Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Shortbread
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 93
Do 30 minut Velmi snadné Na cca 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2243 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 278 g
Tuky 108 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původní recept na sušenky shortbread se skládá z jednoho dílu cukru, dvou dílů másla a tří dílů ovesné mouky. Angličané do nich přidávají různé přísady na ochucení, my pro vás ale máme základní verzi, protože si myslíme, že lehce slaná, nepřekombinovaná chuť přijde o Vánocích vhod. 

Suroviny

sůl ¼ ČL
máslo 125 g
co nejkvalitnější (viz Něco navíc), změklé
viz Něco navíc

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C, dva plechy vyložte pečicím papírem. Mouku prosejte se solí.

2

Elektrickými metlami našlehejte máslo, postupně přidávejte krupicový a vanilkový cukr. Do krému vmíchejte mouku a zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici aspoň 20 minut odležet.

3

Těsto rozválejte na cca půlcentimetrový plát. Vykrajujte z něj kolečka. Několikrát je zlehka propíchněte vidličkou a pečte 17–20 minut; v polovině pečení otočte plech přední stranou dozadu. Sušenky by měly být lehounce nazlátlé, ale stále ještě bělavé.

NĚCO NAVÍC

  • Kupujte máslo označené jako čerstvé, pouze v takovém je optimální podíl všech složek. Jinak označená másla mohla být před distribucí zmražená i několik let! (Čerstvé máslo můžete koupit i od prodejců na trhu nebo v obchodech s farmářskými potravinami, nejčastěji na váhu.)
  • Vanilkový cukr musí obsahovat přírodní mletou vanilku, s celou škálou její přírodní chuti a vůně. Cukr vanilinový je obohacen průmyslově vyráběným vanilinem, takže jeho aroma je jen jednorozměrné. Cenový rozdíl mezi nimi není tak velký a my rozhodně doporučujeme vanilku pravou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín