0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4/5 Počet hodnocení: 63
Do 30 minut Velmi snadné Na cca 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2243 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 278 g
Tuky 108 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původní recept se skládá z jednoho dílu cukru, dvou dílů másla a tří dílů ovesné mouky. Angličané do nich přidávají různé přísady na ochucení, my pro vás ale máme základní verzi, protože si myslíme, že lehce slaná, nepřekombinovaná chuť přijde o Vánocích vhod. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
sůl ¼ PL
máslo 125 g
co nejkvalitnější (viz Něco navíc), změklé
krupicový cukr 50 g
vanilkový cukr 1 bal
viz Něco navíc

1 Troubu předehřejte na 180°C, dva plechy vyložte pečicím papírem. Mouku prosejte se solí. Elektrickými metlami našlehejte máslo, postupně přidávejte krupicový a vanilkový cukr. Do krému vmíchejte mouku a zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici aspoň 20 minut odležet.

2 Těsto rozválejte na cca půlcentimetrový plát. Vykrajujte z něj kolečka. Několikrát je zlehka propíchněte vidličkou a pečte 17–20 minut; v polovině pečení otočte plech přední stranou dozadu. Sušenky by měly být lehounce nazlátlé, ale stále ještě bělavé.

NĚCO NAVÍC
Kupujte máslo označené jako čerstvé, pouze v takovém je optimální podíl všech složek. Jinak označená másla mohla být před distribucí zmražená i několik let! (Čerstvé máslo můžete koupit i od prodejců na trhu nebo v obchodech s farmářskými potravinami, nejčastěji na váhu.) Vanilkový cukr musí obsahovat přírodní mletou vanilku, s celou škálou její přírodní chuti a vůně. Cukr vanilinový je obohacen průmyslově vyráběným vanilinem, takže jeho aroma je jen jednorozměrné. Cenový rozdíl mezi nimi není tak velký a my rozhodně doporučujeme vanilku pravou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč