Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rizoto s gorgonzolou a vlašskými ořechy

Kromě samotných receptů se nechte inspirovat i způsobem, jak o vaření přemýšlet – když něco chystáte, už předem uvažujte, co podniknete s tím, co se nedojí. Tak budete minimalizovat zbytky, a ještě skvěle nakrmíte celou rodinu.

Vydání: 2019/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT20M
Vaření 0:20
Rýže

Ingredience

    • 30 g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 lžíce másla
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 275 g kulatozrnné rýže na rizoto, např. Arborio
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 100 ml suchého bílého vína
    • 850 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
    • 80–100 g sýra gorgonzola, rozdrobeného
    • lístky bazalky na ozdobení

Příprava jídla

1 V suché pánvi na mírném ohni lehce opražte ořechy, ale nespalte je. Potom odložte stranou.

2 Olej a máslo rozehřejte v hrnci. Přidejte cibuli a opékejte na mírném ohni do sklovita. Přidejte rýži, osolte a míchejte, dokud zrnka nezprůhlední a neabsorbují většinu tuku. Zvyšte teplotu, vlijte víno a míchejte, než se vstřebá. Přidejte sběračku horkého vývaru a míchejte a vařte, dokud nebude vývar vstřebaný. Postup s dalším vývarem opakujte do té doby, až bude rýže příjemně měkká, ale uvnitř ještě na skus a celé rizoto bude příjemně krémové.

3 Odstavte, vmíchejte gorgonzolu a většinu ořechů. Dolaďte chuť solí a pepřem a podávejte posypané pepřem, zbylými ořechy, a chcete-li, také bazalkovými lístky. Podávejte hned, rizoto rychle tuhne a ztrácí krémovou konzistenci.

NA VÍKENDOVÝ VÝLET:

Placičky à la arancini
Do vychladlého ztuhlého rizota vmíchejte najemno nasekanou hladkolistou petrželku, hmotu zformujte do placiček o průměru cca 5 cm a tloušťce 1 cm. Ty obalte ve strouhance a krátce osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova z obou stran. Nechte odsát na papírových utěrkách. Placičky zabalte do krabičky s sebou a doprovoďte je čerstvými rajčátky a rukolou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krémová papriková polévka s fazolemi

Noky s houbami a medailonky z panenky

Pstruh s teplým kuskusovým salátem v papilotě

Česnekové kuřecí špízky s jogurtovým dipem

Přidat komentář