
Krémové kuřecí kari
Díky jogurtu je tohle skvělé východoindické kari lahodně krémové, aniž by vás zahltilo tukem.
Ingredience
- 4 kuřecí prsní řízky nebo 4 kuřecí prsa s kostí bez kůže, rozpůlená
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 5 tobolek kardamomu, podrcených
- 1 svitek skořice
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- 1 lžička česnekové pasty (viz Něco navíc)
- 1 lžička zázvorové pasty (viz Něco navíc)
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 100 g řeckého jogurtu
- 4 zelené chilli papričky, podélně rozříznuté
- 1/2 lžičky kořenicí směsi garam masala
- hrst lístků koriandru, nasekaných
- placky čapátí nebo vařená rýže k podávání
- 1/2 lžičky česnekové pasty (viz Něco navíc)
- 1/2 lžičky zázvorové pasty (viz Něco navíc)
- 1 lžíce řeckého jogurtu
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
NA MARINÁDU
Příprava jídla
1 V míse důkladně promíchejte kuře s přísadami na marinádu. Nechte stát nejméně hodinu, ale ještě lépe nechte rozležet přes noc v chladničce.
2 Ve velké nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte kardamom a skořici a pár sekund opékejte. Pak přidejte cibuli a 15 minut ji opékejte, občas ji důkladně promíchejte, aby rovnoměrně zlátla.
3 Přidejte česnekovou i zázvorovou pastu a minutu důkladně míchejte. Pak zmírněte oheň a vmíchejte koriandr, římský kmín a jogurt. Minutu prohřívejte, pak zesilte oheň zpátky na střední a přidejte kuřecí prsa v jedné vrstvě. Opékejte je asi 8 minut a přitom je obracejte. Přidejte chilli papričky, přiklopte a zvolna duste na mírném ohni 25–30 minut, tu a tam promíchejte. Podle potřeby podlijte trochou vody, pokud by se směs příliš vysušila.
4 Vmíchejte garam masalu a nasekaný koriandr. Podávejte s plackami čapátí nebo s rýží.
NĚCO NAVÍC
Na česnekovou či zázvorovou pastu nahrubo nasekejte oloupaný česnek, respektive zázvor, a pak je v malém mixéru či sekáčku na potraviny rozmixujte s trochou vody na pastu.
Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář