Karbanátky s lilkem

Karbanátky s lilkem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1680 kcal
Bílkoviny 88 g
Cukr 81 g
Tuky 109 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V této podobě lilek jistě neznáte. Při nákupu vybírejte pevné plody s neporušenou slupkou.

Suroviny

lilek 1 ks
cca 400 g
špenát 200 g
omytý, bez řapíků
hovězí maso mleté 200 g
lze použít i vepřové, telecí nebo směs
ricotta 100 g
čerstvá, rozdrobená, lze nahradit jemným tvarohem
česnek 1 stroužek
utřený
strouhanka 30 g
hrubší, z čerstvého pečiva (necelý nastrouhaný či rozmixovaný rohlík)
parmazán 25 g
strouhaný
sůl 0.5 ČL
pepř
čerstvě mletý
vejce 1 ks
strouhanka 25 g
jemná, čerstvá
rostlinný olej 60 ml
Na salsu
rajčata 250 g
nakrájená, lze nahradit třešňovými rajčátky
šalotka 1 ks
nadrobno, lze nahradit jarní cibulkou
olivový olej panenský
ocet
např. bílý vinný, balzamikový
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
sůl
podle chuti
pepř
čerstvě mletý, podle chuti

1 Rozehřejte gril, grilovací ploténku či pánev. Lilek propíchejte vidličkou, opečte dočerna, aby mírně změkl, trvá to asi 15 minut, 2–3x obraťte. Lilek lze opéct i nad plynovým hořákem. Opečený položte na talíř, nechte trochu zchladnout, pak ho oloupejte. Dužinu rozpulte a nechte vykapat na cedníku. Po 10 minutách lilek dejte do čisté utěrky a mírně vymačkejte. Dužinu nakrájejte nadrobno a nasypte do mísy.

2 Špenát důkladně prolijte v cedníku horkou vodou nebo 3 minuty vařte v páře. Pomocí lžíce vymačkejte v cedníku co nejvíc vody, nechte ho zchladnout, a až to půjde, vymačkejte z něj přebytečnou tekutinu. Špenát nakrájejte nadrobno a přisypte do mísy. Přidejte mleté maso, ricottu, česnek, hrubší strouhanku, parmazán, sůl, pepř a vejce a propracujte rukama. Opečte trochu směsi, ochutnejte, popřípadě dochuťte. Zakryjte, nechte aspoň 30 minut odležet v chladničce.

3 Vlhkýma rukama rozdělte směs na 10 dílů. Utvořte z nich kuličky, zploštěte je a obalte ve strouhance. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje na středním ohni a jemně opékejte karbanátky z každé strany 5 minut. Dávejte pozor, kvůli parmazánu budou rychle tmavnout. Nebudou-li ještě hotové, podle potřeby je dopečte, případně přilijte do pánve olej.

4 Všechny suroviny na salsu smíchejte a podávejte ji k opečeným karbanátkům. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit