0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečený chřest s parmskou šunkou

Zapečený chřest s parmskou šunkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečený chřest s parmskou šunkou

4.3/5 Počet hodnocení: 51
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2597 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 42 g
Tuky 181 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemný chřest zabalený v parmské šunce, rozpečený sýr a smetana s vínem – to je přímo chuťová symfonie .

Suroviny

chřest zelený 800 g
citronová šťáva 1 ks
krupicový cukr 1 PL
máslo 1 PL
a trochu na vymazání
nebo 8 menších plátků
nahrubo
vejce 1 ks
suché (nemusí být)
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
k podávání
brambory vařené
k podávání

Postup

1

Předehřejte troubu na 220 °C.

2

Chřest omyjte a odřízněte podle potřeby zaschlé a zdřevnatělé konce. Škrabkou na zeleninu oloupejte spodní třetinu stonků od hlavičky směrem dolů.

3

V hrnci uveďte k varu vodu ochucenou solí, citronovou šťávou a cukrem.

4

Přidejte lžičku másla, vložte chřest a vařte minutu až dvě podle síly chřestu, takzvaně na skus. Měkký, ale křupavý chřest slijte a ihned ponořte do ledové vody – zachová si tak barvu a křehkost.

5

V misce prošlehejte sýr s vejcem, smetanou, vínem a osolte a opepřete.

6

Zapékací misku vymažte máslem. Uvařený chřest rozdělte na 4 svazky a každý obalte uprostřed šunkou.

7

Balíčky naskládejte do zapékací misky a přelijte sýrovo-smetanovou směsí.

8

Vložte do trouby a zapékejte zhruba 25 minut, dokud se sýr nerozpeče, povrch nezezlátne a směs trochu nezpevní.

9

Podávejte posypané čerstvou petrželkou a s vařenými novými bramborami.

NĚCO NAVÍC
Stejně můžete zapékat i bílý chřest, který je chuťově méně výrazný a jemnější. Stonky oloupejte celé od hlavičky směrem dolů. Vynecháte-li víno, můžete přidat více smetany nebo chřest jednoduše a krátce zapečte pouze posypaný parmazánem nebo jiným sýrem s kouskem másla a citronovou šťávou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Komentáře

Terezie Ševčíková

Tenhle recept jsem dnes vyzkoušela. Upřímně řečeno jsem se neřídila přesnými váhami a objemy a nepoužila jsem do receptu víno, ale výsledek byl výborný!

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč