Tyhle bochánky pekly naše babičky. Mňam. Přikusujte je k polévce a hned jí povýšíte na hlavní chod!
Suroviny
Postup
Droždí rozdrobte do trochy vlažného mléka, přidejte trochu mouky a nechte v teple vzejít kvásek.
Kvásek smíchejte se žloutkem, zbytkem mouky, zakysanou smetanou, solí a sádlem a vypracujte hladké těsto. Dejte je do mísy, poprašte moukou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Troubu předehřejte na 180°C.
Z vykynutého těsta vyválejte na po- moučněném válu placku, posypte ji rovno- měrně škvarky, přeložte, znovu rozválejte a tento postup zopakujte ještě dvakrát, až budou škvarky důkladně zapracované.
Potom těsto rozválejte na plát asi 3mm silný, vykrájejte z něj kolečka, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 20 minut kynout.
Potom je potřete bílkem, posypte kmínem (chcete-li) a dejte péct dozlatova (asi 12–15 minut).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Masopustní pečení aneb Od pagáčů, přes boží milosti až po koblihy(18 receptů )
- Hody, hody aneb Velké velikonoční menu(12 receptů )
- Nejlepší občerstvení pro koledníky. Skvělá pomazánka na chlebíčky, sušenky i nádivka a další čtyřicítka receptů(48 receptů )
- Pochoutky ze škvarků: 17 ověřených receptů(17 receptů )
- Lahodné dobroty z křupavých škvarků: 25 receptů, ve kterých hrají hlavní roli(27 receptů )