Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ostré kari s krevetami a ananasem

Ostré kari s krevetami a ananasem

5/5 Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 941 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 176 g
Tuky 17 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rozzáří i ty nejpošmournější dny!

Suroviny

slunečnicový olej 1 PL
4 PL
thajské kari mleté, nejlépe matsaman
třtinový cukr 2 PL
lze nahradit plamovým
rybí omáčka 1 PL
malý, oloupaný, zbavený nejedlých částí a na kousky
10 ks
sušené listy kaffirové limety lze nahradit šťávou z poloviny limety
5 ks
čerstvá červená chilli papprička zbavená semen, pokrájená
citronová tráva 3
oloupaná, na 4 cm špalíky
600 g
syrové tygří krevety oloupané

Postup

1

V pánvi se silným dnem rozehřejte olej a přidejte kari. Opékejte 2 minuty a pak přisypte cukr, kurkumu a dobře rozmíchejte. Přilijte rybí omáčku, kokosové mléko, vhoďte ananas a přiveďte k varu. Přidejte listy kaffirové limety (nebo limetovou šťávu), chilli papričky a citronovou trávu. Nechte zvolna probublávat asi 3 minuty, pak vsypte krevety a vařte dalších 5 minut, až krevety zrůžovějí. Podávejte s bagetou či rýží.

NĚCO NAVÍC
Thajské kari matsaman (též massaman) mimo typických přísad zpravidla obsahuje i skořici a kardamom. U nás ho seženete většinou jako pastu (té dejte jen 2 lžíce), třeba na www.asiafood.cz, 400 g za 77 Kč. Výborné jsou i práškové směsi jako Kotányi Asia Thai Koriandr & limeta či Kari jemné, dále Karí - thajský typ (Koření od Antonína, www.koreni.cz) nebo Thajské kari z obchodu s kořením v Haškově ulici (www.cajkorenikava.cz). Do všech byste však měli přidat špetku skořice.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Apetit magazín