Hovězí křenový řízek s irskou kapustovo-bramborovou kaší

Hovězí křenový řízek s irskou kapustovo-bramborovou kaší

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4149 kcal
Bílkoviny 284 g
Sacharidy 281 g
Tuky 211 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na obrácený řízek dodala maminka naší art directorky Marcely. Dříve maso obalovala nakonec ještě v hladké mouce, ale potom recept zjednodušila a mouku vypustila, aniž by to uškodilo výsledku – posuďte sami! Jako variantu ke křenu doporučuje do obalu zapracovat tymián. Ten bude skvělý i v kaši.

Suroviny

roštěnec 800 g
na 4 stejné plátky
strouhanka 150 g
japonská panko
sůl
pepř
čerstvě mletý
křen 1 PL
čerstvý, najemno nastrouhaný
vejce 2 ks
mléko 60 ml
tyrolský špek 150 g
lze nahradit slaninou, na malé kostičky
salát 200 g
rukola, baby špenát, na ozdobení
Na irskou kaši
brambory 600 g
moučnaté, oloupané, nakrájené
kapusta 1 hrnek
jemně nasekaná
mléko 3 hrnek
horké, lze použít i smetana na vaření, další navíc na případné rozředění
křen 1 PL
čerstvý, najemno nastrouhaný
máslo 4 PL

Postup

1

Na kaši uvařte brambory doměkka. Sceďte je, nechte okapat a udržujte teplé. Mezitím vhoďte kapustu do vroucí osolené vody, 5–6 minut povařte, slijte a prudce zchlaďte v ledové vodě, aby si kapusta zachovala pěknou barvu.

2

Uvařené brambory a horké mléko rozmixujte či rozšťouchejte do konzistence, jaká vám chutná. Pokud je kaše příliš hustá, můžete ji ještě rozředit mlékem.

3

Do hotové kaše vmíchejte připravenou kapustu, nastrouhaný křen a máslo. Kaši uchovejte v teple do doby podávání (třeba v peřinách).

4

Plátky masa rozklepejte na cca 1/2cm tloušťku, podle velikosti pánve je pak můžete ještě rozkrojit napůl.

5

Strouhanku smíchejte v misce se solí a pepřem. Ve druhé misce prošlehejte křen, vejce a mléko.

6

Připravené plátky postupně obalujte v ochucené strouhance a ve vejcích. Potom řízky smažte v pánvi se silným dnem ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje při nižší teplotě asi 6–8 minut z každé strany, opatrně hlídejte, aby se krustička nepřipálila. Potom nechte okapat na papírové utěrce.

Tip: Kdyby se vám zdálo, že maso není ještě hotové, přestože je krustička už zlatá a křupavá, dejte je na chvilku dojít do rozehřáté trouby.

7

Mezitím rozpalte další pánvičku a opečte na ní kostičky slaniny. Řízky podávejte s připravenou kaší, opečenými kostičkami slaniny a svěžími zelenými lístky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit