Ta správná chuť cizokrajných jídel není nedosažitelná; vtip je jednak ve správné volbě a množství koření, s tím vám pomůže recept, a pak také v konečném chuťovém vyladění – to už ale bude na vás.
Suroviny
1 Chystáte-li se použít dřevěné špejle, ponořte je předem na chvíli do vody.
2 Nakrájenou rybu promíchejte na talíři s česnekem a zázvorem. Pak ji poprašte kurkumou a pokropte limetovou šťávou. Nechte stát, než připravíte jogurtovou marinádu.
3 V rendlíku na mírném ohni rozehřejte 2 lžíce oleje. Vsypte římský kmín a opékejte do rozvonění. Pak přidejte česnek a opékejte 10–15 sekund. Nakonec vsypte cizrnovou mouku a opékejte za stálého míchání další minutu. Když směs začne pěnit, poprašte chilli kořením a ještě pár vteřin míchejte. Odstavte a nechte vychladnout. Vychladlou směs smíchejte v míse s jogurtem a osolte. Vložte rybu, promíchejte a nechte v chladu odpočívat 30 minut.
4 Rozpalte gril v troubě. Plech či pekáč vyložte alobalem a postavte na něj mřížku. Kousky ryby napíchejte na špejle či grilovací jehly a položte na mřížku. Grilujte na vysoký výkon 4 minuty. Pak rybu obraťte a opékejte další 3 minuty, aby byla hotová a zvenčí mírně ožehnutá. Podávejte s klínky limety a zelenými listy.
Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media