Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny Snadné Na cca 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3201 kcal
Bílkoviny 48 g
Cukr 325 g
Tuky 174 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pocházejí z rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl. Císař František Josef a celý jeho dvůr si od zdejších vyhlášených cukrářů kupovali krabice cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili išlské dortíčky. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 210 g
kakao 20 g
holandského typu
moučkový cukr 70 g
mandle 40 g
mleté neloupané
máslo 140 g
citronová kůra 1 PL
strouhaná
skořice
na špikču nože
čokoládová poleva
(viz Něco navíc), na ozdobu
vlašské ořechy
na ozdobu
Na náplň
3 ks
žlouek
krupicový cukr 100 g
vanilka špetka
mletá
rum 1 PL
tuzemák
rybízový džem 20 g
+ na potření
lískové oříšky 50 g
opražené, mleté

1 Z mouky, kakaa, cukru, mandlí, másla, citronové kůry a skořice vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu uležet do druhého dne.

2 Předehřejte troubu na 180°C. Z těsta vyválejte plát silný jako na sušenky a z něj vykrajujte kolečka. Přenášejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8 minut.

3 Nechte vychladnout. Mezitím připravte náplň. Žloutky, cukr a vanilku asi 10 minut třete. Pak přidejte rum, džem a oříšky. Pokud je náplň příliš hustá, nařeďte ji rumem, v opačném případě přidejte oříšky nebo mleté dětské piškoty či nepovedená kolečka.

4 Třetinu tvarů potřete džemem a druhou oříškovou nádivkou, opatrně spojte k sobě. Slepená kolečka potřete džemem, poslední třetinu koleček oříškovou nádivkou, slepte a nechte ztuhnout. Nakonec namáčejte vrchní stranou do rozehřáté čokoládové polevy. Ozdobte půlkami ořechů a nechte zaschnout.

NĚCO NAVÍC

Na polevu rozehřejte v rendlíku 100g másla, přidejte 100g nasekané tmavé čokolády a pomalu zahřívejte a míchejte dohladka. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Martina Zajícová

Dobrý den, Veroniko,
naplněné dortíky skladujeme v lednici a to maximálně týden. Rozhodně volte vejce z ověřeného chovu, který je hlídán a testován (pro tento případ bohužel ideálně českého klecového). Můžete žloutky s cukrem šlehat nad vodní parou, i když samozřejmě ani to není zaručená ochrana. Přejeme krásné svátky, redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit