Bublanina s pomerančovou rebarborou

Bublanina s pomerančovou rebarborou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na formu 20 x 30 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3284 kcal
Bílkoviny 68 g
Cukr 427 g
Tuky 140 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pomerančová vůně a chuť likéru promění obyčejnou bublaninu ve sváteční moučník.

Suroviny

vejce 2 ks
krupicový cukr 150 g
(2/3 hrnku)
máslo 125 g
rozpuštěné a zchladlé (1/2 klasické kostky) + na vymazání formy
mouka pšeničná hladká 150 g
(1 hrnek)
mouka pšeničná polohrubá 135 g
(3/4 hrnku) + na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 12 g
(1 sáček)
mléko 250 ml
(1 hrnek)
zakysaná smetana 2 PL
lze nahradit tučným bílým jogurtem
pomerančový likér 2 PL
(Grand Marnier, Cointreau...)
moučkový cukr
na poprášení
NA POMERANČOVOU REBARBORU
rebarbora 300 g
300–360 g, oloupaná a nakrájená na 2cm špalíky (přibližně 3 hrnky)
krupicový cukr 55 g
(1/4 hrnku)
pomerančová kůra
nastrouhaná z 1 pomeranče
pomerančový likér 2 PL
(Grand Marnier, Cointreau...)

1 Nejdříve připravte rebarboru. Dejte ji do mísy, zasypte cukrem, přidejte pomerančovou kůru a likér a dobře promíchejte. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte alespoň 10 minut macerovat. Poté slijte (slitým nálevem si můžete například ovonět čaj).

2 Troubu předehřejte na 180°C. Formu o velikosti 20 x 30 cm s vyšším okrajem vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Do mísy dejte vejce, cukr a máslo a vyšlehejte do pěny. Obě mouky s kypřicím práškem prosejte přes jemné síto a společně s mlékem, zakysanou smetanou a likérem vmíchejte do základu tak, aby vzniklo hladké těsto. To vlijte do formy a povrch rovnoměrně poklaďte slitou rebarborou. Pečte asi 45 minut dozlatova. Zda je těsto propečené, otestujte špejlí. Pokud ji po zapíchnutí do těsta vytáhnete čistou a suchou, můžete bublaninu vyndat z trouby. Nechte vychladnout (nejlépe na mřížce). Před podáváním poprašte moučkovým cukrem a nakrájejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit