Sladký chlebíček s pomeranči a brusinkami

Sladký chlebíček s pomeranči a brusinkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Na 2 chlebíčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4738 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 678 g
Tuky 168 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výborný moučník! Jeho příprava je blesková a výsledkem je vláčná dobrota, která vám bohužel většinou nevydrží ani na snídani, na kterou jste ji plánovali.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
krupicový cukr 275 g
sůl 0.5 ČL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 0.25 ČL
máslo 125 g
rozpuštěné
máslo
na vymazání
zakysaná smetana 200 ml
mléko 175 ml
1 hrnek
filety z pomeranče asi 2 ks malé pomeranče
vanilkový extrakt 1 ČL
1 ČL
pomerančové aroma lze nahradit likérem Cointreau či Grand Marnier
brusinky 180 g
lze nahradit 130 g sušených
vejce 2 ks
Na polevu
bílek 1 ks
moučkový cukr 100 g
pomerančová šťáva 2 PL

1 Máslem vymažte dvě formy na biskupský chlebíček (nemusejí se vysypávat). Troubu předehřejte na 180 °C.

2 V míse smíchejte suché přísady a pak přidejte máslo. Prošlehejte mléko, smetanu, extrakty, vejce. Přilijte do mísy a promíchejte dohladka. Nakonec vsypte celé brusinky a pomeranče natrhané na kousky. Rozdělte do chlebíčkových forem a pečte asi čtyřicet minut, nebo dokud zapíchnutou špejli nevytáhnete suchou. Nechte vychladnout.

3 Mezitím si připravte polevu. Nad horkou vodní lázní třete všechny přísady asi pět minut do hladka a leskla; nejlíp to jde při teplotě tak 40 °C – tedy mírně teplejší než prst. Ještě teplou polevou přestříkejte moučníky a nechte ztuhnout.

 

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit