0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Išlské dortíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 104
Více než hodinu Snadné Na cca 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4265 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 328 g
Tuky 267 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravé išlské cukroví pochází z rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl. Císař František Josef a celý jeho dvůr si od zdejších vyhlášených cukrářů kupovali krabice cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili išlské dortíčky. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 210 g
kakao holandského typu 20 g
moučkový cukr 70 g
mandle 40 g
mleté neloupané
máslo 140 g
citronová kůra 1 ČL
strouhaná
skořice 2 špetky
čokoládová poleva
viz Něco navíc, na ozdobení
vlašské ořechy
na ozdobení
Na náplň
žloutek 3 ks
krupicový cukr 100 g
vanilka 1 špetka
mletá
rum 1 PL
tuzemák
rybízový džem 20 g
+ na potření
lískové oříšky 50 g
opražené, mleté

Postup

1

Z mouky, kakaa, cukru, mandlí, másla, citronové kůry a skořice vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu uležet do druhého dne.

2

Předehřejte troubu na 180°C. Z těsta vyválejte plát silný jako na sušenky a z něj vykrajujte kolečka. Přenášejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8 minut.

3

Nechte vychladnout. Mezitím připravte náplň. Žloutky, cukr a vanilku asi 10 minut třete. Pak přidejte rum, džem a oříšky. Pokud je náplň příliš hustá, nařeďte ji rumem, v opačném případě přidejte oříšky nebo mleté dětské piškoty či nepovedená kolečka.

4

Třetinu tvarů potřete džemem a druhou oříškovou nádivkou, opatrně spojte k sobě. Slepená kolečka potřete džemem, poslední třetinu koleček oříškovou nádivkou, slepte a nechte ztuhnout. Nakonec namáčejte vrchní stranou do rozehřáté čokoládové polevy. Ozdobte půlkami ořechů a nechte zaschnout.

NĚCO NAVÍC
Na polevu rozehřejte v rendlíku 100 g másla, přidejte 100 g nasekané tmavé čokolády a pomalu zahřívejte a míchejte dohladka. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Komentáře

Martina Zajícová

Dobrý den, Veroniko,
naplněné dortíky skladujeme v lednici a to maximálně týden. Rozhodně volte vejce z ověřeného chovu, který je hlídán a testován (pro tento případ bohužel ideálně českého klecového). Můžete žloutky s cukrem šlehat nad vodní parou, i když samozřejmě ani to není zaručená ochrana. Přejeme krásné svátky, redakce Apetitu

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč