Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Skořicoví šneci
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 426
Do 90 minut Snadné Na 45-50 šneků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15768 kcal
Bílkoviny 218 g
Sacharidy 2114 g
Tuky 675 g
Vláknina 186 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skořicoví šneci jsou švédskou delikatesou, která se velmi rychle zabydlela i u nás. Tito jsou z kynutého těsta a po upečení ještě zdobené bílou polevou. „Je to čisté máslo s cukrem, navíc zabalené do kynutého těsta, ale je to absolutně bombastický recept a zcela upřímně jedna z nejlepších věcí na světě, co jsem kdy pekla," popisuje svůj recept Dita P.

Suroviny

mléko 950 ml
plnotučné
rostlinný olej 220 ml
droždí sušené 4,5 ČL
+ navíc na pomoučení válu
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 1 ČL
Na náplň
máslo 400 g
rozpuštěné + navíc na vymazání pekáčků
Na polevu
sůl 1 špetka
mléko 100 ml
plnotučné
rozpuštěné

Postup

1

Ve větším hrnci zahřejte mléko, olej a cukr těsně pod bod varu. Stáhněte z plotny a nechte zchladnout na asi 40 °C. Pak povrch posypte sušeným droždím a nechte minutu stát. Vsypte 1 kg mouky, lehce promíchejte, jen aby se vše propojilo, přikryjte hrnec utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout. ​​

2

Po hodině přidejte do hrnce jedlou sodu, kypřicí prášek, sůl a zbývající mouku. Vypracujte hladké (ale lepivé) těsto. Můžete ho použít hned, ale vhodnější je dát ho na hodinu do lednice – lépe se s ním pak pracuje.

TIP: V lednici vydrží až 3 dny, ale pozor, bude pokračovat v kynutí – občas ho tedy na povrchu propíchněte prstem.

3

Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto rozdělte na dvě stejné části a jednu z polovin rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tenkou placku o rozměrech přibližně 75 x 25 cm.

4

Rozválený plát těsta polijte polovinou rozpuštěného másla a prsty ho rozetřete po celé ploše. Posypte polovinou skořice a cukru. Z delší strany těsto srolujte – rolujte pomalu, opatrně a snažte se roládu co nejvíce utahovat. Nakonec přimáčkněte kraje a otočte roládu švem dolů. Zopakujte se zbylou polovinou těsta, máslem, cukrem a skořicí.

5

Ostrým nožem nakrájejte obě rolády na kolečka široká asi 1,5 cm. Z jedné jich obvykle bývá 20–25. Malé pekáčky nebo jeden velký pekáč poctivě vymažte rozpuštěným máslem a naskládejte do nich nakrájená kolečka řezem dolů. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout. Dejte do předehřáté trouby a pečte 15–18 minut do zlatohněda.

6

Na polevu prošlehejte metličkou v míse moučkový cukr, špetku soli, mléko, rozpuštěné máslo a javorový sirup do hladké polevy. Poleva by měla být hustá, ale přitom dobře téct. Pokud je hustá příliš, přidejte trochu mléka.

TIP:
Recept jsme pro Vás vyzkoušeli v redakci a polevy bude stačit i poloviční množství.

7

Horké šneky polijte polevou ihned po vytažení z trouby. Nechte vychladnout a podávejte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Apetit magazín