Salát z obřích fazolí a slaniny

Salát z obřích fazolí a slaniny

3.5 / 5. Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9591 kcal
Bílkoviny 378 g
Sacharidy 513 g
Tuky 751 g
Vláknina 136 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle salát byste si měli dopřát jen jednou za čas, o to víc si ho vychutnejte!

Suroviny

anglická slanina 12 plátků
na větší kousky
olivový olej 1 PL
mrkev 2 ks
velká, oloupaná, na plátky
cibule 1 ks
velká, najemno
tymián 2 snítky
lístky
paprika 1 ČL
česnek 2 stroužky
rozdrcené
víno bílé 180 ml
suché
fazole 800 g
velké, bílé, konzervované, scezené
petrželka 1 svazek
malý, nahrubo
sůl
na dokončení
pepř
na dokončení
olivový olej
na dokončení

1 Slaninu osmahněte dokřupava na velké hluboké pánvi, trvá to asi pět minut. Vyjměte z pánve a nechte stranou. Na pánvi zahřejte olej, vsypte mrkev, cibuli, tymián i papriku a za stálého míchání opékejte asi tři minuty. Pak přihoďte česnek a pokračujte ještě dvě minuty.

2 Vlijte víno, zvyšte plamen a nechte deset až dvanáct minut probublávat, aby se odpařil alkohol. Vmíchejte fazole, povařte pět minut, osolte, opepřete a vsypte do mísy. Před podáváním přisypte petrželku a zakápněte olivovým olejem. Můžete podávat teplé, ale i vychladlé.

Tip: Salát můžete připravit den předem; pokud jej chcete podávat teplý, před podáváním ho prohřejte a v obou případech promíchejte s petrželkou a olejem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit