
Bublanina s pomerančovou rebarborou
Pomerančová vůně a chuť likéru promění obyčejnou bublaninu ve sváteční moučník.
Ingredience
- 2 vejce
- 150 g krupicového cukru (2/3 hrnku)
- 125 g másla, rozpuštěného a zchladlého (1/2 klasické kostky) + na vymazání formy
- 150 g hladké mouky (1 hrnek)
- 135 g polohrubé mouky (3/4 hrnku) + na vysypání formy
- 12 g kypřicího prášku (1 sáček)
- 250 ml mléka (1 hrnek)
- 2 lžíce zakysané smetany nebo tučného bílého jogurtu
- 1–2 lžíce pomerančového likéru (Grand Marnier, Cointreau...)
- moučkový cukr na poprášení
- 300–360 g rebarbory, oloupané a nakrájené na 2cm špalíky (přibližně 3 hrnky)
- 55 g krupicového cukru (1/4 hrnku)
- kůra z 1 biopomeranče, nastrouhaná
- 2 lžíce pomerančového likéru (Grand Marnier, Cointreau...)
NA POMERANČOVOU REBARBORU
Příprava jídla
1 Nejdříve připravte rebarboru. Dejte ji do mísy, zasypte cukrem, přidejte pomerančovou kůru a likér a dobře promíchejte. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte alespoň 10 minut macerovat. Poté slijte (slitým nálevem si můžete například ovonět čaj).
2 Troubu předehřejte na 180°C. Formu o velikosti 20 x 30 cm s vyšším okrajem vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Do mísy dejte vejce, cukr a máslo a vyšlehejte do pěny. Obě mouky s kypřicím práškem prosejte přes jemné síto a společně s mlékem, zakysanou smetanou a likérem vmíchejte do základu tak, aby vzniklo hladké těsto. To vlijte do formy a povrch rovnoměrně poklaďte slitou rebarborou. Pečte asi 45 minut dozlatova. Zda je těsto propečené, otestujte špejlí. Pokud ji po zapíchnutí do těsta vytáhnete čistou a suchou, můžete bublaninu vyndat z trouby. Nechte vychladnout (nejlépe na mřížce). Před podáváním poprašte moučkovým cukrem a nakrájejte.
Přidat komentář