Cukety jsou nejběžnější druh tykve. Nejchutnější jsou mladé křehké plody, které lze jíst i se slupkou zasyrova v salátech. Mají málo kalorií a krásně jemnou chuť. Pokud vám salát přijde příliš asketický, doplňte ho opečeným nebo grilovaným kuřecím masem.
Suroviny
pečivo
60
g
bílé, den staré, bez kůrky, nakrájené
olivový olej panenský
80
ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
cuketa
3
ks
malá, na velmi tenké dlouhé plátky (na struhadle anebo speciální mandolíně)
little gem salát
4
ks
polníček
1
bal
parmazán
30
g
strouhaný
citronová šťáva
1,5
PL
vymačkaná
máta
2
PL
petrželka
2
PL
hladkolistá
estragon
1
PL
klínky, k podávání
Postup
1
Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte pečivo a polovinu olivového oleje, osolte a opepřete. Protřeste, aby se vše promíchalo. Rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem, pečte dozlatova (4-6 minut), občas promíchejte.
2
Cuketu a salátové listy dejte do mísy, posypte 1/3 parmazánu, přilijte zbylý olej, šťávu z citronu, přidejte bylinky, osolte a opepřete. Promíchejte. Posypte vychladlými krutony a zbylým parmazánem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 44 receptů s cuketami, kterým jen těžko odoláte(45 receptů )
- Rychlé cuketové večeře, z kterých si vybere každý(73 receptů )
- Zdravě a lehce: 40 skvělých salátů na každý den(40 receptů )
- 30 receptů na snadná vegetariánská jídla, která v létě oceníte(33 receptů )