Kvůli Jaroslavu Marvanovi jsme se rozhodli poprvé v historii časopisu pustit do smažených býčích žláz, které miloval. Pokud máte rádi vnitřnosti, neváhejte a ochutnejte též. Recept na smažené býčí žlázy můžete vyzkoušet a určitě budete spokojeni stejně jako pan Marvan.
Suroviny
Postup
Býčí žlázy důkladně dočistěte až na narůžovělou hmotu, dobře properte ve vlažné vodě a aspoň na 30 minut, ale i přes noc naložte do mléka.
Před přípravou žlázy vylovte, podélně rozpulte či nakrájejte na plátky. Obalte je v mouce, pak ve vejci prošlehaném s trochou mléka a osoleném a nakonec ve strouhance. Obalené žlázy pomalu usmažte ve velké pánvi v hlubší vrstvě rozehřátého oleje z obou stran dozlatova, a aby byly uvnitř hotové, tj. bílé. Podle potřeby smažte žlázy po dávkách.
Při podávání posypte smažené býčí žlázy petrželkou a doplňte citronem, okurkou. Přikusujte chleba a zapíjejte pivem.
NĚCO NAVÍC
Žlázy se získávají buď při kleštění mladých býčků, nebo po porážce býků. My jsme sáhli po těch menších, u kterých předpokládáme jemnější chuť. Ta poněkud připomíná ledvinky, ale je podstatně méně výrazná.