0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
hruska
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1077 kcal
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 225 g
Tuky 14 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šafrán je opravdu slunečné koření. Je mimořádně přizpůsobivý a dodává nádherné zabarvení a chuť jak sladkým, tak pikantním jídlům. Sytá jantarová barva, jemná chuť a svůdná vůně navíc znásobí kouzlo i nejprostšího pokrmu.

Suroviny

šafrán 1 špetka
voda 6 PL
teplá
krupicový cukr 100 g
voda 170 ml
teplá
zázvor (čerstvý) 1 špetka
sušený
badyán 1 ks
sušená pomerančová kůra 1 proužek
oloupané, pevné, stopku nechat, jadřinec vykrojit

Postup

1

Větší špetku šafránu nechte hodinu louhovat v 6 lžicích teplé vody. 100 g krupicového cukru zahřejte se 170 ml vody, 70 ml dezertního vína a špetkou sušeného zázvoru v kastrůlku a tři až čtyři minuty vařte.

2

Přidejte 1 badyán a proužek pomerančové kůry. Snižte teplotu a do tekutiny vložte 4 oloupané pevné hrušky (stopku nechte, jádřinec vykrojte).

3

Zakryjte a za občasného obracení půl hodiny duste. Přesuňte do misky, odvar přeceďte k šafránu a přelijte přes hrušky.

Podávejte vychlazené, s mascarpone nebo šlehačkou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.3/05, str.85

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč