Rostbíf vypadá složitě, ve skutečnosti je snadný a udělá na stole hodně parády. Základem úspěchu je pořídit si teploměr a kontrolovat propečení masa. Šťavnaté pečeni vysloveně sluší společnost jarní přílohy v podobě brambor se salsou verde z medvědího česneku.
Suroviny
Postup
Maso očistěte, odblaňte a svažte kuchyňským provázkem, aby dobře drželo tvar. Na marinádu prošlehejte olej, med, hořčici. Přidejte koření, osolte a opepřete. Česnek nakrájejte nožem najemno (nedrťte jej) a vmíchejte do marinády. Vetřete marinádu důkladně do masa a nechte alespoň hodinu, nejlépe však přes noc, uležet v chladu.
Vyjměte maso z lednice a nechte dojít pokojové teploty. Troubu rozehřejte na 220 °C. Vyndejte maso z marinády a část marinády setřete, aby se na pánvi příliš nepřipalovala. Maso zprudka opečte na troše oleje ze všech stran dohněda. Vložte roštěnec do nízkého pekáčku (můžete použít i pánvičku, na které se rostbíf opékal, pokud nemá plastovou rukojeť) a vložte na 8–10 minut do rozpá- lené trouby. Nejjistější je použít teploměr na zjištění vnitřní teploty masa. Aby bylo uvnitř růžové, mělo by mít 55–57°C. Při odpočinku maso ještě dojde. Upečený rostbíf vyjměte, zabalte do alobalu a dejte na 15 minut stranou.
Připravte přílohu a salsu. Brambory dejte vařit do osolené vody, na poslední minutu přidejte hrášek a slijte.
Na salsu vložte do hmoždíře bylinky a ančovičky a utřete spolu se lžící oleje na pastu, přidávejte olej. Pak vmíchejte kapary, dochuťte citronovou šťávou a kůrou, podle potřeby solí. Pokud chcete salsu hladkou, rozmixujte přísady ve food processoru. Část salsy oddělte a smíchejte s horkými bramborami a hráškem a nakrájenou jarní cibulkou. Rostbíf nakrájejte, pokapejte zbylou salsou a jezte s bramborami s hráškem.
NĚCO NAVÍC
Pokud se obáváte úpravy rostbífu za prudka, zkuste pomalejší verzi pečení. Troubu rozehřejte na 150°C. Opečený roštěnec přendejte z pánve na plech nebo do nízkého pekáčku, vložte do trouby a pečte 30–35 minut – opět doporučujeme kontrolovat vnitřní teplotu masa. Pečený rostbíf zabalte do alobalu a nechte cca 10–15 minut odpočinout, pak vybalte a krájejte.