
Slaný koláč s tvarohem a rajčaty
Princezna sulejmánská (filo těsto) potkává Dr. Voštěpa (chleba s tvarohem). Kříženec mezi koláčem a poctivým českým obloženým chlebem má extra křupavou základnu a svěží, létem vonící vršek.
Ingredience
- 1 stroužek česneku, utřený
- 6 lžic olivového oleje + na pokapání
- 8 plátů těsta filo
- 60 g strouhanky
- 500 g hustého tvarohu
- 2–3 lžíce smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř
- pár kapek citronové šťávy podle chuti
- 3 lžíce nasekaných měkkých bylinek podle chuti, např. petrželka, pažitka, bazalka
- cca 300 g různých rajčat, velká na tenké plátky, třešňová rozpůlená
- lístky bazalky na ozdobu
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 Rozehřejte troubu na 190°C. Na náplň rozmíchejte dohladka tvaroh, smetanu, sůl a pepř. Podle chuti přidejte citronovou šťávu a pak vmíchejte bylinky.
2 Utřený česnek smíchejte s olivovým olejem. Plech vyložte pečicím papírem a potřete jej troškou česnekového oleje. Položte jeden plát těsta na vymazaný plech, potřete ho 2 lžičkami ochuceného oleje a posypte troškou strouhanky. Takto postupujte, až spotřebujete všechno těsto a strouhanku, horní plát těsta by měl zůstat potřený pouze olejem.
3 Vložte do trouby a pečte 15–20 minut, až těsto zezlátne, v polovině pečení plech otočte. Upečené těsto vyjměte a nechte vychladnout.
4 Na upečený základ rozetřete tvarohovou náplň (ponechte volné okraje) a obložte rajčaty, posypte lístky bazalky a pepřem a pokapejte trochou oleje.
NĚCO NAVÍC
Tvaroh můžete i ochutit, například rozetřít s rozdrobeným sýrem feta či s měkkým kozím sýrem.
Přidat komentář