Podobně ochucený mrkvový salát se připravuje v jihovýchodní Asii, například ve Vietnamu. Je krásně křupavý a plný vitaminů, takže ho doporučujeme proti jarní únavě. Pokud se vám klasický mrkvový salát už přejedl, tohle bezva alternativa, která se nemá za co stydět.
Suroviny
mrkev
4
ks
velké, nastrouhané nahrubo
paprika červená
1
ks
bez semínek, na jemné proužky
cibule červená
1
ks
malá, na jemné proužky
výhonky mungo
100
g
koriandr čerstvý
2
PL
nasekaný
Na zálivku
chilli paprička
1
ks
najemno
rybí omáčka
3
PL
limetová šťáva
3
PL
krupicový cukr
2
PL
Postup
1
Do větší mísy dejte nastrouhanou mrkev, nakrájenou papriku a cibuli a mungové klíčky a zlehka, ale důkladně promíchejte.
2
Smíchejte ingredience na zálivku a prošlehejte je metličkou.
3
Připravenou zeleninu přelijte zálivkou a promíchejte s nasekaným koriandrem.
NĚCO NAVÍC
Salát můžete navíc posypat i čerstvě opraženými a případně i osolenými arašídy (anebo třeba piniovými semeny či ořechy kešú).