Melomakarona
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8 / 5. Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8011 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 984 g
Tuky 366 g
Vláknina 104 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkosti melomakarona jsou nedílnou součástí tradičního řeckého štědrovečerního stolu. Pečte je až těsně před svátky: tohle cukroví není určeno k dlouhému skladování. 

Suroviny

olivový olej panenský 125 ml
chuťově jemný
máslo 115 g
změklé
krupicový cukr 115 g
skořice 2 ČL
mletá
hřebíček 0.5 ČL
mletý
muškátový oříšek 1 špetka
brandy 60 ml
lze nahradit whisky nebo koňakem
pomerančová šťáva 60 ml
čerstvě vymačkaná
mouka pšeničná hladká 500 g
jedlá soda 0.5 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 0.5 ČL
pomeranč 1 ks
nastrouhaná kůra
Na sirup
krupicový cukr 225 g
med 300 g
tekutý
skořice 2 svitky
pomerančová kůra
kousek kůry z biopomeranče
Na ozdobení
vlašské ořechy 150 g
nasekané najemno
pistácie 100 g
nesolené, nasekané najemno
skořice 1 PL
mletá
jedlé květy
sušené okvětní plátky růže, chemicky neošetřené, lze vynechat, ale vypadají skvěle

1 Předehřejte troubu na 180°C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Olej, máslo, cukr a všechno koření dejte do mísy a 5 minut šlehejte. Poté přilijte alkohol a pomerančovou šťávu.

2 Mouku prosejte s jedlou sodou, kypřicím práškem a solí a vmíchejte ji do směsi v míse. Nakonec přidejte strouhanou pomerančovou kůru. Vypracujte měkké, tvárné těsto.

3 Vytvořte z něj kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu, rovnejte je na připravené plechy a vždy zlehka rozmáčkněte. Pečte je asi 25–30 minut do světle zlaté barvy.

4 Zatímco budete péct, v malém rendlíku vařte asi 5 minut všechny přísady na sirup spolu s 250ml vody.

5 Upečené ještě teplé melomakarony sesypte do misky a přelijte sirupem. Po minu- tě nebo dvou je rozložte na tác a ozdobte nasekanými ořechy, skořicí a okvětními plátky růží (nemusí být).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit