0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smažené býčí žlázy

Smažené býčí žlázy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Smažené býčí žlázy

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1163 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 132 g
Tuky 31 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kvůli Jaroslavu Marvanovi jsme se rozhodli poprvé v historii časopisu pustit do smažených býčích žláz, které miloval. Pokud máte rádi vnitřnosti, neváhejte a ochutnejte též.

Suroviny

4 ks
býčí žlázy, očištěné
mléko
na namočení
mouka pšeničná hladká
na obalení
vejce 2 ks
sůl
housky 3 ks
1 den staré, nastrouhané najemno
řepkový olej
na smažení
petrželka
hladkolistá, na ozdobení
citron
k podávání
okurky nakládané
k podávání
chleba kváskový
čerstvý, k podávání
pivo světlé
k podávání

Postup

1

Býčí žlázy důkladně dočistěte až na narůžovělou hmotu, dobře properte ve vlažné vodě a aspoň na 30 minut, ale i přes noc naložte do mléka.

2

Před přípravou žlázy vylovte, podélně rozpulte či nakrájejte na plátky. Obalte je v mouce, pak ve vejci prošlehaném s trochou mléka a osoleném a nakonec ve strouhance. Obalené žlázy pomalu usmažte ve velké pánvi v hlubší vrstvě rozehřátého oleje z obou stran dozlatova, a aby byly uvnitř hotové, tj. bílé. Podle potřeby smažte žlázy po dávkách.

3

Při podávání posypte smažené býčí žlázy petrželkou a doplňte citronem, okurkou. Přikusujte chleba a zapíjejte pivem.

NĚCO NAVÍC
Žlázy se získávají buď při kleštění mladých býčků, nebo po porážce býků. My jsme sáhli po těch menších, u kterých předpokládáme jemnější chuť. Ta poněkud připomíná ledvinky, ale je podstatně méně výrazná.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit