0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šalvějový sirup & alko i nealko koktejl

Šalvějový sirup & alko i nealko koktejl
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šalvějový sirup & alko i nealko koktejl

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Na cca 1 l sirupu a 1 alko i nealko koktejl

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4563 kcal
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 1088 g
Tuky 6 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šalvěj – bylinka i koření v jednom, její název pochází z latinského slova salvare, což znamená léčit. Říká se, že je to přírodní antibiotikum. Má protizánětlivé účinky, pomáhá při chřipce, odstraňuje problémy se zažíváním a má dobrý vliv na psychiku. Ať už si sirup dáte do koktejlu, nebo do čaje, rozhodně vám udělá dobře. Nepijte ale šalvěj dlouhodobě! Pro inspiraci jsem pro vás nechali namíchat dva koktejly – alkoholickou Tommys Margaritu z tequily, pomerančového likéru a limetové šťávy a nealko šalvějovo-jahodovou limonádu

Suroviny

Šalvějový sirup
voda 1 l
převařená, o pokojové teplotě
šalvěj 2 hrsti
čerstvá
citron 1 ks
nakrájený na plátky
krupicový cukr 1 kg
kyselina citronová 1 PL
Na šalvějovou Tommys Margaritu
cukrový sirup 15 ml
šalvějový (viz výše)
tequila 50 ml
El Jimador Blanco
limetová šťáva 25 ml
sůl 1 špetka
limeta 1 plátek
nebo limetová kůra na ozdobení
Šalvějovo-jahodová limonáda
jahody 2 ks
+ na ozdobení
cukrový sirup 20 ml
šalvějový (viz výše)
citronová štáva 20 ml
sodovka
na dolití
šalvěj 1 snítka
na ozdobení

Postup

Šalvějový sirup

1

Do hrnce s převařenou vodou vhoďte šalvěj, plátky citronu a nechte 24 hodin louhovat, přikryté pokličkou. Sceďte přes plátýnko a vymačkejte. Přisypte cukr s kyselinou citronovou a nechte rozpustit. 

Šalvějová Tommys Margarita

2

Do mixéru vsypte led, přilijte sirup, tequilu, limetovou šťávu, přidejte špetku soli a vše rozmixujte. Podávejte zdobené plátkem limetky anebo limetkovou kůrou.

NĚCO NAVÍC
„Pokud nemáte mixér, jednoduše všechny ingredience vložte do šejkru nebo zavařovací sklenice, přidejte led, zavíčkujte a protřepejte,“ radí barman Josef Kolena. 

Šalvějovo-jahodová limonáda

3

Jahody překrájejte, vsypte do sklenice a pomačkejte. Přidejte sirup, led a dolijte sodou. Ozdobte jahodou a snítkou šalvěje.

NĚCO NAVÍC
Nealko variantu můžete snadno obměňovat – namísto sody přilijte tonik, pro alko variantu můžete sáhnout i po bublinkách – cava, prosecco nebo jiné šumivé víno budou chutnat skvěle.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit