Bublanina s pomerančovou rebarborou

Bublanina s pomerančovou rebarborou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bublanina s pomerančovou rebarborou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Velmi snadné Na formu 20 x 30 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3284 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 427 g
Tuky 140 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pomerančová vůně a chuť likéru promění obyčejnou bublaninu ve sváteční moučník.

Suroviny

vejce 2 ks
krupicový cukr 150 g
(2/3 hrnku)
máslo 125 g
rozpuštěné a zchladlé (1/2 klasické kostky) + na vymazání formy
mouka pšeničná hladká 150 g
(1 hrnek)
mouka pšeničná polohrubá 135 g
(3/4 hrnku) + na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 12 g
(1 sáček)
mléko 250 ml
(1 hrnek)
zakysaná smetana 2 PL
lze nahradit tučným bílým jogurtem
pomerančový likér 2 PL
(Grand Marnier, Cointreau...)
moučkový cukr
na poprášení
NA POMERANČOVOU REBARBORU
rebarbora 300 g
300–360 g, oloupaná a nakrájená na 2cm špalíky (přibližně 3 hrnky)
krupicový cukr 55 g
(1/4 hrnku)
pomerančová kůra
nastrouhaná z 1 pomeranče
pomerančový likér 2 PL
(Grand Marnier, Cointreau...)

1 Nejdříve připravte rebarboru. Dejte ji do mísy, zasypte cukrem, přidejte pomerančovou kůru a likér a dobře promíchejte. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte alespoň 10 minut macerovat. Poté slijte (slitým nálevem si můžete například ovonět čaj).

2 Troubu předehřejte na 180°C. Formu o velikosti 20 x 30 cm s vyšším okrajem vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Do mísy dejte vejce, cukr a máslo a vyšlehejte do pěny. Obě mouky s kypřicím práškem prosejte přes jemné síto a společně s mlékem, zakysanou smetanou a likérem vmíchejte do základu tak, aby vzniklo hladké těsto. To vlijte do formy a povrch rovnoměrně poklaďte slitou rebarborou. Pečte asi 45 minut dozlatova. Zda je těsto propečené, otestujte špejlí. Pokud ji po zapíchnutí do těsta vytáhnete čistou a suchou, můžete bublaninu vyndat z trouby. Nechte vychladnout (nejlépe na mřížce). Před podáváním poprašte moučkovým cukrem a nakrájejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit