0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Salát z bílého chřestu s kuřecím masem a ,japonskou‘ zálivkou

Salát z bílého chřestu s kuřecím masem a ,japonskou‘ zálivkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Salát z bílého chřestu s kuřecím masem a ,japonskou‘ zálivkou

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1555 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 199 g
Tuky 23 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuťová bomba, tak by se dal ve stručnosti popsat tenhle novátorský salát ve stylu fusion.

Suroviny

vývar kuřecí 500 ml
sůl
zázvor (čerstvý) 4 plátky
silné 0,5 cm
kuřecí prsa 3 ks
chřest bílý 500 g
oloupaný a zbavený dřevnatých konců
hrášek cukrový 150 g
jarní cibulka 3 ks
nakrájená na šikmá kolečka
salát 100 g
mizuna nebo směs salátových listů (viz Něco navíc)
cibule smažená
k podávání
bambusové výhonky
nebo jiné výhonky či mikrobylinky k podávání
Na zálivku
japonské víno mirin 3 PL
sójová omáčka 3 PL
tamari
arašídový olej 1.5 PL
nebo neutrální rostlinný olej
krupicový cukr 1.5 PL

Postup

1

V hluboké pánvi či širokém rendlíku přiveďte k jemnému varu vývar (podle potřeby přisolený) se zázvorem, vložte kuřecí maso a za občasného obracení ho vařte cca 10 minut, aby bylo uvnitř hotové. Kleštěmi ho přeneste na talíř.

2

Mezitím ve šroubovací skleničce důkladně protřepejte přísady na zálivku.

3

Do jemně vroucího vývaru vložte chřest nakrájený na třetiny a vařte cca 5 minut do změknutí (ne úplně doměkka). Vylovte a v cedníku osvěžte studenou tekoucí vodou. Do vroucího vývaru vsypte hráškové lusky, po minutě je vylovte a v cedníku osvěžte studenou tekoucí vodou.

4

Vychladlé kuřecí maso natrhejte nebo nakrájejte a dejte do mísy. Přidejte chřest, hráškové lusky, jarní cibulku a salátové lístky. Opatrně promíchejte. Přidejte zálivku a znovu jemně promíchejte. Posypte smaženou cibulí a výhonky či mikrobylinkami podle chuti a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na fotku jsme použili červenou mizunu a endivii. Dobrá ale bude jakákoli zajímavá směs (nejlépe s mizunou), třeba i s jedlými květy. Podle uvážení lze přidat také čerstvý koriandr. Doba vaření bílého chřestu je dost individuální, někomu v tomto případě vyhovují i pouhé 2—3 minuty.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit