0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Išlské dortíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 96
Více než hodinu Snadné Na cca 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4265 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 328 g
Tuky 267 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pocházejí z rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl. Císař František Josef a celý jeho dvůr si od zdejších vyhlášených cukrářů kupovali krabice cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili išlské dortíčky. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 210 g
kakao holandského typu 20 g
moučkový cukr 70 g
mandle 40 g
mleté neloupané
máslo 140 g
citronová kůra 1 ČL
strouhaná
skořice 2 špetky
čokoládová poleva
viz Něco navíc, na ozdobení
vlašské ořechy
na ozdobení
Na náplň
žloutek 3 ks
krupicový cukr 100 g
vanilka 1 špetka
mletá
rum 1 PL
tuzemák
rybízový džem 20 g
+ na potření
lískové oříšky 50 g
opražené, mleté

Postup

1

Z mouky, kakaa, cukru, mandlí, másla, citronové kůry a skořice vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu uležet do druhého dne.

2

Předehřejte troubu na 180°C. Z těsta vyválejte plát silný jako na sušenky a z něj vykrajujte kolečka. Přenášejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8 minut.

3

Nechte vychladnout. Mezitím připravte náplň. Žloutky, cukr a vanilku asi 10 minut třete. Pak přidejte rum, džem a oříšky. Pokud je náplň příliš hustá, nařeďte ji rumem, v opačném případě přidejte oříšky nebo mleté dětské piškoty či nepovedená kolečka.

4

Třetinu tvarů potřete džemem a druhou oříškovou nádivkou, opatrně spojte k sobě. Slepená kolečka potřete džemem, poslední třetinu koleček oříškovou nádivkou, slepte a nechte ztuhnout. Nakonec namáčejte vrchní stranou do rozehřáté čokoládové polevy. Ozdobte půlkami ořechů a nechte zaschnout.

NĚCO NAVÍC
Na polevu rozehřejte v rendlíku 100 g másla, přidejte 100 g nasekané tmavé čokolády a pomalu zahřívejte a míchejte dohladka. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Komentáře

Martina Zajícová

Dobrý den, Veroniko,
naplněné dortíky skladujeme v lednici a to maximálně týden. Rozhodně volte vejce z ověřeného chovu, který je hlídán a testován (pro tento případ bohužel ideálně českého klecového). Můžete žloutky s cukrem šlehat nad vodní parou, i když samozřejmě ani to není zaručená ochrana. Přejeme krásné svátky, redakce Apetitu

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit