Skleničky s banánem a čokoládou

Skleničky s banánem a čokoládou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 20 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5009 kcal
Bílkoviny 113 g
Cukr 354 g
Tuky 340 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Většího efektu, než když přinášíte na stůl tác s hořícími dezerty, těžko dosáhnete. Dejte jen pozor, abyste měli alkohol, který bude dobře hořet – nejlépe 40 a více %.

Související recepty

Aljaška

Efektní dezert, který můžete opálit hned tře...

Suroviny

banány 3 ks
zralý
smetana ke šlehání 450 ml
žloutek 3 ks
krupicový cukr 100 g
škrob 1 PL
kukuřičný
Na čokoládovou pěnu
čokoláda 150 g
kvalitní, nejlépe 70 %
máslo 1 PL
bílek 3 ks
krupicový cukr 50 g
smetana ke šlehání 100 ml
Na dokončení
banány 1 ks
krupicový cukr 1 PL
alkohol 40 ml
např. brandy, koňaku nebo dobré pálenky (viz Něco navíc)

1 Banány rozmixujte (lze je povolit částí smetany) a přesuňte do rendlíku, přilijte smetanu a zvolna zahřívejte. V misce prošlehejte žloutky s cukrem a škrobem, přilijte trochu banánové směsi, prošlehejte a obsah misky vlijte zpět do rendlíku. Zahřívejte, dokud směs nezhoustne do krému. Ten rozdělte do sklenic, navrch přitiskněte potravinářskou fólii (tak se neudělá škraloup) a dejte do lednice ztuhnout.

2 Na čokoládovou pěnu rozlámejte čokoládu na podobně velké kousky a rozpusťte nad vodní lázní. Přimíchejte máslo. Ve velké míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Přisypte polovinu cukru a znovu šlehejte, pak přisypte zbylý cukr a vyšlehejte sníh do lesklých špiček. V jiné míse ušlehejte smetanu. K čokoládě vmíchejte 2 lžíce sněhu, aby konzistence trochu povolila. Pak čokoládovou směs vlijte do mísy se sněhem a opatrně promíchejte. Nakonec zlehka zapracujte i šlehačku.

3 Ze ztuhlého banánového krému odstraňte potravinářskou fólii a do skleniček na něj rozdělte čokoládovou pěnu. Vraťte do lednice ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

Banány na dokončení nakrájejte a rozdělte na skleničky, posypte cukrem, přilijte alkohol, zapalte a neste na stůl!

NĚCO NAVÍC
Myslete na to, že alkohol celý nevyhoří, a tudíž zůstane na dezertu. Volte tedy takový a v takovém množství, aby vám na něm chutnal!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit