Vinnou klobásu můžete hned upéct, nebo zamrazit do zásoby (v tom případě ji ale před pečením vytáhněte včas, aby povolila).
Suroviny
vepřové maso
1,5
kg
z plece nebo krkovice, hezky prorostlé
rohlíky
200
g
cca 3-4 kusy
sůl
30
g
pepř bílý
1
ČL
muškátový květ
1
ČL
trocha, nastrouhaná z biocitronu
víno bílé
200
ml
mléko
300
ml
skopová nebo vepřová střívka (koupíte v makru, na internetu nebo vám je prodá každý dobrý řezník)
Postup
1
Připravte maso a okořeňte ho
- Z masa odkrájejte všechny šlachy a blány a nakrájejte ho na kostičky 2 x 2 cm. Oddělte při tom tučné a libové maso. Libové maso osolte a nechte aspoň den, ale klidně dva odležet.
- Libové nasolené maso okořeňte muškátovým květem a bílým pepřem a pořádně ho rukama propracujte. Uvolní se při tom bílkovina, díky které bude klobása hezky držet pohromadě.
- Libové maso umelte nejdřív nahrubo, pak ještě jednou najemno. (Tučné zatím nechte stranou, mele se jen jednou, protože tuk by se zahříval a z klobásy by se pak vypékal).
2
Zpracujte prát a naražte klobásu
- Směs mletého masa s pečivem se odborně nazývá prát. Snažte se, aby během zpracování zůstal co nejstudenější, klobása pak bude krásně držet pohromadě.
- Pečivo pokrájejte a namočte do vína, smíchejte ho s umletým libovým masem a zalijte mlékem. Pak směs rukama důkladně promačkejte.
- Maso hněťte tak dlouho, až začne lepit. Prát by při tom neměl překročit teplotu 14 ºC. Podle potřeby můžete dolít mléko či víno.
- Do prátu přidejte kostky tučného masa a směs znovu najemno umelte – z mlýnku by měly vycházet stejnoměrné ,nitky‘.
- Do misky se střívkem kápněte trochu oleje a v celku ho navlečte na plnicí nástavec potřený olejem. Pokud dobře neklouže, přidejte olej, aby se neprotrhlo.
- Prát postupně vkládejte do mlýnku a plňte střívko. Na tuhle fázi je dobré mít pomocníka – jeden točí klikou a přidává prát, druhý se soustředí na plnění střívka.
3
Krůček do finále
Jednotlivé porce oddělíte tak, že klobásu zakroutíte a odtrhnete nebo odstřihnete od zbytku. Kousky klobásy stočte do šneku, propíchněte špejlí, lehce potřete sádlem a při 120 ºC pečte v troubě dozlatova. Pozvolné pečení zajistí, že klobása nepraskne a zůstane šťavnatá. Kaloričtější, ale extra lahodná je úprava, kdy klobásu v pekáčku zalijete smetanou a upečete dozlatova v troubě vyhřáté na 150 ºC.
Komentáře
24.11.2018 20:21
Tak podle receptu jsem delal
Tak podle receptu jsem delal porve a muzu rici ze jsou skvele