Nakyslá rebarbora je do koláčů jako stvořená. Její svěžest tvoří dokonalý chuťový protipól ke sladkému těstu a koláči tak dodá nejen šťavnatost, ale i říz. Posypání krupicovým cukrem těsně před tím, než koláč vložíte do trouby, zaručí, že koláč bude mít krásnou karamelovou krustičku.
Suroviny
Postup
Elektrickým šlehačem důkladně šlehejte vejce a 100 g krupicového cukru, až se objem ztrojnásobí – těsto se obejde bez kypřicího prášku do pečiva, a proto právě na tomto úkonu závisí, zda koláč v troubě vyskočí.
Do našlehané směsi prosejte mouku a jemně ji vmíchejte. Troubu předehřejte na 175 °C.
Dortovou formu lehce vymažte máslem a vysypte moukou.
Vlijte do formy těsto a uhlaďte.
Na těsto naskládejte kousky rebarbory a poklaďte tenkými plátky studeného másla. Posypte 2 lžícemi krupicového cukru a dejte do vyhřáté trouby.
Pečte zhruba 45 minut, nebo dokud nebude koláč zlatavý a ve středu propečený.
Vyndejte a nechte vychladnout, pak zlehka poprašte moučkovým cukrem.