Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí křenový řízek s irskou kapustovo-bramborovou kaší
Hovězí křenový řízek s irskou kapustovo-bramborovou kaší
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí křenový řízek s irskou kapustovo-bramborovou kaší

4.9/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3968 kcal
Bílkoviny 276 g
Sacharidy 276 g
Tuky 203 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na obrácený řízek dodala maminka naší art directorky Marcely. Dříve maso obalovala nakonec ještě v hladké mouce, ale potom recept zjednodušila a mouku vypustila, aniž by to uškodilo výsledku – posuďte sami! Jako variantu ke křenu doporučuje do obalu zapracovat tymián. Ten bude skvělý i v kaši.

Suroviny

na 4 stejné plátky
strouhanka panko 150 g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
křen 1 PL
čerstvý, najemno nastrouhaný
vejce 2 ks
mléko 60 ml
lze nahradit slaninou, na malé kostičky
salát 200 g
rukola, baby špenát, na ozdobení
Na irskou kaši
moučnaté, oloupané, nakrájené
kapusta 1 hrnek
jemně nasekaná
mléko ¾ hrnku
horké, lze použít i smetana na vaření + další navíc na případné rozředění
křen ½ PL
čerstvý, najemno nastrouhaný

Postup

1

Na kaši uvařte brambory doměkka. Sceďte je, nechte okapat a udržujte teplé. Mezitím vhoďte kapustu do vroucí osolené vody, 5–6 minut povařte, slijte a prudce zchlaďte v ledové vodě, aby si kapusta zachovala pěknou barvu.

2

Uvařené brambory a horké mléko rozmixujte či rozšťouchejte do konzistence, jaká vám chutná. Pokud je kaše příliš hustá, můžete ji ještě rozředit mlékem.

3

Do hotové kaše vmíchejte připravenou kapustu, nastrouhaný křen a máslo. Kaši uchovejte v teple do doby podávání (třeba v peřinách).

4

Plátky masa rozklepejte na cca 1/2cm tloušťku, podle velikosti pánve je pak můžete ještě rozkrojit napůl.

5

Strouhanku smíchejte v misce se solí a pepřem. Ve druhé misce prošlehejte křen, vejce a mléko.

6

Připravené plátky postupně obalujte v ochucené strouhance a ve vejcích. Potom řízky smažte v pánvi se silným dnem ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje při nižší teplotě asi 6–8 minut z každé strany, opatrně hlídejte, aby se krustička nepřipálila. Potom nechte okapat na papírové utěrce.

Tip: Kdyby se vám zdálo, že maso není ještě hotové, přestože je krustička už zlatá a křupavá, dejte je na chvilku dojít do rozehřáté trouby.

7

Mezitím rozpalte další pánvičku a opečte na ní kostičky slaniny. Řízky podávejte s připravenou kaší, opečenými kostičkami slaniny a svěžími zelenými lístky.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín