0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.3 / 5. Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1680 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 81 g
Tuky 109 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V této podobě lilek jistě neznáte. Při nákupu vybírejte pevné plody s neporušenou slupkou.

Suroviny

lilek 1 ks
cca 400 g
omytý, bez řapíků
lze použít i vepřové, telecí nebo směs
ricotta 100 g
čerstvá, rozdrobená, lze nahradit jemným tvarohem
česnek 1 stroužek
utřený
strouhanka 30 g
hrubší, z čerstvého pečiva (necelý nastrouhaný či rozmixovaný rohlík)
strouhaný
sůl ½ ČL
pepř
čerstvě mletý
vejce 1 ks
strouhanka 25 g
jemná, čerstvá
rostlinný olej 60 ml
Na salsu
rajče 250 g
nakrájená, lze nahradit třešňovými rajčátky
šalotka 1 ks
nadrobno, lze nahradit jarní cibulkou
olivový olej panenský
ocet
např. bílý vinný, balzamikový
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
sůl
podle chuti
pepř
čerstvě mletý, podle chuti

1 Rozehřejte gril, grilovací ploténku či pánev. Lilek propíchejte vidličkou, opečte dočerna, aby mírně změkl, trvá to asi 15 minut, 2–3x obraťte. Lilek lze opéct i nad plynovým hořákem. Opečený položte na talíř, nechte trochu zchladnout, pak ho oloupejte. Dužinu rozpulte a nechte vykapat na cedníku. Po 10 minutách lilek dejte do čisté utěrky a mírně vymačkejte. Dužinu nakrájejte nadrobno a nasypte do mísy.

2 Špenát důkladně prolijte v cedníku horkou vodou nebo 3 minuty vařte v páře. Pomocí lžíce vymačkejte v cedníku co nejvíc vody, nechte ho zchladnout, a až to půjde, vymačkejte z něj přebytečnou tekutinu. Špenát nakrájejte nadrobno a přisypte do mísy. Přidejte mleté maso, ricottu, česnek, hrubší strouhanku, parmazán, sůl, pepř a vejce a propracujte rukama. Opečte trochu směsi, ochutnejte, popřípadě dochuťte. Zakryjte, nechte aspoň 30 minut odležet v chladničce.

3 Vlhkýma rukama rozdělte směs na 10 dílů. Utvořte z nich kuličky, zploštěte je a obalte ve strouhance. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje na středním ohni a jemně opékejte karbanátky z každé strany 5 minut. Dávejte pozor, kvůli parmazánu budou rychle tmavnout. Nebudou-li ještě hotové, podle potřeby je dopečte, případně přilijte do pánve olej.

4 Všechny suroviny na salsu smíchejte a podávejte ji k opečeným karbanátkům. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Komentáře

Kateřina Fialová

Žádná sláva.. Určitě to chce víc koření a lilek víc upéct, jinak v karbanátku křupe..

Apetit magazín

Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....
Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč