
Hovězí křenový řízek s irskou kapustovo-bramborovou kaší
Recept na obrácený řízek dodala maminka naší art directorky Marcely. Dříve maso obalovala nakonec ještě v hladké mouce, ale potom recept zjednodušila a mouku vypustila, aniž by to uškodilo výsledku – posuďte sami! Jako variantu ke křenu doporučuje do obalu zapracovat tymián. Ten bude skvělý i v kaši.
Ingredience
- 800 g hovězího roštěnce, na 4 stejné plátky
- cca 150 g japonské strouhanky panko
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce čerstvě najemno nastrouhaného křenu
- 2 vejce
- cca 60 ml mléka
- 150 g tyrolského špeku nebo anglické slaniny, na malé kostičky
- 200 g rukoly, baby špenátu nebo jiných salátových lístků na ozdobení
- 600 g moučnatých brambor, oloupaných a nakrájených
- 1 hrnek jemně nasekané kapusty
- 3/4 hrnku mléka (nebo smetany na vaření, chcete-li), horkého + další na případné rozředění
- 1/2 lžíce čerstvě najemno nastrouhaného křenu
- 4 lžíce másla
NA IRSKOU KAŠI
Příprava jídla
1 Na kaši uvařte brambory doměkka. Sceďte je, nechte okapat a udržujte teplé. Mezitím vhoďte kapustu do vroucí osolené vody, 5–6 minut povařte, slijte a prudce zchlaďte v ledové vodě, aby si kapusta zachovala pěknou barvu. Uvařené brambory a horké mléko rozmixujte či rozšťouchejte do konzistence, jaká vám chutná. Pokud je kaše příliš hustá, můžete ji ještě rozředit mlékem. Do hotové kaše vmíchejte připravenou kapustu, nastrouhaný křen a máslo. Kaši uchovejte v teple do doby podávání (třeba v peřinách).
2 Plátky masa rozklepejte na cca 1/2cm tloušťku, podle velikosti pánve je pak můžete ještě rozkrojit napůl. Strouhanku smíchejte v misce se solí a pepřem. Ve druhé misce prošlehejte křen, vejce
a mléko. Připravené plátky postupně obalujte v ochucené strouhance a ve vejcích. Potom řízky smažte v pánvi se silným dnem ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje při nižší teplotě asi 6–8 minut z každé strany, opatrně hlídejte, aby se krustička nepřipálila. Potom nechte okapat na papírové utěrce. Kdyby se vám zdálo, že maso není ještě hotové, přestože je krustička už zlatá a křupavá, dejte je na chvilku dojít do rozehřáté trouby.
3 Mezitím rozpalte další pánvičku a opečte na ní kostičky slaniny. Řízky podávejte s připravenou kaší, opečenými kostičkami slaniny a svěžími zelenými lístky.
Přidat komentář