Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Závin ze pstruha s pestem a omáčkou

Závin ze pstruha s pestem a omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4211 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 143 g
Tuky 348 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso a příloha v jednom? Poloviční práce! Sen každé hospodyňky...

Suroviny

pstruh 2 ks
filety (cca 400 g celkem), nejlépe z pstruha lososovitého, bez kůže
citronová štáva 1 PL
+ klínky citronu k podávání
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
bylinky 1 hrst
čerstvé nasekané – např. kerblík, petrželka, pažitka...
listové těsto 300 g
nebo dva vyválené pláty
baby špenát 100 g
žloutek 1 ks
prošlehaný
sezamová semínka
na posypání
sůl vločková
k podávání
polníček
k podávání
Na pesto
bazalka 100 g
piniové oříšky 50 g
parmazán 30 g
strouhaný
olivový olej panenský 3 PL
česnek 1 stroužek
Na omáčku
olivový olej 2 PL
šalotka 50 g
nakrájená nadrobno
rozmarýn 1 ČL
čerstvé lístky
sušená rajčata 100 g
nakládaná
konzervovaná rajčata loupaná 50 g
víno bílé 100 ml
smetana ke šlehání 100 ml
máslo 50 g
vychlazené a nasekané

1 Přísady na pesto rozmixujte nahrubo a osolte. Filety ze pstruha osušte, pokapejte citronem, osolte, lehce opepřete a posypte bylinkami, ty lehce přimáčkněte. Troubu předehřejte na 220°C.

2 Listové těsto rozválejte tak, aby po rozdělení napůl vznikly 2 obdélníky. Jeden plát těsta položte na plech vyložený pečicím papírem a rozložte na něj polovinu špenátu. Na to dejte filet ze pstruha (stranou zbave- nou kůže dolů) a potřete ho pestem. Na něj položte druhý filet (vnější stranou nahoru) a poklaďte zbývajícím špenátem. Zakryjte druhým plátem těsta a okraje zarolujte vzhůru. Povrch potřete žloutkem a posypte sezamovými semínky (můžete ozdobně naříznout). Pečte asi 20 minut dozlatova.

3 Mezitím v rendlíku na oleji opékejte šalotku s rozmarýnem 4 minuty dosklovita. Přidejte všechna rajčata, přilijte víno a nechte odpařit, trvá to asi 5 minut. Pak přilijte smetanu, osolte a vařte maximálně 10 minut. Rozmixujte a vmíchejte máslo. Dál už nevařte.

4 Lososa podávejte doplněného omáčkou, vločkovou solí, klínky citronu a polníčkem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/7

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit