Šalvěj – bylinka i koření v jednom, její název pochází z latinského slova salvare, což znamená léčit. Říká se, že je to přírodní antibiotikum. Má protizánětlivé účinky, pomáhá při chřipce, odstraňuje problémy se zažíváním a má dobrý vliv na psychiku. Ať už si sirup dáte do koktejlu, nebo do čaje, rozhodně vám udělá dobře. Nepijte ale šalvěj dlouhodobě! Pro inspiraci jsem pro vás nechali namíchat dva koktejly – alkoholickou Tommys Margaritu z tequily, pomerančového likéru a limetové šťávy a nealko šalvějovo-jahodovou limonádu
Suroviny
Postup
Šalvějový sirup
Do hrnce s převařenou vodou vhoďte šalvěj, plátky citronu a nechte 24 hodin louhovat, přikryté pokličkou. Sceďte přes plátýnko a vymačkejte. Přisypte cukr s kyselinou citronovou a nechte rozpustit.
Šalvějová Tommys Margarita
Do mixéru vsypte led, přilijte sirup, tequilu, limetovou šťávu, přidejte špetku soli a vše rozmixujte. Podávejte zdobené plátkem limetky anebo limetkovou kůrou.
NĚCO NAVÍC
„Pokud nemáte mixér, jednoduše všechny ingredience vložte do šejkru nebo zavařovací sklenice, přidejte led, zavíčkujte a protřepejte,“ radí barman Josef Kolena.
Šalvějovo-jahodová limonáda
Jahody překrájejte, vsypte do sklenice a pomačkejte. Přidejte sirup, led a dolijte sodou. Ozdobte jahodou a snítkou šalvěje.
NĚCO NAVÍC
Nealko variantu můžete snadno obměňovat – namísto sody přilijte tonik, pro alko variantu můžete sáhnout i po bublinkách – cava, prosecco nebo jiné šumivé víno budou chutnat skvěle.