Kořeněné batátové placičky

Kořeněné batátové placičky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1574 kcal
Bílkoviny 39 g
Cukr 338 g
Tuky 4 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V indických domácnostech se kořeněné bramborové placičky tradičně podávají jako chuťovka. Jsou plné hřejivého koření a my jsme je doplnili svěžím křupavým salátem kačumber. Naše batátová verze je lehčí.

Suroviny

batáty 800 g
vydrhnuté
zázvor (čerstvý) 4 cm
čerstvý, nahrubo
koriandr hrst
čerstvý, nadrobno
pepř 0.5 ČL
hrubě drcený
chilli sušené 0.25 ČL
sušené (nebo víc, podle chuti)
římský kmín 1.5 ČL
nahrubo drcený
škrob 2 PL
kukuřičný
sůl
strouhanka 100 g
skvělá je japonská panko
rostlinný olej
vhodný ke smažení
Na salát kačumber
rajčata 1 ks
střední, oválné, na kostičky
okurka 0.5 ks
na kostičky
cibule červená 1 ks
malá, na kostičky
paprika zelená 1 ks
malá, na kostičky
limeta 0.5 ks
šťáva
sůl
koriandr hrst
čerstvý, nakrájený

1 Na salát kačumber promíchejte v míse všechnu zeleninu s limetovou šťávou, pořádnou špetkou soli a koriandrem.

2 Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170°C. Batáty ze všech stran propíchejte vidličkou nebo ostrým nožem, položte na plech a pečte 40 až 45 minut doměkka. Pak nechte batáty mírně zchladnout, rozpulte je a vydlabejte z nich lžící dužinu do velké mísy. Přidejte zázvor, koriandr, pepř, chilli, římský kmín a kukuřičný škrob, mírně osolte a všechno dohromady rozšťouchejte. Směs rozdělte na 20 dílů a vytvarujte z nich placičky. Obalte je ve strouhance a přitiskněte ji. Dejte na 20 minut chladit.

3 V nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte trochu oleje. Po dávkách opékejte batátové placičky z každé strany 3–4 minuty, dozlatova a dokřupava. Podávejte se salátem kačumber.

Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit