Recept na obrácený řízek dodala maminka naší art directorky Marcely. Dříve maso obalovala nakonec ještě v hladké mouce, ale potom recept zjednodušila a mouku vypustila, aniž by to uškodilo výsledku – posuďte sami! Jako variantu ke křenu doporučuje do obalu zapracovat tymián. Ten bude skvělý i v kaši.
Suroviny
Postup
Na kaši uvařte brambory doměkka. Sceďte je, nechte okapat a udržujte teplé. Mezitím vhoďte kapustu do vroucí osolené vody, 5–6 minut povařte, slijte a prudce zchlaďte v ledové vodě, aby si kapusta zachovala pěknou barvu.
Uvařené brambory a horké mléko rozmixujte či rozšťouchejte do konzistence, jaká vám chutná. Pokud je kaše příliš hustá, můžete ji ještě rozředit mlékem.
Do hotové kaše vmíchejte připravenou kapustu, nastrouhaný křen a máslo. Kaši uchovejte v teple do doby podávání (třeba v peřinách).
Plátky masa rozklepejte na cca 1/2cm tloušťku, podle velikosti pánve je pak můžete ještě rozkrojit napůl.
Strouhanku smíchejte v misce se solí a pepřem. Ve druhé misce prošlehejte křen, vejce a mléko.
Připravené plátky postupně obalujte v ochucené strouhance a ve vejcích. Potom řízky smažte v pánvi se silným dnem ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje při nižší teplotě asi 6–8 minut z každé strany, opatrně hlídejte, aby se krustička nepřipálila. Potom nechte okapat na papírové utěrce.
Tip: Kdyby se vám zdálo, že maso není ještě hotové, přestože je krustička už zlatá a křupavá, dejte je na chvilku dojít do rozehřáté trouby.
Mezitím rozpalte další pánvičku a opečte na ní kostičky slaniny. Řízky podávejte s připravenou kaší, opečenými kostičkami slaniny a svěžími zelenými lístky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Řízek – milovaná klasika(11 receptů )
- Jako od maminky: 36 ověřených tradičních receptů(36 receptů )