Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krůtí polévka s čočkou a kopřivami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1493 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 143 g
Tuky 45 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zahřeje po těle i po duši!

Suroviny

krůta 450 g
ze stehen, vykoštěné, může být i s kůží, na 2,5 cm kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 1 PL
velká, nadrobno
propláchnutá
vývar kuřecí 1 l
lze nahradit jiným dobrým
rozmarýn 1 snítka
nahrubo
tymián 3 snítka
odrhnuté lístky
mrkev 150 g
na kolečka
150 g
tuřín lze nahradit kedlubnou nebo vodnicí, na kostky
4 hrst
mladé kopřivy spařené
lze nahradit opečeným, k podávání

Postup

1

Maso osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a po dávkách na něm opékejte maso ze všech stran, asi 5–6 minut.

2 Vsypte cibuli a opékejte 3–4 minuty. Přidejte čočku, vlijte vývar, přisypte rozmarýn a polovinu tymiánových lístků. Přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte, 1–1,5 hodiny, aby maso změklo a čočka se rozvařila. Občas zamíchejte. Asi 15 minut před koncem vaření vsypte mrkev a tuřín.

2

Posypte zbývajícím tymiánem a spařenými kopřivami a podávejte s chlebem.

NĚCO NAVÍC
Kopřivy jsou zásadní součást jarní očisty. Hodí se všude, kam špenát, dají se jimi obkládat i sendviče, ale musíte je napřed spařit. Zasyrova je můžete maximálně prohnat odšťavňovačem jako součást raw koktejlu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín