0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Melomakarona
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8011 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 984 g
Tuky 366 g
Vláknina 104 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkosti melomakarona jsou nedílnou součástí tradičního řeckého štědrovečerního stolu. Pečte je až těsně před svátky: tohle cukroví není určeno k dlouhému skladování. 

Suroviny

olivový olej panenský 125 ml
chuťově jemný
máslo 115 g
změklé
krupicový cukr 115 g
skořice 2 ČL
mletá
hřebíček ½ ČL
mletý
muškátový oříšek 1 špetka
brandy 60 ml
lze nahradit whisky nebo koňakem
pomerančová šťáva 60 ml
čerstvě vymačkaná
mouka pšeničná hladká 500 g
jedlá soda ½ ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl ½ ČL
pomeranč 1 ks
nastrouhaná kůra
Na sirup
krupicový cukr 225 g
med 300 g
tekutý
skořice 2 svitky
pomerančová kůra
kousek kůry z biopomeranče
Na ozdobení
vlašské ořechy 150 g
nasekané najemno
pistácie 100 g
nesolené, nasekané najemno
skořice 1 PL
mletá
jedlé květy
sušené okvětní plátky růže, chemicky neošetřené, lze vynechat, ale vypadají skvěle

1 Předehřejte troubu na 180°C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Olej, máslo, cukr a všechno koření dejte do mísy a 5 minut šlehejte. Poté přilijte alkohol a pomerančovou šťávu.

2 Mouku prosejte s jedlou sodou, kypřicím práškem a solí a vmíchejte ji do směsi v míse. Nakonec přidejte strouhanou pomerančovou kůru. Vypracujte měkké, tvárné těsto.

3 Vytvořte z něj kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu, rovnejte je na připravené plechy a vždy zlehka rozmáčkněte. Pečte je asi 25–30 minut do světle zlaté barvy.

4 Zatímco budete péct, v malém rendlíku vařte asi 5 minut všechny přísady na sirup spolu s 250ml vody.

5 Upečené ještě teplé melomakarony sesypte do misky a přelijte sirupem. Po minu- tě nebo dvou je rozložte na tác a ozdobte nasekanými ořechy, skořicí a okvětními plátky růží (nemusí být).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč