Zeleninové lasagne z grilu s troškou bulguru

Zeleninové lasagne z grilu s troškou bulguru
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zeleninové lasagne z grilu s troškou bulguru

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (4)
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1276 kcal
Bílkoviny 64 g
Cukr 131 g
Tuky 47 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lasagnemi se zavděčíte snad každému. Nejlepší je připravit je předem. Když je necháte vychladnout, a pak je teprve nakrájíte na porce, vzniknou naprosto přesné čtverce s úžasným průřezem. V každém případě po vytažení z trouby počkejte s krájením alespoň 10 minut.

Suroviny

cuketa 1 ks
velká
lilek 1 ks
velký
olivový olej
ideálně ve spreji
sůl
pepř
čerstvě mletý
žampiony portobello 2 ks
velké
jarní cibulka 2 ks
česnek 3 stroužky
rajčatová passata 700 ml
bylinky 3 hrsti
nasekané – tymián, petrželka, bazalka...
hnědý cukr 1 PL
oregano 1 PL
sušené, drhnuté
mozzarella 120 g
na zapékání (ta, co není v nálevu)
sýr s modrou plísní 80 g
bulgur 4 PL
neuvařený
parmazán
strouhaný, na posypání

1 Cuketu a lilek nakrájejte velkým ostrým nožem podélně na plátky o šířce 3–5 mm. Zeleninu rozložte na rozpálený gril, posprejujte olejem a důkladně osolte. Grilujte, dokud na zelenině nenaskočí tmavé mřížky. Sundejte odděleně z grilu a zatím nechte stranou.

2 Houby nakrájejte na kostičky o hraně 1 cm. Rozpalte pánev wok. Jakmile je dostatečně zahřátá, postříkejte stěny pánve olejem a okamžitě vložte nakrájená portobella a opečte je místy až do tmavě hněda. V počátku opékání nemíchejte, aby se houby restovaly, ne dusily. Když jsou opečené, osolte. Když už jsou houby skoro hotové, přidejte jarní cibulky nakrájené na kolečka a nasekaný česnek a 1–2 minuty restujte.

3 Pak vlijte passatu, přidejte horu nasekaných čerstvých bylinek, cukr a sušené oregano, osolte a opepřete. Promíchejte a nechte alespoň 10 minut dusit, až se chutě trochu propojí. Ochutnejte a podle potřeby přidejte cukr nebo sůl. Omáčka by měla mít hustší konzistenci než na klasické těstovinové lasagne, které sají tekutinu. Zelenina, která je supluje, vodu spíš ještě naopak malinko pustí. Nastrouhejte mozzarellu a modrý sýr.

4 Troubu předehřejte na 200 °C. Na dno zapékací nádoby rozprostřete část omáčky. Přidejte vrstvu cuket a na ni opět omáčku. Omáčku posypte vrchovatou lžící syrového bulguru, který během pečení změkne, nasaje přebytečnou vodu, a lasagne tak podrží lépe pohromadě. Posypte vrstvou s.ra. Následuje vrstva lilků, omáčka, bulgur, sýr. Takto pokračujte do spotřebování všech surovin – poslední vrstvu bude tvořit omáčka bez bulguru, zasypaná bohatě sýrem. Na něj přidejte ještě hrst strouhaného parmazánu.

5 Pekáč s lasagnemi vložte do trouby a pečte 35–40 minut. Ke konci můžete sýr ožehnout pod grilem, pokud by nebyl dostatečně zlatavý. V opačném případě pekáček naopak zakryjte alobalem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit