
Kořeněné batátové placičky
V indických domácnostech se kořeněné bramborové placičky tradičně podávají jako chuťovka. Jsou plné hřejivého koření a my jsme je doplnili svěžím křupavým salátem kačumber. Naše batátová verze je lehčí.
Ingredience
- 800 g batátů, vydrhnutých
- 4cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný nahrubo
- hrst čerstvého koriandru, nakrájená nadrobno
- 1/2 lžičky hrubě drceného pepře
- 1/4 lžičky sušených chilli vloček (nebo víc, podle chuti)
- 1,5 lžičky semínek římského kmínu, hrubě drcených
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- sůl
- 100 g strouhanky (skvělá je japonská panko)
- rostlinný olej vhodný na smažení
- 1 střední oválné rajče, nakrájené na kostičky
- 1/2 salátové okurky, nakrájená na kostičky
- 1 malá zelená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 malá červená cibule, nakrájená na kostičky
- šťáva z 1/2 limety
- sůl
- hrst čerstvého koriandru, nakrájená
NA SALÁT KAČUMBER
Příprava jídla
1 Na salát kačumber promíchejte v míse všechnu zeleninu s limetovou šťávou, pořádnou špetkou soli a koriandrem.
2 Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170°C. Batáty ze všech stran propíchejte vidličkou nebo ostrým nožem, položte na plech a pečte 40 až 45 minut doměkka. Pak nechte batáty mírně zchladnout, rozpulte je a vydlabejte z nich lžící dužinu do velké mísy. Přidejte zázvor, koriandr, pepř, chilli, římský kmín a kukuřičný škrob, mírně osolte a všechno dohromady rozšťouchejte. Směs rozdělte na 20 dílů a vytvarujte z nich placičky. Obalte je ve strouhance a přitiskněte ji. Dejte na 20 minut chladit.
3 V nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte trochu oleje. Po dávkách opékejte batátové placičky z každé strany 3–4 minuty, dozlatova a dokřupava. Podávejte se salátem kačumber.
Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář