
Škvarkové bochánky
Tyhle bochánky pekly naše babičky. Mňam. Přikusujte je k polévce a hned jí povýšíte na hlavní chod!
Ingredience
- 1 kostka droždí
- 3–4 lžíce vlažného mléka na kvásek
- 300 g hladké mouky + na poprášení
- 1 vejce, žloutek a bílek oddělený
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl
- 4 lžíce rozehřátého sádla
- pořádná hrst nakrájených škvarků kmín (nemusí být)
Příprava jídla
1 Droždí rozdrobte do trochy vlažného mléka, přidejte trochu mouky a nechte v teple vzejít kvásek.
2 Kvásek smíchejte se žloutkem, zbytkem mouky, zakysanou smetanou, solí a sádlem a vypracujte hladké těsto. Dejte je do mísy, poprašte moukou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Troubu předehřejte na 180°C.
3 Z vykynutého těsta vyválejte na po- moučněném válu placku, posypte ji rovno- měrně škvarky, přeložte, znovu rozválejte a tento postup zopakujte ještě dvakrát, až budou škvarky důkladně zapracované. Potom těsto rozválejte na plát asi 3mm silný, vykrájejte z něj kolečka, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 20 minut kynout. Potom je potřete bílkem, posypte kmínem (chcete-li) a dejte péct dozlatova (asi 12–15 minut).
Přidat komentář