Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečený chřest s parmskou šunkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 58
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2956 kcal
Bílkoviny 234 g
Sacharidy 29 g
Tuky 204 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemný zelený chřest zabalený v parmské šunce, rozpečený sýr a smetana s vínem – to je přímo chuťová symfonie, jako stvořená pro romantickou večeři ve dvou. Zapečený chřest s parmskou šunkou si nejlépe vychutnáte na začátku léta, kdy je chřestová sezóna. Doporučujeme si recept uložit nebo zapsat, abyste ho mohli v ten pravý okamžik vyzkoušet.

Suroviny

máslo 1 ČL
+ na vymazání formy
velké, nebo 8 menších
nastrouhaný nahrubo
vejce 1 ks
suché, (nemusí být)
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
k podávání
k podávání

Postup

1

Předehřejte troubu na 220 °C.

2

Chřest omyjte a odřízněte podle potřeby zaschlé a zdřevnatělé konce. Škrabkou na zeleninu oloupejte spodní třetinu stonků od hlavičky směrem dolů.

3

V hrnci uveďte k varu vodu ochucenou solí, citronovou šťávou a cukrem.

4

Přidejte lžičku másla, vložte chřest a vařte minutu až dvě podle síly chřestu, takzvaně na skus. Měkký, ale křupavý chřest slijte a ihned ponořte do ledové vody – zachová si tak barvu a křehkost.

5

V misce prošlehejte strouhaný sýr s vejcem, smetanou, vínem a osolte a opepřete.

6

Zapékací misku vymažte máslem. Uvařený chřest rozdělte na 4 svazky a každý obalte uprostřed šunkou.

7

Balíčky naskládejte do zapékací misky a přelijte sýrovo-smetanovou směsí.

8

Vložte do trouby a zapékejte zhruba 25 minut, dokud se sýr nerozpeče, povrch nezezlátne a směs trochu nezpevní.

9

Podávejte posypané čerstvou petrželkou a s vařenými novými bramborami.

NĚCO NAVÍC
Stejně můžete zapékat i bílý chřest, který je chuťově méně výrazný a jemnější. Stonky oloupejte celé od hlavičky směrem dolů. Vynecháte-li víno, můžete přidat více smetany nebo chřest jednoduše a krátce zapečte pouze posypaný parmazánem nebo jiným sýrem s kouskem másla a citronovou šťávou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Komentáře

28.04.2015 22:43

Tenhle recept jsem dnes vyzkoušela. Upřímně řečeno jsem se neřídila přesnými váhami a objemy a nepoužila jsem do receptu víno, ale výsledek byl výborný!

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...