
Buchtičky se šodó podle Viléma Vrabce
Klasika, kterou málokdo zná: to je šodó. Pěnovou vinnou omáčku vytlačila žloutková vanilková nebo ještě častěji řídký krém z pudinku. Dejte jednou šanci dospělé chuti šodó a dětem uvařte osvědčenou vanilkovou variantu.
Ingredience
- 30 g čerstvého droždí
- 100 g krupicového cukru
- 250 g hladké mouky 00
- 250 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka, vlažného
- 10 g soli
- 80 g másla, změklého + cca 100 g do pekáče a na pomazání
- najemno nastrouhaná citronová kůra podle chuti
- 4 žloutky
- 250 ml dobrého bílého vína
- 1 svitek skořice
- 1/2 lusku vanilky, podélně rozpůlená
- pruh citronové kůry
- 1 vejce
- 5 žloutků
- 150 g krupicového cukru (nebo podle chuti)
NA PĚNOVOU VINNOU OMÁČKU
Příprava jídla
1 Droždí promněte do mísy se lžičkou cukru, zasypte polovinou hladké mouky a promíchejte s polovinou mléka. Nechte vzejít kvásek. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké pružné těsto. Nechte ho vykynout – asi hodinu na dvojnásobný objem.
2 Pak ho propracujte a rozválejte na asi 1 cm tlustou placku a z ní vykrájejte asi 2,5cm kolečka (nebo viz Něco navíc), po stranách je dobře pomažte rozpuštěným máslem a těsně vedle sebe je narovnejte v jedné vrstvě do vymaštěného velkého pekáče. Povrch koleček též potřete máslem. Nechte vykynout (asi 1 hodinu) a pečte při 180°C dozlatova (20–25 minut).
3 Mezitím připravte omáčku. Do vína vložte skořici, vanilku a citronovou kůru a nechte stát zhruba 30 minut, cílem je, aby se víno aromatizovalo. Pak přeceďte do rendlíku nebo do misky vhodné na vodní lázeň. Přidejte vejce, žloutky a cukr. Nad vodní lázní (lázeň je pojistka proti sražení) míchejte metlou tak dlouho, až směs zpění a začne se vařit. Omáčku podávejte ihned po dokončení k buchtičkám.
NĚCO NAVÍC
Místo vykrajování tvarujte z těsta válečky o průměru 2,5 cm, nakrájejte na 1cm kousky a doválejte kuličky. Dál postupujte podle receptu.
RECEPT NAVÍC
Pro děti připravte VANILKOVOU OMÁČKU: V ohnivzdorné míse smíchejte 750 ml mléka, dřeň ze 2 vanilkových lusků, 100 g krupicového cukru, 20 g kukuřičného škrobu a 120 g žloutků a za stálého míchání je ohřívejte nad horkou vodní lázní do zhoustnutí.
Přidat komentář