
Melomakarona
Sladkosti melomakarona jsou nedílnou součástí tradičního řeckého štědrovečerního stolu. Pečte je až těsně před svátky: tohle cukroví není určeno k dlouhému skladování.
Ingredience
- 125ml chuťově jemného panenského olivového oleje
- 115g másla, změklého
- 115g krupicového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- špetka muškátového oříšku
- 60ml brandy, whisky nebo koňaku
- 60ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 500g hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/2 lžičky soli
- strouhaná kůra z 1 biopomeranče
- 225g krupicového cukru
- 300g tekutého medu
- 2 svitky skořice
- kousek kůry z biopomeranče
- 150g vlašských ořechů, nasekaných najemno
- 100g nesolených pistácií, nasekaných najemno
- 1 lžíce mleté skořice
- sušené okvětní plátky růží, chemicky neošetřených (můžete je vynechat, ale vypadají skvěle)
NA SIRUP
NA OZDOBENÍ
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 180°C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Olej, máslo, cukr a všechno koření dejte do mísy a 5 minut šlehejte. Poté přilijte alkohol a pomerančovou šťávu.
2 Mouku prosejte s jedlou sodou, kypřicím práškem a solí a vmíchejte ji do směsi v míse. Nakonec přidejte strouhanou pomerančovou kůru. Vypracujte měkké, tvárné těsto.
3 Vytvořte z něj kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu, rovnejte je na připravené plechy a vždy zlehka rozmáčkněte. Pečte je asi 25–30 minut do světle zlaté barvy.
4 Zatímco budete péct, v malém rendlíku vařte asi 5 minut všechny přísady na sirup spolu s 250ml vody.
5 Upečené ještě teplé melomakarony sesypte do misky a přelijte sirupem. Po minu- tě nebo dvou je rozložte na tác a ozdobte nasekanými ořechy, skořicí a okvětními plátky růží (nemusí být).
Přidat komentář