Rybí tikka s česnekem

Rybí tikka s česnekem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Rybí tikka s česnekem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 587 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 55 g
Tuky 33 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ta správná chuť cizokrajných jídel není nedosažitelná; vtip je jednak ve správné volbě a množství koření, s tím vám pomůže recept, a pak také v konečném chuťovém vyladění – to už ale bude na vás.

Suroviny

bílá ryba 500 g
např. treska obecná či skvrnitá, štikozubec (hejk), ryba nakrájená na 5cm kousky
česnek 3 stroužky
drcené
zázvor (čerstvý) 2 cm
nastrouhaný najemno
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
limeta 0.5 ks
vymačkaná šťáva + klínky k podávání
koriandr
čerstvý, lze nahradit salátovými lístky, k podávání
Na jogurtovou marinádu
rostlinný olej 2 PL
římský kmín 0.5 ČL
celý
česnek 3 stroužky
drcené
mouka cizrnová 2 ČL
chilli sušené 0.5 ČL
jemné
jogurt řeckého typu 2 PL
sůl 1 špetka

1 Chystáte-li se použít dřevěné špejle, ponořte je předem na chvíli do vody.

2 Nakrájenou rybu promíchejte na talíři s česnekem a zázvorem. Pak ji poprašte kurkumou a pokropte limetovou šťávou. Nechte stát, než připravíte jogurtovou marinádu.

3 V rendlíku na mírném ohni rozehřejte 2 lžíce oleje. Vsypte římský kmín a opékejte do rozvonění. Pak přidejte česnek a opékejte 10–15 sekund. Nakonec vsypte cizrnovou mouku a opékejte za stálého míchání další minutu. Když směs začne pěnit, poprašte chilli kořením a ještě pár vteřin míchejte. Odstavte a nechte vychladnout. Vychladlou směs smíchejte v míse s jogurtem a osolte. Vložte rybu, promíchejte a nechte v chladu odpočívat 30 minut.

4 Rozpalte gril v troubě. Plech či pekáč vyložte alobalem a postavte na něj mřížku. Kousky ryby napíchejte na špejle či grilovací jehly a položte na mřížku. Grilujte na vysoký výkon 4 minuty. Pak rybu obraťte a opékejte další 3 minuty, aby byla hotová a zvenčí mírně ožehnutá. Podávejte s klínky limety a zelenými listy.

Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit