Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rybí tikka s česnekem
Rybí tikka s česnekem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Rybí tikka s česnekem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 587 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 55 g
Tuky 33 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ta správná chuť cizokrajných jídel není nedosažitelná; vtip je jednak ve správné volbě a množství koření, s tím vám pomůže recept, a pak také v konečném chuťovém vyladění – to už ale bude na vás.

Suroviny

bělomasá ryba 500 g
např. treska obecná či skvrnitá, štikozubec (hejk), ryba nakrájená na 5cm kousky
česnek 3 stroužky
drcené
zázvor (čerstvý) 2 cm
nastrouhaný najemno
limeta ½ ks
vymačkaná šťáva + klínky k podávání
koriandr čerstvý
čerstvý, lze nahradit salátovými lístky, k podávání
Na jogurtovou marinádu
rostlinný olej 2 PL
římský kmín ½ ČL
celý
česnek 3 stroužky
drcené
chilli sušené ½ ČL
jemné
sůl 1 špetka

Postup

1

Chystáte-li se použít dřevěné špejle, ponořte je předem na chvíli do vody.

2

Nakrájenou rybu promíchejte na talíři s česnekem a zázvorem. Pak ji poprašte kurkumou a pokropte limetovou šťávou. Nechte stát, než připravíte jogurtovou marinádu.

3

V rendlíku na mírném ohni rozehřejte 2 lžíce oleje. Vsypte římský kmín a opékejte do rozvonění. Pak přidejte česnek a opékejte 10–15 sekund. Nakonec vsypte cizrnovou mouku a opékejte za stálého míchání další minutu. Když směs začne pěnit, poprašte chilli kořením a ještě pár vteřin míchejte. Odstavte a nechte vychladnout. Vychladlou směs smíchejte v míse s jogurtem a osolte. Vložte rybu, promíchejte a nechte v chladu odpočívat 30 minut.

4

Rozpalte gril v troubě. Plech či pekáč vyložte alobalem a postavte na něj mřížku. Kousky ryby napíchejte na špejle či grilovací jehly a položte na mřížku. Grilujte na vysoký výkon 4 minuty. Pak rybu obraťte a opékejte další 3 minuty, aby byla hotová a zvenčí mírně ožehnutá. Podávejte s klínky limety a zelenými listy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...