0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Buchtičky se šodó podle Viléma Vrabce

Buchtičky se šodó podle Viléma Vrabce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Buchtičky se šodó podle Viléma Vrabce

4 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7893 kcal
Bílkoviny 239 g
Sacharidy 639 g
Tuky 457 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasika, kterou málokdo zná: to je šodó. Pěnovou vinnou omáčku vytlačila žloutková vanilková nebo ještě častěji řídký krém z pudinku. Dejte jednou šanci dospělé chuti šodó a dětem uvařte osvědčenou vanilkovou variantu.

Suroviny

droždí 30 g
krupicový cukr 100 g
mouka pšeničná hladká 250 g
typ 00
mouka pšeničná polohrubá 250 g
mléko 250 ml
vlažné
sůl 10 g
máslo 180 g
80 g změklého do těsta + cca 100 g do pekáče a na pomazání
citronová kůra
najemno nastrouhaná, množství podle chuti
žloutek 4 ks
Na pěnovou vinnou omáčku
víno bílé 250 ml
skořice 1 svitek
vanilkový lusk 0.5 ks
podélně rozpůlený
citronová kůra
pruh
vejce 1 ks
žloutek 5 ks
krupicový cukr 150 g
množství lze upravit podle chuti

1 Droždí promněte do mísy se lžičkou cukru, zasypte polovinou hladké mouky a promíchejte s polovinou mléka. Nechte vzejít kvásek. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké pružné těsto. Nechte ho vykynout – asi hodinu na dvojnásobný objem.

2 Pak ho propracujte a rozválejte na asi 1 cm tlustou placku a z ní vykrájejte asi 2,5cm kolečka (nebo viz Něco navíc), po stranách je dobře pomažte rozpuštěným máslem a těsně vedle sebe je narovnejte v jedné vrstvě do vymaštěného velkého pekáče. Povrch koleček též potřete máslem. Nechte vykynout (asi 1 hodinu) a pečte při 180°C dozlatova (20–25 minut).

Mezitím připravte omáčku. Do vína vložte skořici, vanilku a citronovou kůru a nechte stát zhruba 30 minut, cílem je, aby se víno aromatizovalo. Pak přeceďte do rendlíku nebo do misky vhodné na vodní lázeň. Přidejte vejce, žloutky a cukr. Nad vodní lázní (lázeň je pojistka proti sražení) míchejte metlou tak dlouho, až směs zpění a začne se vařit. Omáčku podávejte ihned po dokončení k buchtičkám.

NĚCO NAVÍC
Místo vykrajování tvarujte z těsta válečky o průměru 2,5 cm, nakrájejte na 1cm kousky a doválejte kuličky. Dál postupujte podle receptu.

RECEPT NAVÍC
Pro děti připravte VANILKOVOU OMÁČKU: V ohnivzdorné míse smíchejte 750 ml mléka, dřeň ze 2 vanilkových lusků, 100 g krupicového cukru, 20 g kukuřičného škrobu a 120 g žloutků a za stálého míchání je ohřívejte nad horkou vodní lázní do zhoustnutí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit