Většího efektu, než když přinášíte na stůl tác s hořícími dezerty, těžko dosáhnete. Dejte jen pozor, abyste měli alkohol, který bude dobře hořet – nejlépe 40 a více %.
Suroviny
Postup
Banány rozmixujte (lze je povolit částí smetany) a přesuňte do rendlíku, přilijte smetanu a zvolna zahřívejte. V misce prošlehejte žloutky s cukrem a škrobem, přilijte trochu banánové směsi, prošlehejte a obsah misky vlijte zpět do rendlíku. Zahřívejte, dokud směs nezhoustne do krému. Ten rozdělte do sklenic, navrch přitiskněte potravinářskou fólii (tak se neudělá škraloup) a dejte do lednice ztuhnout.
Na čokoládovou pěnu rozlámejte čokoládu na podobně velké kousky a rozpusťte nad vodní lázní. Přimíchejte máslo. Ve velké míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Přisypte polovinu cukru a znovu šlehejte, pak přisypte zbylý cukr a vyšlehejte sníh do lesklých špiček. V jiné míse ušlehejte smetanu. K čokoládě vmíchejte 2 lžíce sněhu, aby konzistence trochu povolila. Pak čokoládovou směs vlijte do mísy se sněhem a opatrně promíchejte. Nakonec zlehka zapracujte i šlehačku.
Ze ztuhlého banánového krému odstraňte potravinářskou fólii a do skleniček na něj rozdělte čokoládovou pěnu. Vraťte do lednice ztuhnout, nejlépe do druhého dne.
Banány na dokončení nakrájejte a rozdělte na skleničky, posypte cukrem, přilijte alkohol, zapalte a neste na stůl!
NĚCO NAVÍC
Myslete na to, že alkohol celý nevyhoří, a tudíž zůstane na dezertu. Volte tedy takový a v takovém množství, aby vám na něm chutnal!