„Jenom na Vánoce dostává vinná klobása slavnostní kabátek a tvar šnečků. Jsou báječní i druhý den ráno zastudena k snídani,“ prozrazuje o svém oblíbeném vsvátečním receptu naše art directorka Marcela Kouřilová.
Suroviny
Postup
Klobásu stočte do menších šnečků o průměru cca 8–10 cm (získáte jich asi 12). Každého propíchněte opatrně špejlí, stačí jednou, aby nebyli rozpíchaní a zbytečně nevylézala náplň.
Vejce rozšlehejte s trochou mouky na řídké těstíčko, které bude na klobásách držet lépe než samotné vejce. Postupně obalujte šneky v mouce, pak v těstíčku a nakonec ve strouhance. Zvolna je smažte zakryté v rozpáleném oleji v hlubší pánvi dozlatova.
Na bramborovou kaši uvařte oloupané a na kousky nakrájené brambory doměkka
v osolené vodě. Slijte, ihned rozšťouchejte v hrnci s kousky másla, osolte a postupně přilévejte ohřáté mléko, šťouchejte a šlehejte do požadované konzistence, my preferujeme jemnou, ale hustou, aby držela tvar – jak říkají u Marcely doma, aby byla jako Tatry.