0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svařené hrušky se sušenými švestkami

Svařené hrušky se sušenými švestkami

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2121 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 322 g
Tuky 49 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Ani kompot, ani svařené víno, spíš vinná pěna s ovocem. Každopádně mimořádně zajímavý, rychlý a vtipný dezert.

Suroviny

zralá a pevná
krupicový cukr 100 g
přírodní
máslo 50 g
vypeckované a usušené
těžké
vanilkový lusk 1 ks
ve svařené šťávě z citronu a ze 100 g krupice, povařte kůru
1. Opláchnuté hrušky podélně rozpulte a vykrojte jádřinec.

2. Cukr vsypte do velké silnostěnné, nejlépe nepřilnavé pánve, přidejte máslo a zahřejte, až se rozpustí. Pak do něj vložte rozpůlené hrušky a na středním plameni je nechte pomalu zkaramelizovat. Trvá to asi deset minut. Pánví občas zatřeste, aby se ovoce nepřichytilo.

3. Přidejte sušené švestky a ještě minutu vařte. Pak pánev stáhněte z ohně a vlijte do ní víno, ale opatrně: bude to prskat, tak ji držte dál od sebe. Vraťte na mírný oheň a přidejte semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Všechno pak pět minut jemně provářejte na mírném ohni.

4. Pomocí děrované naběračky vyjměte ovoce a dejte ho stranou. Šťávu osm až deset minut vařte, aby vznikla hustá, sladká omáčka. Vraťte do ní hrušky a podávejte horké nebo vychladlé, ozdobené citronovou kůrou v cukru.

Citronová kůra v cukru

Z omytého citronu sloupněte kůru (nejlíp to jde škrabkou na brambory), v kastrůlku ji zalijte vodou, uveďte do varu a slijte. Postup opakujte. Citron mezitím vymačkejte a šťávu svařte se 100 g cukru krupice; v sirupu pak deset minut povařte spařenou kůru. Poté ji vyjměte a nechte zaschnout na kuchyňském papíru.

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč