4 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3044 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 412 g
Tuky 68 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pořádáte party? Připravte originální pohoštění v indickém stylu?

Suroviny

čočka 1 hrnek
hnědá
cizrna 1 hrnek
cizrna beraní, ideálně půlená (lze nahradit půleným žlutým hrachem)
česnek 5 stroužků
oloupaný
zázvor (čerstvý) 5 cm
oloupaný
chilli paprička 6 ks
červená, nebo méně podle chuti
máta 1 hrnek
lístky
sůl
podle chuti
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
kešú 0.33 hrnku
nahrubo nasekané
rostlinný olej
na smažení
Na kořenění jogurt
jogurt řeckého typu 0.5 hrnku
římský kmín 1 ČL
mletý
máta 2 PL
nasekaná
krupicový cukr 0.25 ČL
pepř bílý 0.25 ČL
mletý
sůl 0.5 ČL
K podávání
chilli omáčka sladká

1 Čočku a cizrnu namočte a nechte zhruba 3 hodiny máčet.

2 Potom do robotu nasypte česnek, zázvor, chilli papričky, mátu a sůl. Slijte z čočky a cizrny vodu a přisypte obojí do robotu. Vše rozmixujte na hrubší soudržnou pastu. Přidejte cibuli a ořechy kešú, promíchejte a vytvarujte ze směsi kuličky.

3 V hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje na zhruba 180°C a postupně v něm kuličky smažte, zhruba 3–4 minuty, v průběhu je děrovanou lžící otáčejte, aby byly dozlatova pěkně ze všech stran. Potom je nechte odsát na papírové utěrce.

4 Na kořeněný jogurt smíchejte všechny ingredience a dolaďte podle chuti

5Smažené kuličky podávejte se sladkou chilli omáčkou a jogurtem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit