0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zeleninové lasagne z grilu s troškou bulguru

Zeleninové lasagne z grilu s troškou bulguru
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zeleninové lasagne z grilu s troškou bulguru

4.2 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1276 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 131 g
Tuky 47 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lasagnemi se zavděčíte snad každému. Nejlepší je připravit je předem. Když je necháte vychladnout, a pak je teprve nakrájíte na porce, vzniknou naprosto přesné čtverce s úžasným průřezem. V každém případě po vytažení z trouby počkejte s krájením alespoň 10 minut.

Suroviny

cuketa 1 ks
velká
lilek 1 ks
velký
olivový olej
ideálně ve spreji
sůl
pepř
čerstvě mletý
žampiony portobello 2 ks
velké
jarní cibulka 2 ks
česnek 3 stroužky
rajčatová passata - pyré 700 ml
bylinky 3 hrsti
nasekané – tymián, petrželka, bazalka...
hnědý cukr 1 PL
oregano 1 PL
sušené, drhnuté
mozzarella 120 g
na zapékání (ta, co není v nálevu)
sýr s modrou plísní 80 g
bulgur 4 PL
neuvařený
parmazán
strouhaný, na posypání

1 Cuketu a lilek nakrájejte velkým ostrým nožem podélně na plátky o šířce 3–5 mm. Zeleninu rozložte na rozpálený gril, posprejujte olejem a důkladně osolte. Grilujte, dokud na zelenině nenaskočí tmavé mřížky. Sundejte odděleně z grilu a zatím nechte stranou.

2 Houby nakrájejte na kostičky o hraně 1 cm. Rozpalte pánev wok. Jakmile je dostatečně zahřátá, postříkejte stěny pánve olejem a okamžitě vložte nakrájená portobella a opečte je místy až do tmavě hněda. V počátku opékání nemíchejte, aby se houby restovaly, ne dusily. Když jsou opečené, osolte. Když už jsou houby skoro hotové, přidejte jarní cibulky nakrájené na kolečka a nasekaný česnek a 1–2 minuty restujte.

3 Pak vlijte passatu, přidejte horu nasekaných čerstvých bylinek, cukr a sušené oregano, osolte a opepřete. Promíchejte a nechte alespoň 10 minut dusit, až se chutě trochu propojí. Ochutnejte a podle potřeby přidejte cukr nebo sůl. Omáčka by měla mít hustší konzistenci než na klasické těstovinové lasagne, které sají tekutinu. Zelenina, která je supluje, vodu spíš ještě naopak malinko pustí. Nastrouhejte mozzarellu a modrý sýr.

4 Troubu předehřejte na 200 °C. Na dno zapékací nádoby rozprostřete část omáčky. Přidejte vrstvu cuket a na ni opět omáčku. Omáčku posypte vrchovatou lžící syrového bulguru, který během pečení změkne, nasaje přebytečnou vodu, a lasagne tak podrží lépe pohromadě. Posypte vrstvou s.ra. Následuje vrstva lilků, omáčka, bulgur, sýr. Takto pokračujte do spotřebování všech surovin – poslední vrstvu bude tvořit omáčka bez bulguru, zasypaná bohatě sýrem. Na něj přidejte ještě hrst strouhaného parmazánu.

5 Pekáč s lasagnemi vložte do trouby a pečte 35–40 minut. Ke konci můžete sýr ožehnout pod grilem, pokud by nebyl dostatečně zlatavý. V opačném případě pekáček naopak zakryjte alobalem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit