Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7067 kcal
Bílkoviny 117 g
Cukr 732 g
Tuky 365 g
Vláknina 104 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkosti melomakarona jsou nedílnou součástí tradičního řeckého štědrovečerního stolu. Pečte je až těsně před svátky: tohle cukroví není určeno k dlouhému skladování. 

Suroviny

olivový olej 125 ml
panenský, chuťově jemný
máslo 115 g
změklé
krupicový cukr 115 g
skořice 2 ČL
mletá
hřebíček 0.5 ČL
mletý
muškátový oříšek špetka
brandy 60 ml
lze nahradit whisky / koňakem
mouka pšeničná hladká 500 g
jedlá soda 0.5 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 0.5 ČL
pomeranč 1 ks
nastrouhaná kůra
Na sirup
krupicový cukr 225 g
300 g
tekutý med
skořice 2 svitek
kůra z biopomeranče kousek
Na ozdobení
vlašské ořechy 150 g
najemno
pistácie 100 g
nesolené, najemno
skořice 1 PL
mletá
sušené okvětní plátky růže chem. neošetřené, lze vynechat, ale vypadají skvěle

1 Předehřejte troubu na 180°C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Olej, máslo, cukr a všechno koření dejte do mísy a 5 minut šlehejte. Poté přilijte alkohol a pomerančovou šťávu.

2 Mouku prosejte s jedlou sodou, kypřicím práškem a solí a vmíchejte ji do směsi v míse. Nakonec přidejte strouhanou pomerančovou kůru. Vypracujte měkké, tvárné těsto.

3 Vytvořte z něj kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu, rovnejte je na připravené plechy a vždy zlehka rozmáčkněte. Pečte je asi 25–30 minut do světle zlaté barvy.

4 Zatímco budete péct, v malém rendlíku vařte asi 5 minut všechny přísady na sirup spolu s 250ml vody.

5 Upečené ještě teplé melomakarony sesypte do misky a přelijte sirupem. Po minu- tě nebo dvou je rozložte na tác a ozdobte nasekanými ořechy, skořicí a okvětními plátky růží (nemusí být). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit