Zahřeje po těle i po duši!
Suroviny
krůta
450
g
ze stehen, vykoštěné, může být i s kůží, na 2,5 cm kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej
1
PL
cibule
1
ks
velká, nadrobno
čočka červená
70
g
propláchnutá
vývar kuřecí
1
l
lze nahradit jiným dobrým
rozmarýn
1
snítka
nahrubo
tymián
3
snítka
odrhnuté lístky
mrkev
150
g
na kolečka
150
g
tuřín lze nahradit kedlubnou nebo vodnicí, na kostky
4
hrst
mladé kopřivy spařené
chleba
lze nahradit opečeným, k podávání
1 Maso osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a po dávkách na něm opékejte maso ze všech stran, asi 5–6 minut.
2 Vsypte cibuli a opékejte 3–4 minuty. Přidejte čočku, vlijte vývar, přisypte rozmarýn a polovinu tymiánových lístků. Přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte, 1–1,5 hodiny, aby maso změklo a čočka se rozvařila. Občas zamíchejte. Asi 15 minut před koncem vaření vsypte mrkev a tuřín.
3 Posypte zbývajícím tymiánem a spařenými kopřivami a podávejte s chlebem.
NĚCO NAVÍC
Kopřivy jsou zásadní součást jarní očisty. Hodí se všude, kam špenát, dají se jimi obkládat i sendviče, ale musíte je napřed spařit. Zasyrova je můžete maximálně prohnat odšťavňovačem jako součást raw koktejlu.