0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečený chřest s parmskou šunkou

Zapečený chřest s parmskou šunkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečený chřest s parmskou šunkou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 51
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2597 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 42 g
Tuky 181 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemný chřest zabalený v parmské šunce, rozpečený sýr a smetana s vínem – to je přímo chuťová symfonie .

Suroviny

chřest zelený 800 g
citronová štáva 1 ks
krupicový cukr 1 PL
máslo 1 PL
a trochu na vymazání
sušená šunka 4
nebo 8 menších plátků
sýr ementál 150 g
nahrubo
vejce 1 ks
smetana ke šlehání 175 ml
víno bílé 50 ml
suché (nemusí být)
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
k podávání
brambory vařené
k podávání

Postup

1

Předehřejte troubu na 220 °C.

2

Chřest omyjte a odřízněte podle potřeby zaschlé a zdřevnatělé konce. Škrabkou na zeleninu oloupejte spodní třetinu stonků od hlavičky směrem dolů.

3

V hrnci uveďte k varu vodu ochucenou solí, citronovou šťávou a cukrem.

4

Přidejte lžičku másla, vložte chřest a vařte minutu až dvě podle síly chřestu, takzvaně na skus. Měkký, ale křupavý chřest slijte a ihned ponořte do ledové vody – zachová si tak barvu a křehkost.

5

V misce prošlehejte sýr s vejcem, smetanou, vínem a osolte a opepřete.

6

Zapékací misku vymažte máslem. Uvařený chřest rozdělte na 4 svazky a každý obalte uprostřed šunkou.

7

Balíčky naskládejte do zapékací misky a přelijte sýrovo-smetanovou směsí.

8

Vložte do trouby a zapékejte zhruba 25 minut, dokud se sýr nerozpeče, povrch nezezlátne a směs trochu nezpevní.

9

Podávejte posypané čerstvou petrželkou a s vařenými novými bramborami.

NĚCO NAVÍC
Stejně můžete zapékat i bílý chřest, který je chuťově méně výrazný a jemnější. Stonky oloupejte celé od hlavičky směrem dolů. Vynecháte-li víno, můžete přidat více smetany nebo chřest jednoduše a krátce zapečte pouze posypaný parmazánem nebo jiným sýrem s kouskem másla a citronovou šťávou.

Související články

Jak připravit dokonalý chřest
  • Tipy a triky

Jak připravit dokonalý chřest

Chřest má sám o sobě příjemnou chuť a při kousnutí krásně křupne, a tak ho můžete podávat prakticky jen tak. Slavnostně působí politý rozpuštěným máslem a posypaný opraženou strouhankou nebo s holandskou omáčkou. Jak zpracovat bílý a...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Komentáře

Terezie Ševčíková

Tenhle recept jsem dnes vyzkoušela. Upřímně řečeno jsem se neřídila přesnými váhami a objemy a nepoužila jsem do receptu víno, ale výsledek byl výborný!

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit