Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Išlské dortíčky na modrém talíři
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 192
Více než hodinu Snadné Na cca 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4265 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 328 g
Tuky 267 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravé išlské nebo išelské cukroví pochází z rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl. Císař František Josef a celý jeho dvůr si od zdejších vyhlášených cukrářů kupovali krabice cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili išlské dortíčky. Kolečka křehkého kakaového těsta jsou spojená ořechovou nádivkou a ozdobená čokoládovou polevou a ořechem.

Suroviny

neloupané, mleté
máslo 140 g
strouhaná
skořice 2 špetky
viz Něco navíc, na ozdobení
na ozdobení
Na oříškovou nádivku
vanilka 1 špetka
mletá
rum 1 PL
tuzemák + navíc podle potřeby
rybízový džem 20 g
+ navíc na potření
lískové oříšky 50 g
opražené, mleté + navíc podle potřeby

Postup

1

Z mouky, kakaa, cukru, mandlí, másla, citronové kůry a skořice vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici odležet do druhého dne.

2

Předehřejte troubu na 180°C. Z těsta vyválejte plát silný asi 3–4 mm a z něj vykrajujte kolečka o průměru asi 3 cm. Přenášejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8 minut dozlatova.

3

Nechte zcela vychladnout. Mezitím připravte oříškovou nádivku. Žloutky, cukr a vanilku asi 10 minut třete. Pak přidejte rum, 20 g džemu a lískové oříšky. Pokud je nádivka příliš hustá, nařeďte ji rumem, v opačném případě přidejte oříšky. Na dohuštění nádivky lze použít i mleté dětské piškoty či strouhaná nepovedená kolečka.

4

Třetinu koleček potřete oříškovou nádivkou a další třetinu džemem, opatrně spojte nádivkou a džemem k sobě (džem bude nahoře). Slepená kolečka potřete oříškovou nádivkou, poslední třetinu koleček džemem, slepte nádivkou a džemem k sobě (džem bude opět nahoře) a nechte ztuhnout.

5

Nakonec namočte vršek cukroví do rozehřáté čokoládové polevy. Ozdobte půlkami vlašských ořechů a nechte dobře zaschnout. Skladujte v chladu.

NĚCO NAVÍC
Na polevu rozehřejte v rendlíku 100 g másla, přidejte 100 g nasekané tmavé čokolády a pomalu zahřívejte a míchejte dohladka. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Komentáře

20.12.2016 09:16

Prosím, jak dlouho je možné dortíky skladovat? Vzhledem k použití syrového bílku?

20.12.2016 11:41

Dobrý den, Veroniko,
naplněné dortíky skladujeme v lednici a to maximálně týden. Rozhodně volte vejce z ověřeného chovu, který je hlídán a testován (pro tento případ bohužel ideálně českého klecového). Můžete žloutky s cukrem šlehat nad vodní parou, i když samozřejmě ani to není zaručená ochrana. Přejeme krásné svátky, redakce Apetitu

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...