Ani kompot, ani svařené víno, spíš vinná pěna s ovocem. Každopádně mimořádně zajímavý, rychlý a vtipný dezert.
Suroviny
hruška
2
ks
zralá a pevná
krupicový cukr
100
g
přírodní
máslo
50
g
švestky
16
ks
vypeckované a usušené
víno červené
250
ml
těžké
vanilkový lusk
1
ks
ve svařené šťávě z citronu a ze 100 g krupice, povařte kůru
1. Opláchnuté hrušky podélně rozpulte a vykrojte jádřinec.
2. Cukr vsypte do velké silnostěnné, nejlépe nepřilnavé pánve, přidejte máslo a zahřejte, až se rozpustí. Pak do něj vložte rozpůlené hrušky a na středním plameni je nechte pomalu zkaramelizovat. Trvá to asi deset minut. Pánví občas zatřeste, aby se ovoce nepřichytilo.
3. Přidejte sušené švestky a ještě minutu vařte. Pak pánev stáhněte z ohně a vlijte do ní víno, ale opatrně: bude to prskat, tak ji držte dál od sebe. Vraťte na mírný oheň a přidejte semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Všechno pak pět minut jemně provářejte na mírném ohni.
4. Pomocí děrované naběračky vyjměte ovoce a dejte ho stranou. Šťávu osm až deset minut vařte, aby vznikla hustá, sladká omáčka. Vraťte do ní hrušky a podávejte horké nebo vychladlé, ozdobené citronovou kůrou v cukru.
Citronová kůra v cukru
Z omytého citronu sloupněte kůru (nejlíp to jde škrabkou na brambory), v kastrůlku ji zalijte vodou, uveďte do varu a slijte. Postup opakujte. Citron mezitím vymačkejte a šťávu svařte se 100 g cukru krupice; v sirupu pak deset minut povařte spařenou kůru. Poté ji vyjměte a nechte zaschnout na kuchyňském papíru.
2. Cukr vsypte do velké silnostěnné, nejlépe nepřilnavé pánve, přidejte máslo a zahřejte, až se rozpustí. Pak do něj vložte rozpůlené hrušky a na středním plameni je nechte pomalu zkaramelizovat. Trvá to asi deset minut. Pánví občas zatřeste, aby se ovoce nepřichytilo.
3. Přidejte sušené švestky a ještě minutu vařte. Pak pánev stáhněte z ohně a vlijte do ní víno, ale opatrně: bude to prskat, tak ji držte dál od sebe. Vraťte na mírný oheň a přidejte semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Všechno pak pět minut jemně provářejte na mírném ohni.
4. Pomocí děrované naběračky vyjměte ovoce a dejte ho stranou. Šťávu osm až deset minut vařte, aby vznikla hustá, sladká omáčka. Vraťte do ní hrušky a podávejte horké nebo vychladlé, ozdobené citronovou kůrou v cukru.
Citronová kůra v cukru
Z omytého citronu sloupněte kůru (nejlíp to jde škrabkou na brambory), v kastrůlku ji zalijte vodou, uveďte do varu a slijte. Postup opakujte. Citron mezitím vymačkejte a šťávu svařte se 100 g cukru krupice; v sirupu pak deset minut povařte spařenou kůru. Poté ji vyjměte a nechte zaschnout na kuchyňském papíru.