Buchtičky se šodó podle Viléma Vrabce

Buchtičky se šodó podle Viléma Vrabce

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7363 kcal
Bílkoviny 243 g
Cukr 665 g
Tuky 376 g
Vláknina 108 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasika, kterou málokdo zná: to je šodó. Pěnovou vinnou omáčku vytlačila žloutková vanilková nebo ještě častěji řídký krém z pudinku. Dejte jednou šanci dospělé chuti šodó a dětem uvařte osvědčenou vanilkovou variantu.

Suroviny

droždí 30 g
krupicový cukr 100 g
mouka pšeničná hladká 250 g
mouka pšeničná polohrubá 250 g
mléko 250 ml
vlažné
sůl 10 g
máslo 80 g
změklé + cca 100 g do pekáče a na pomazání
citronová kůra
najemno nastrouhaná, podle chuti
žloutek 4 ks
Na pěnovou vinnou omáčku
víno bílé 250 ml
skořice 1 ks
vanilkový lusk 0.5 ks
citronová kůra
vejce 1 ks
žloutek 5 ks
krupicový cukr 150 g
množství lze upravit podle chuti

1 Droždí promněte do mísy se lžičkou cukru, zasypte polovinou hladké mouky a promíchejte s polovinou mléka. Nechte vzejít kvásek. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké pružné těsto. Nechte ho vykynout – asi hodinu na dvojnásobný objem.

2 Pak ho propracujte a rozválejte na asi 1 cm tlustou placku a z ní vykrájejte asi 2,5cm kolečka (nebo viz Něco navíc), po stranách je dobře pomažte rozpuštěným máslem a těsně vedle sebe je narovnejte v jedné vrstvě do vymaštěného velkého pekáče. Povrch koleček též potřete máslem. Nechte vykynout (asi 1 hodinu) a pečte při 180°C dozlatova (20–25 minut).

Mezitím připravte omáčku. Do vína vložte skořici, vanilku a citronovou kůru a nechte stát zhruba 30 minut, cílem je, aby se víno aromatizovalo. Pak přeceďte do rendlíku nebo do misky vhodné na vodní lázeň. Přidejte vejce, žloutky a cukr. Nad vodní lázní (lázeň je pojistka proti sražení) míchejte metlou tak dlouho, až směs zpění a začne se vařit. Omáčku podávejte ihned po dokončení k buchtičkám.

NĚCO NAVÍC
Místo vykrajování tvarujte z těsta válečky o průměru 2,5 cm, nakrájejte na 1cm kousky a doválejte kuličky. Dál postupujte podle receptu.

RECEPT NAVÍC
Pro děti připravte VANILKOVOU OMÁČKU: V ohnivzdorné míse smíchejte 750 ml mléka, dřeň ze 2 vanilkových lusků, 100 g krupicového cukru, 20 g kukuřičného škrobu a 120 g žloutků a za stálého míchání je ohřívejte nad horkou vodní lázní do zhoustnutí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit