Slávky s domácí kari pastou a kokosovou rýží

Slávky s domácí kari pastou a kokosovou rýží

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1983 kcal
Bílkoviny 43 g
Cukr 326 g
Tuky 53 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Moje menu je dráždivě exotické, aby probudilo fantazii, a maximálně lehké, aby se vám po něm ještě dlouho nechtělo spát...,“ popisuje své menu Lucka Kubrová.

Suroviny

koriandr 1 svazek
malý
česnek 3 stroužek
oloupané
zázvor (čerstvý) 1 ks
2 cm kousek, oloupaný
1
citrónová tráva
jarní cibulka 5 ks
chilli paprička 1 ks
velké
rostlinný olej 2 PL
kokosové mléko 400 ml
krupicový cukr 50 g
rybí omáčka 2 PL
1 kg
slávka očištěná
limeta 1 ks
chilli paprička 1 ks
bird eye (nemusí být)
Na kokosovou rýži
rostlinný olej 1 PL
rýže jasmínová 200 g
kokosové mléko 200 ml

1 Na rýži rozpalte v hrnci olej, vsypte rýži a minutu míchejte tak, aby zrnka zprůhledněla. Přilijte kokosové mléko, 250ml studené vody a za stálého míchání přiveďte k varu. Potom ztlumte na minimum, přiklopte a vařte 10 minut. Pak odstavte a nechte ještě 10 minut dojít pod pokličkou.

2 Z koriandru otrhejte lístky. Stonky koriandru, česnek, zázvor, citronovou trávu, 3 jarní cibulky a zelenou chilli papričku nakrájejte nahrubo a dejte do mixéru. Přilijte olej a rozmixujte na hladkou pastu.

3 V hluboké pánvi nebo hrnci s poklicí zhruba minutu pastu restujte, jen aby se rozvoněla, ale stále si zachovala svěží zelenou barvu. Přidejte kokosové mléko, cukr a rybí omáčku, promíchejte a přiveďte
k varu. Vsypte slávky, promíchejte, přiklopte poklicí a vařte zprudka 5 minut. Neotevřené mušle vyhoďte!

4 Dochuťte šťávou z limetek, přisypte zbylou nakrájenou jarní cibulku a červenou chilli papričku, chcete-li, a lístky koriandru. Podávejte s připravenou kokosovou rýží. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...

Obchod Apetit