Svařené hrušky se sušenými švestkami

Svařené hrušky se sušenými švestkami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2121 kcal
Bílkoviny 4 g
Cukr 322 g
Tuky 49 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Ani kompot, ani svařené víno, spíš vinná pěna s ovocem. Každopádně mimořádně zajímavý, rychlý a vtipný dezert.

Suroviny

hrušky 2 ks
zralá a pevná
krupicový cukr 100 g
přírodní
máslo 50 g
švestky 16 ks
vypeckované a usušené
víno červené 250 ml
těžké
vanilkový lusk 1 ks
citronová kůra kandovaná
ve svařené šťávě z citronu a ze 100 g krupice, povařte kůru
1. Opláchnuté hrušky podélně rozpulte a vykrojte jádřinec.

2. Cukr vsypte do velké silnostěnné, nejlépe nepřilnavé pánve, přidejte máslo a zahřejte, až se rozpustí. Pak do něj vložte rozpůlené hrušky a na středním plameni je nechte pomalu zkaramelizovat. Trvá to asi deset minut. Pánví občas zatřeste, aby se ovoce nepřichytilo.

3. Přidejte sušené švestky a ještě minutu vařte. Pak pánev stáhněte z ohně a vlijte do ní víno, ale opatrně: bude to prskat, tak ji držte dál od sebe. Vraťte na mírný oheň a přidejte semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Všechno pak pět minut jemně provářejte na mírném ohni.

4. Pomocí děrované naběračky vyjměte ovoce a dejte ho stranou. Šťávu osm až deset minut vařte, aby vznikla hustá, sladká omáčka. Vraťte do ní hrušky a podávejte horké nebo vychladlé, ozdobené citronovou kůrou v cukru.

Citronová kůra v cukru

Z omytého citronu sloupněte kůru (nejlíp to jde škrabkou na brambory), v kastrůlku ji zalijte vodou, uveďte do varu a slijte. Postup opakujte. Citron mezitím vymačkejte a šťávu svařte se 100 g cukru krupice; v sirupu pak deset minut povařte spařenou kůru. Poté ji vyjměte a nechte zaschnout na kuchyňském papíru.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit