Původní recept na sušenky shortbread se skládá z jednoho dílu cukru, dvou dílů másla a tří dílů ovesné mouky. Angličané do nich přidávají různé přísady na ochucení, my pro vás ale máme základní verzi, protože si myslíme, že lehce slaná, nepřekombinovaná chuť přijde o Vánocích vhod.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C, dva plechy vyložte pečicím papírem. Mouku prosejte se solí.
Elektrickými metlami našlehejte máslo, postupně přidávejte krupicový a vanilkový cukr. Do krému vmíchejte mouku a zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici aspoň 20 minut odležet.
Těsto rozválejte na cca půlcentimetrový plát. Vykrajujte z něj kolečka. Několikrát je zlehka propíchněte vidličkou a pečte 17–20 minut; v polovině pečení otočte plech přední stranou dozadu. Sušenky by měly být lehounce nazlátlé, ale stále ještě bělavé.
NĚCO NAVÍC
- Kupujte máslo označené jako čerstvé, pouze v takovém je optimální podíl všech složek. Jinak označená másla mohla být před distribucí zmražená i několik let! (Čerstvé máslo můžete koupit i od prodejců na trhu nebo v obchodech s farmářskými potravinami, nejčastěji na váhu.)
- Vanilkový cukr musí obsahovat přírodní mletou vanilku, s celou škálou její přírodní chuti a vůně. Cukr vanilinový je obohacen průmyslově vyráběným vanilinem, takže jeho aroma je jen jednorozměrné. Cenový rozdíl mezi nimi není tak velký a my rozhodně doporučujeme vanilku pravou.