
Rizoto s gorgonzolou a vlašskými ořechy
Kromě samotných receptů se nechte inspirovat i způsobem, jak o vaření přemýšlet – když něco chystáte, už předem uvažujte, co podniknete s tím, co se nedojí. Tak budete minimalizovat zbytky, a ještě skvěle nakrmíte celou rodinu.
Ingredience
- 30 g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 275 g kulatozrnné rýže na rizoto, např. Arborio
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 ml suchého bílého vína
- 850 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 80–100 g sýra gorgonzola, rozdrobeného
- lístky bazalky na ozdobení
Příprava jídla
1 V suché pánvi na mírném ohni lehce opražte ořechy, ale nespalte je. Potom odložte stranou.
2 Olej a máslo rozehřejte v hrnci. Přidejte cibuli a opékejte na mírném ohni do sklovita. Přidejte rýži, osolte a míchejte, dokud zrnka nezprůhlední a neabsorbují většinu tuku. Zvyšte teplotu, vlijte víno a míchejte, než se vstřebá. Přidejte sběračku horkého vývaru a míchejte a vařte, dokud nebude vývar vstřebaný. Postup s dalším vývarem opakujte do té doby, až bude rýže příjemně měkká, ale uvnitř ještě na skus a celé rizoto bude příjemně krémové.
3 Odstavte, vmíchejte gorgonzolu a většinu ořechů. Dolaďte chuť solí a pepřem a podávejte posypané pepřem, zbylými ořechy, a chcete-li, také bazalkovými lístky. Podávejte hned, rizoto rychle tuhne a ztrácí krémovou konzistenci.
NA VÍKENDOVÝ VÝLET:
Placičky à la arancini
Do vychladlého ztuhlého rizota vmíchejte najemno nasekanou hladkolistou petrželku, hmotu zformujte do placiček o průměru cca 5 cm a tloušťce 1 cm. Ty obalte ve strouhance a krátce osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova z obou stran. Nechte odsát na papírových utěrkách. Placičky zabalte do krabičky s sebou a doprovoďte je čerstvými rajčátky a rukolou.
Přidat komentář