Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí vinná klobása
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 63
Do 45 minut Pro zkušené Na 3 kg klobásy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3460 kcal
Bílkoviny 313 g
Sacharidy 112 g
Tuky 195 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyhlášený řezník František Kšána mladší se s námi podělil o recept na domácí vinnou klobásu. Recept na jemnou klobásu z vepřové plece se vám bude hodit nejen na Vánoce. Vinnou klobásu můžete hned upéct v troubě, nebo zamrazit do zásoby (v tom případě ji ale před pečením vytáhněte včas, aby povolila).

Suroviny

z plece nebo krkovice, hezky prorostlé
cca 3-4 kusy
sůl 30 g
pepř bílý 1 ČL
trocha, nastrouhaná z biocitronu
mléko 300 ml
skopová nebo vepřová střívka (koupíte v Makru, na internetu nebo vám je prodá každý dobrý řezník)
vepřové sádlo
nebo smetana ke šlehání, na pečení

Postup

Domácí vinná klobása
ZDROJ: Apetit
1

Z vepřového masa odkrájejte všechny šlachy a blány a nakrájejte ho na kostičky 2 x 2 cm. Oddělte při tom tučné a libové maso. Libové maso osolte a nechte aspoň den, ale klidně dva odležet v lednici. Tučné také uložte do lednice.

 

Domácí vinná klobása
ZDROJ: Apetit
2

Libové nasolené maso okořeňte muškátovým květem a bílým pepřem a pořádně ho rukama propracujte. Uvolní se při tom bílkovina, díky které bude klobása hezky držet pohromadě.

3

Libové maso umelte nejdřív nahrubo, pak ještě jednou najemno. Tučné zatím nechte stranou, mele se jen jednou, protože tuk by se zahříval a z klobásy by se pak vypékal.

Domácí vinná klobása
ZDROJ: Apetit
4

Pečivo pokrájejte a namočte do vína, smíchejte ho s umletým libovým masem a zalijte mlékem. Pak směs rukama důkladně promačkejte. Směs mletého masa s pečivem se odborně nazývá prát. Snažte se, aby během zpracování zůstal co nejstudenější, klobása pak bude krásně držet pohromadě.

5

Maso hněťte tak dlouho, až začne lepit. Prát by při tom neměl překročit teplotu 14 °C. Podle potřeby můžete dolít mléko či víno.

Domácí vinná klobása
ZDROJ: Apetit
6

Do prátu přidejte kostky tučného masa a směs znovu najemno umelte – z mlýnku by měly vycházet stejnoměrné ,nitky‘.

7

Do misky se střívkem kápněte trochu oleje.

Domácí vinná klobása
ZDROJ: Apetit
8

Střívko v celku navlečte na plnicí nástavec potřený olejem. Pokud dobře neklouže, přidejte olej, aby se neprotrhlo.

9

Prát postupně vkládejte do mlýnku a plňte střívko. Na tuhle fázi je dobré mít pomocníka – jeden točí klikou a přidává prát, druhý se soustředí na plnění střívka. Pokračujte, až spotřebujete všechen prát.

10

Jednotlivé porce oddělíte tak, že klobásu zakroutíte a odtrhnete nebo odstřihnete od zbytku. Kousky klobásy stočte do šneku, propíchněte špejlí, lehce potřete sádlem a při 120 ºC pečte v troubě dozlatova. Pozvolné pečení zajistí, že klobása nepraskne a zůstane šťavnatá. Kaloričtější, ale extra lahodná je úprava, kdy klobásu v pekáčku zalijete smetanou ke šlehání a upečete dozlatova v troubě vyhřáté na 150 ºC.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Komentáře

24.11.2018 20:21

Tak podle receptu jsem delal porve a muzu rici ze jsou skvele

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...