0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Buchtičky se šodó podle Viléma Vrabce

Buchtičky se šodó podle Viléma Vrabce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Buchtičky se šodó podle Viléma Vrabce

4.2 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7893 kcal
Bílkoviny 239 g
Sacharidy 639 g
Tuky 457 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasika, kterou málokdo zná: to je šodó. Pěnovou vinnou omáčku vytlačila žloutková vanilková nebo ještě častěji řídký krém z pudinku. Dejte jednou šanci dospělé chuti šodó a dětem uvařte osvědčenou vanilkovou variantu.

Suroviny

droždí 30 g
krupicový cukr 100 g
mouka pšeničná hladká 250 g
typ 00
mouka pšeničná polohrubá 250 g
mléko 250 ml
vlažné
sůl 10 g
máslo 180 g
80 g změklého do těsta + cca 100 g do pekáče a na pomazání
citronová kůra
najemno nastrouhaná, množství podle chuti
žloutek 4 ks
Na pěnovou vinnou omáčku
víno bílé 250 ml
skořice 1 svitek
vanilkový lusk ½ ks
podélně rozpůlený
citronová kůra
pruh
vejce 1 ks
žloutek 5 ks
krupicový cukr 150 g
množství lze upravit podle chuti

Postup

1

Droždí promněte do mísy se lžičkou cukru, zasypte polovinou hladké mouky a promíchejte s polovinou mléka. Nechte vzejít kvásek. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké pružné těsto. Nechte ho vykynout – asi hodinu na dvojnásobný objem.

2

Pak ho propracujte a rozválejte na asi 1 cm tlustou placku a z ní vykrájejte asi 2,5cm kolečka (nebo viz Něco navíc), po stranách je dobře pomažte rozpuštěným máslem a těsně vedle sebe je narovnejte v jedné vrstvě do vymaštěného velkého pekáče. Povrch koleček též potřete máslem. Nechte vykynout (asi 1 hodinu) a pečte při 180°C dozlatova (20–25 minut).

3

Mezitím připravte omáčku. Do vína vložte skořici, vanilku a citronovou kůru a nechte stát zhruba 30 minut, cílem je, aby se víno aromatizovalo. Pak přeceďte do rendlíku nebo do misky vhodné na vodní lázeň. Přidejte vejce, žloutky a cukr. Nad vodní lázní (lázeň je pojistka proti sražení) míchejte metlou tak dlouho, až směs zpění a začne se vařit. Omáčku podávejte ihned po dokončení k buchtičkám.

NĚCO NAVÍC
Místo vykrajování tvarujte z těsta válečky o průměru 2,5 cm, nakrájejte na 1cm kousky a doválejte kuličky. Dál postupujte podle receptu.

RECEPT NAVÍC
Pro děti připravte VANILKOVOU OMÁČKU: V ohnivzdorné míse smíchejte 750 ml mléka, dřeň ze 2 vanilkových lusků, 100 g krupicového cukru, 20 g kukuřičného škrobu a 120 g žloutků a za stálého míchání je ohřívejte nad horkou vodní lázní do zhoustnutí.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč