Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Široké nudle s cuketou, citronem a mandlemi

Křupavé a svěží... Jednoduše neodolatelné!

Vydání: 2014/8
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT10M
Vaření 0:10
Těstoviny Italská

Ingredience

    • 80 g másla
    • 50 g mandlových lupínků
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř 
    • 400 g sušených těstovin fettuccine či jiných širokých nudlí nebo 4 porce čerstvých
    • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
    • 4 malé cuketky (asi 10 cm), podélně rozčtvrcené, pak nakrájené na centimetrové plátky
    • 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
    • 250 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
    • šťáva a najemno nastrouhaná kůra z 1 biocitronu + plátky na ozdobení 
    • 125 g čerstvé ricotty (nebo dobrého tvarohu či brynzy)
    • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
    • hrst čerstvých bylinek na ozdobení (třeba estragon či šalvěj) 

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 100 °C a vložte do ní žáruvzdornou servírovací nádobu, aby se ohřála.

2 Na středním ohni rozehřejte polovinu másla ve velké nepřilnavé pánvi a osmažte/opečte mandle dozlatohněda. Nasypte je do cedníku a nechte vykapat přebytečný tuk. Pánev vytřete papírovým ubrouskem.

3 V hrnci přiveďte k prudkému varu velké množství osolené vody. Vložte do ní sušené těstoviny a nechte je vařit podle návodu na obalu, aby byly al dente, pak je sceďte a pořádně protřeste.

4 Do pánve vložte zbývající máslo, přidejte olivový olej, cukety, česnek, vývar, citronovou šťávu a polovinu kůry a zvolna duste přiklopené na mírném ohni asi 10 minut, aby cuketa změkla. Odstavte. 

5 Čerstvé těstoviny dejte vařit teprve teď. Trvá to asi 2–3 minuty, aby byly al dente, pak je sceďte a pořádně protřeste.

6 Cuketovou směs ohřejte na silném ohni zpět k varu. Pak přidejte rozdrobenou (na velké kusy) ricottu, osolte a opepřete. Opatrně zamíchejte, aby se ricotta úplně nerozpustila – lépe to vypadá.

7 Dobře okapané těstoviny přendejte do nahřáté mísy. Zalijte omáčkou a zlehka zamíchejte, přidejte petrželku a zbylou citronovou kůru. Posypte mandlemi a ihned podávejte. Můžete dozdobit citronem a bylinkami. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Toust s pečenými paprikami a česnekem

Türlü aneb ratatouille po turecku

Cuketový salát s krutony

Karbanátky s lilkem

Kuřecí prsa s rajčatovo-olivovou omáčkou

Papriková omáčka se šafránem

Přidat komentář