0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.2 / 5. Počet hodnocení: 10
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1680 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 81 g
Tuky 109 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V této podobě lilek jistě neznáte. Při nákupu vybírejte pevné plody s neporušenou slupkou.

Suroviny

lilek 1 ks
cca 400 g
špenát 200 g
omytý, bez řapíků
hovězí maso mleté 200 g
lze použít i vepřové, telecí nebo směs
ricotta 100 g
čerstvá, rozdrobená, lze nahradit jemným tvarohem
česnek 1 stroužek
utřený
strouhanka 30 g
hrubší, z čerstvého pečiva (necelý nastrouhaný či rozmixovaný rohlík)
parmazán 25 g
strouhaný
sůl 0.5 ČL
pepř
čerstvě mletý
vejce 1 ks
strouhanka 25 g
jemná, čerstvá
rostlinný olej 60 ml
Na salsu
rajče 250 g
nakrájená, lze nahradit třešňovými rajčátky
šalotka 1 ks
nadrobno, lze nahradit jarní cibulkou
olivový olej panenský
ocet
např. bílý vinný, balzamikový
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
sůl
podle chuti
pepř
čerstvě mletý, podle chuti

1 Rozehřejte gril, grilovací ploténku či pánev. Lilek propíchejte vidličkou, opečte dočerna, aby mírně změkl, trvá to asi 15 minut, 2–3x obraťte. Lilek lze opéct i nad plynovým hořákem. Opečený položte na talíř, nechte trochu zchladnout, pak ho oloupejte. Dužinu rozpulte a nechte vykapat na cedníku. Po 10 minutách lilek dejte do čisté utěrky a mírně vymačkejte. Dužinu nakrájejte nadrobno a nasypte do mísy.

2 Špenát důkladně prolijte v cedníku horkou vodou nebo 3 minuty vařte v páře. Pomocí lžíce vymačkejte v cedníku co nejvíc vody, nechte ho zchladnout, a až to půjde, vymačkejte z něj přebytečnou tekutinu. Špenát nakrájejte nadrobno a přisypte do mísy. Přidejte mleté maso, ricottu, česnek, hrubší strouhanku, parmazán, sůl, pepř a vejce a propracujte rukama. Opečte trochu směsi, ochutnejte, popřípadě dochuťte. Zakryjte, nechte aspoň 30 minut odležet v chladničce.

3 Vlhkýma rukama rozdělte směs na 10 dílů. Utvořte z nich kuličky, zploštěte je a obalte ve strouhance. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje na středním ohni a jemně opékejte karbanátky z každé strany 5 minut. Dávejte pozor, kvůli parmazánu budou rychle tmavnout. Nebudou-li ještě hotové, podle potřeby je dopečte, případně přilijte do pánve olej.

4 Všechny suroviny na salsu smíchejte a podávejte ji k opečeným karbanátkům. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit