Delikátní pečeně se dělá z hovězího nízkého roštěnce, který se nachází nad středovou částí páteře. Je to po svíčkové nejdražší kus hovězího, ale nelitujte peněz a kupte to nejlepší maso, nejlépe z mladého býčka nebo jalovičky.
Suroviny
Postup
Maso odblaňte a začistěte. Opepřete, potřete směsí vína a hořčice a posypte tymiánem. Dejte do plastového sáčku a pevně uzavřete. Nechte v chladničce marinovat 1–2 dny, občas obraťte.
Smíchejte přísady na remuládu, osolte a opepřete a odložte do chladničky.
Maso vyjměte z marinády, osolte ho a nechte 20–30 minut dojít do pokojové teploty.
Troubu předehřejte na 240–250°C.
Pečte 20–25 minut, v polovině obraťte. (Ideální je péct rostbíf jen volně položený na mřížce a pod něj umístit pekáč s vodou na odkapávání. Lze péct také nasucho v pekáčku, ale dost to kouří.)
Po upečení vyjměte maso z trouby, zabalte ho do alobalu a nechte 30 minut dojít.
Podávejte nakrájené na tenké plátky na prkénku. Každý si poslouží plátkem masa, kouskem sýra a toustíkem s remuládou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Na Štěpána není pána...(4 recepty)