Šafrán je opravdu slunečné koření. Je mimořádně přizpůsobivý a dodává nádherné zabarvení a chuť jak sladkým, tak pikantním jídlům. Sytá jantarová barva, jemná chuť a svůdná vůně navíc znásobí kouzlo i nejprostšího pokrmu.
Suroviny
šafrán
1
špetka
voda
6
PL
teplá
krupicový cukr
100
g
voda
170
ml
teplá
víno dezertní
70
ml
zázvor (čerstvý)
1
špetka
sušený
badyán
1
ks
sušená pomerančová kůra
1
proužek
hruška
4
ks
oloupané, pevné, stopku nechat, jadřinec vykrojit
Postup
1
Větší špetku šafránu nechte hodinu louhovat v 6 lžicích teplé vody. 100 g krupicového cukru zahřejte se 170 ml vody, 70 ml dezertního vína a špetkou sušeného zázvoru v kastrůlku a tři až čtyři minuty vařte.
2
Přidejte 1 badyán a proužek pomerančové kůry. Snižte teplotu a do tekutiny vložte 4 oloupané pevné hrušky (stopku nechte, jádřinec vykrojte).
3
Zakryjte a za občasného obracení půl hodiny duste. Přesuňte do misky, odvar přeceďte k šafránu a přelijte přes hrušky.
Podávejte vychlazené, s mascarpone nebo šlehačkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Hrušky nasladko aneb 49 ovocných receptů(48 receptů)
Komentáře
Anonym
31.08.2007 13:01
Apetit 3/05