V této podobě lilek jistě neznáte. Při nákupu vybírejte pevné plody s neporušenou slupkou.
Suroviny
Postup
Rozehřejte gril, grilovací ploténku či pánev. Lilek propíchejte vidličkou, opečte dočerna, aby mírně změkl, trvá to asi 15 minut, 2–3x obraťte. Lilek lze opéct i nad plynovým hořákem. Opečený položte na talíř, nechte trochu zchladnout, pak ho oloupejte. Dužinu rozpulte a nechte vykapat na cedníku. Po 10 minutách lilek dejte do čisté utěrky a mírně vymačkejte. Dužinu nakrájejte nadrobno a nasypte do mísy.
Špenát důkladně prolijte v cedníku horkou vodou nebo 3 minuty vařte v páře. Pomocí lžíce vymačkejte v cedníku co nejvíc vody, nechte ho zchladnout, a až to půjde, vymačkejte z něj přebytečnou tekutinu. Špenát nakrájejte nadrobno a přisypte do mísy. Přidejte mleté maso, ricottu, česnek, hrubší strouhanku, parmazán, sůl, pepř a vejce a propracujte rukama. Opečte trochu směsi, ochutnejte, popřípadě dochuťte. Zakryjte, nechte aspoň 30 minut odležet v chladničce.
Vlhkýma rukama rozdělte směs na 10 dílů. Utvořte z nich kuličky, zploštěte je a obalte ve strouhance. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje na středním ohni a jemně opékejte karbanátky z každé strany 5 minut. Dávejte pozor, kvůli parmazánu budou rychle tmavnout. Nebudou-li ještě hotové, podle potřeby je dopečte, případně přilijte do pánve olej.
Všechny suroviny na salsu smíchejte a podávejte ji k opečeným karbanátkům.
Komentáře
Žádná sláva.. Určitě to chce víc koření a lilek víc upéct, jinak v karbanátku křupe..