Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smažené býčí žlázy
Smažené býčí žlázy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Smažené býčí žlázy

4.3/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1163 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 132 g
Tuky 31 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kvůli Jaroslavu Marvanovi jsme se rozhodli poprvé v historii časopisu pustit do smažených býčích žláz, které miloval. Pokud máte rádi vnitřnosti, neváhejte a ochutnejte též. Recept na smažené býčí žlázy můžete vyzkoušet a určitě budete spokojeni stejně jako pan Marvan.

Související recepty

Suroviny

4 ks
býčí žlázy, očištěné
na namočení + trocha na obalení
vejce 2 ks
sůl
housky 3 ks
1 den staré, nastrouhané najemno
řepkový olej
na smažení
petrželka
hladkolistá, na ozdobení
k podávání
k podávání
čerstvý, k podávání
k podávání (nemusí být)

Postup

1

Býčí žlázy důkladně dočistěte až na narůžovělou hmotu, dobře properte ve vlažné vodě a aspoň na 30 minut, ale i přes noc naložte do mléka.

2

Před přípravou žlázy vylovte, podélně rozpulte či nakrájejte na plátky. Obalte je v mouce, pak ve vejci prošlehaném s trochou mléka a osoleném a nakonec ve strouhance. Obalené žlázy pomalu usmažte ve velké pánvi v hlubší vrstvě rozehřátého oleje z obou stran dozlatova, a aby byly uvnitř hotové, tj. bílé. Podle potřeby smažte žlázy po dávkách.

3

Při podávání posypte smažené býčí žlázy petrželkou a doplňte citronem, okurkou. Přikusujte chleba a zapíjejte pivem.

NĚCO NAVÍC
Žlázy se získávají buď při kleštění mladých býčků, nebo po porážce býků. My jsme sáhli po těch menších, u kterých předpokládáme jemnější chuť. Ta poněkud připomíná ledvinky, ale je podstatně méně výrazná.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín