0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krůtí polévka s čočkou a kopřivami

Krůtí polévka s čočkou a kopřivami

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1493 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 143 g
Tuky 45 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zahřeje po těle i po duši

Suroviny

krůta 450 g
ze stehen, vykoštěné, může být i s kůží, na 2,5 cm kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, nadrobno
čočka červená 70 g
propláchnutá
vývar kuřecí 1 l
lze nahradit jiným dobrým
rozmarýn 1 snítka
nahrubo
tymián 3 snítka
odrhnuté lístky
mrkev 150 g
na kolečka
150 g
tuřín lze nahradit kedlubnou nebo vodnicí, na kostky
4 hrst
mladé kopřivy spařené
chleba
lze nahradit opečeným, k podávání

1 Maso osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a po dávkách na něm opékejte maso ze všech stran, asi 5–6 minut.

2 Vsypte cibuli a opékejte 3–4 minuty. Přidejte čočku, vlijte vývar, přisypte rozmarýn a polovinu tymiánových lístků. Přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte, 1–1,5 hodiny, aby maso změklo a čočka se rozvařila. Občas zamíchejte. Asi 15 minut před koncem vaření vsypte mrkev a tuřín.

3 Posypte zbývajícím tymiánem a spařenými kopřivami a podávejte s chlebem.

NĚCO NAVÍC
Kopřivy jsou zásadní součást jarní očisty. Hodí se všude, kam špenát, dají se jimi obkládat i sendviče, ale musíte je napřed spařit. Zasyrova je můžete maximálně prohnat odšťavňovačem jako součást raw koktejlu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit