Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí vinná klobása

Domácí vinná klobása
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí vinná klobása

4.2/5 Počet hodnocení: 54
Více než hodinu Pro zkušené Na 3 kg klobásy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3460 kcal
Bílkoviny 313 g
Sacharidy 112 g
Tuky 195 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vinnou klobásu můžete hned upéct, nebo zamrazit do zásoby (v tom případě ji ale před pečením vytáhněte včas, aby povolila).

Suroviny

z plece nebo krkovice, hezky prorostlé
cca 3-4 kusy
sůl 30 g
pepř bílý 1 ČL
muškátový květ 1 ČL
trocha, nastrouhaná z biocitronu
mléko 300 ml
skopová nebo vepřová střívka (koupíte v makru, na internetu nebo vám je prodá každý dobrý řezník)

Postup

1

Připravte maso a okořeňte ho

  • Z masa odkrájejte všechny šlachy a blány a nakrájejte ho na kostičky 2 x 2 cm. Oddělte při tom tučné a libové maso. Libové maso osolte a nechte aspoň den, ale klidně dva odležet.
  • Libové nasolené maso okořeňte muškátovým květem a bílým pepřem a pořádně ho rukama propracujte. Uvolní se při tom bílkovina, díky které bude klobása hezky držet pohromadě.
  • Libové maso umelte nejdřív nahrubo, pak ještě jednou najemno. (Tučné zatím nechte stranou, mele se jen jednou, protože tuk by se zahříval a z klobásy by se pak vypékal).

mletí masa

2

Zpracujte prát a naražte klobásu

  • Směs mletého masa s pečivem se odborně nazývá prát. Snažte se, aby během zpracování zůstal co nejstudenější, klobása pak bude krásně držet pohromadě.
  • Pečivo pokrájejte a namočte do vína, smíchejte ho s umletým libovým masem a zalijte mlékem. Pak směs rukama důkladně promačkejte.
  • Maso hněťte tak dlouho, až začne lepit. Prát by při tom neměl překročit teplotu 14 ºC. Podle potřeby můžete dolít mléko či víno.
  • Do prátu přidejte kostky tučného masa a směs znovu najemno umelte – z mlýnku by měly vycházet stejnoměrné ,nitky‘.
  • Do misky se střívkem kápněte trochu oleje a v celku ho navlečte na plnicí nástavec potřený olejem. Pokud dobře neklouže, přidejte olej, aby se neprotrhlo.
  • Prát postupně vkládejte do mlýnku a plňte střívko. Na tuhle fázi je dobré mít pomocníka – jeden točí klikou a přidává prát, druhý se soustředí na plnění střívka.

příprava směsi na klobásu

3

Krůček do finále

Jednotlivé porce oddělíte tak, že klobásu zakroutíte a odtrhnete nebo odstřihnete od zbytku. Kousky klobásy stočte do šneku, propíchněte špejlí, lehce potřete sádlem a při 120 ºC pečte v troubě dozlatova. Pozvolné pečení zajistí, že klobása nepraskne a zůstane šťavnatá. Kaloričtější, ale extra lahodná je úprava, kdy klobásu v pekáčku zalijete smetanou a upečete dozlatova v troubě vyhřáté na 150 ºC.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Komentáře

Jaromir
Juklicek

Tak podle receptu jsem delal porve a muzu rici ze jsou skvele

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč