
Kuřecí prsa s rajčatovo-olivovou omáčkou
Při nákupu rajčat sáhněte po plodech, které působí těžce, když je vezmete do ruky, a zároveň po těch, které nejsou příliš měkké. A měly by i pěkně vonět. Uchovávejte je volně v míse při pokojové teplotě, chladnička jim nesvědčí.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 kuřecí prsní řízky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 malá cibule, rozpůlená a nakrájená na velmi tenká půlkolečka
- 2 stroužky česneku, nakrájené
- 400 g zralých větších rajčat, nakrájených
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1–2 hrsti zelených oliv, bez pecek a pokrájených
- 300 ml drůbežího vývaru
- 2 hrsti bazalkových lístků
- pečivo či vařené brambory k podávání
Příprava jídla
1 Ve větší nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Kuřecí řízky osolte a opepřete a opékejte v pánvi (plošší stranou dolů) asi 4–5 minut. Pak maso obraťte, přidejte cibuli a opékejte 4–5 minut. Maso vyjměte z pánve a odložte na teplé místo. Do pánve dejte česnek a pokračujte v opékání, až cibule změkne.
2 Do rendlíku nasypte rajčata, přidejte balzamikový ocet, olivy, drůbeží vývar, polovinu bazalky – předem nasekanou. Osolte a opepřete, pomalu vařte za občasného míchání 7–8 minut, dokud rajčata nebudou skoro rozpadlá.
3 Do pánve vraťte maso, přidejte šťávu, kterou možná pustilo, a pozvolna duste pod pokličkou dalších 5 minut, aby bylo kuře hotové.
4 Podávejte ozdobené druhou polovinou lístků bazalky, doplněné čerstvým pečivem nebo vařenými novými bramborami.
Přidat komentář