Domácí vinná klobása

Domácí vinná klobása
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí vinná klobása

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 (43)
Více než hodinu Pro zkušené Na 3 kg klobásy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3460 kcal
Bílkoviny 313 g
Sacharidy 112 g
Tuky 195 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vinnou klobásu můžete hned upéct, nebo zamrazit do zásoby (v tom případě ji ale před pečením vytáhněte včas, aby povolila).

Suroviny

vepřové maso 1.5 kg
z plece nebo krkovice, hezky prorostlé
rohlíky 200 g
cca 3-4 kusy
sůl 30 g
pepř bílý 1 ČL
muškátový květ 1 ČL
citronová kůra
trocha, nastrouhaná z biocitronu
víno bílé 200 ml
mléko 300 ml
skopová nebo vepřová střívka (koupíte v makru, na internetu nebo vám je prodá každý dobrý řezník)

Připravte maso a okořeňte ho

1 Z masa odkrájejte všechny šlachy a blány a nakrájejte ho na kostičky 2 x 2 cm. Oddělte při tom tučné a libové maso. Libové maso osolte a nechte aspoň den, ale klidně dva odležet.

2 Libové nasolené maso okořeňte muškátovým květem a bílým pepřem a pořádně ho rukama propracujte. Uvolní se při tom bílkovina, díky které bude klobása hezky držet pohromadě.

3 Libové maso umelte nejdřív nahrubo, pak ještě jednou najemno. (Tučné zatím nechte stranou, mele se jen jednou, protože tuk by se zahříval a z klobásy by se pak vypékal).

Zpracujte prát a naražte klobásu

Směs mletého masa s pečivem se odborně nazývá prát. Snažte se, aby během zpracování zůstal co nejstudenější, klobása pak bude krásně držet pohromadě.

1 Pečivo pokrájejte a namočte do vína, smíchejte ho s umletým libovým masem a zalijte mlékem. Pak směs rukama důkladně promačkejte.

2 Maso hněťte tak dlouho, až začne lepit. Prát by při tom neměl překročit teplotu 14 ºC. Podle potřeby můžete dolít mléko či víno.

3 Do prátu přidejte kostky tučného masa a směs znovu najemno umelte – z mlýnku by měly vycházet stejnoměrné ,nitky‘.

4 Do misky se střívkem kápněte trochu oleje a v celku ho navlečte na plnicí nástavec potřený olejem. Pokud dobře neklouže, přidejte olej, aby se neprotrhlo.

5 Prát postupně vkládejte do mlýnku a plňte střívko. Na tuhle fázi je dobré mít pomocníka – jeden točí klikou a přidává prát, druhý se soustředí na plnění střívka.

Krůček do finále

Jednotlivé porce oddělíte tak, že klobásu zakroutíte a odtrhnete nebo odstřihnete od zbytku. Kousky klobásy stočte do šneku, propíchněte špejlí, lehce potřete sádlem a při 120 ºC pečte v troubě dozlatova. Pozvolné pečení zajistí, že klobása nepraskne a zůstane šťavnatá. Kaloričtější, ale extra lahodná je úprava, kdy klobásu v pekáčku zalijete smetanou a upečete dozlatova v troubě vyhřáté na 150 ºC.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Komentáře

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit