Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 10 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2243 kcal
Bílkoviny 28 g
Cukr 278 g
Tuky 108 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Původní recept se skládá z jednoho dílu cukru, dvou dílů másla a tří dílů ovesné mouky. Angličané do nich přidávají různé přísady na ochucení, my pro vás ale máme základní verzi, protože si myslíme, že lehce slaná, nepřekombinovaná chuť přijde o Vánocích vhod. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
sůl 0.25 PL
máslo 125 g
co nejkvalitnější, (viz Něco navíc), změklé
krupicový cukr 50 g
vanilkový cukr 1
(viz Něco navíc)

1 Troubu předehřejte na 180°C, dva plechy vyložte pečicím papírem. Mouku prosejte se solí. Elektrickými metlami našlehejte máslo, postupně přidávejte krupicový a vanilkový cukr. Do krému vmíchejte mouku a zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici aspoň 20 minut odležet.

2 Těsto rozválejte na cca půlcentimetrový plát. Vykrajujte z něj kolečka. Několikrát je zlehka propíchněte vidličkou a pečte 17–20 minut; v polovině pečení otočte plech přední stranou dozadu. Sušenky by měly být lehounce nazlátlé, ale stále ještě bělavé.

NĚCO NAVÍC

Kupujte máslo označené jako čerstvé, pouze v takovém je optimální podíl všech složek. Jinak označená másla mohla být před distribucí zmražená i několik let! (Čerstvé máslo můžete koupit i od prodejců na trhu nebo v obchodech s farmářskými potravinami, nejčastěji na váhu.) Vanilkový cukr musí obsahovat přírodní mletou vanilku, s celou škálou její přírodní chuti a vůně. Cukr vanilinový je obohacen průmyslově vyráběným vanilinem, takže jeho aroma je jen jednorozměrné. Cenový rozdíl mezi nimi není tak velký a my rozhodně doporučujeme vanilku pravou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...

Obchod Apetit