Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Melomakarona
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 20
Do hodiny Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8011 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 984 g
Tuky 366 g
Vláknina 104 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkosti melomakarona jsou nedílnou součástí tradičního řeckého štědrovečerního stolu. Pečte je až těsně před svátky: tohle cukroví není určeno k dlouhému skladování. 

Suroviny

olivový olej panenský 125 ml
chuťově jemný
máslo 115 g
změklé
mletá
mletý
brandy 60 ml
lze nahradit whisky nebo koňakem
pomerančová šťáva 60 ml
čerstvě vymačkaná
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl ½ ČL
nastrouhaná kůra
Na sirup
med 300 g
tekutý
skořice 2 svitky
kousek kůry z biopomeranče
Na ozdobení
nasekané najemno
pistácie 100 g
nesolené, nasekané najemno
mletá
jedlé květy
sušené okvětní plátky růže, chemicky neošetřené, lze vynechat, ale vypadají skvěle

Postup

1

Předehřejte troubu na 180°C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Olej, máslo, cukr a všechno koření dejte do mísy a 5 minut šlehejte. Poté přilijte alkohol a pomerančovou šťávu.

2

Mouku prosejte s jedlou sodou, kypřicím práškem a solí a vmíchejte ji do směsi v míse. Nakonec přidejte strouhanou pomerančovou kůru. Vypracujte měkké, tvárné těsto.

3

Vytvořte z něj kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu, rovnejte je na připravené plechy a vždy zlehka rozmáčkněte. Pečte je asi 25–30 minut do světle zlaté barvy.

4

Zatímco budete péct, v malém rendlíku vařte asi 5 minut všechny přísady na sirup spolu s 250ml vody.

5

Upečené ještě teplé melomakarony sesypte do misky a přelijte sirupem. Po minu- tě nebo dvou je rozložte na tác a ozdobte nasekanými ořechy, skořicí a okvětními plátky růží (nemusí být).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...