Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny Snadné Na 45-50 šneků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11249 kcal
Bílkoviny 60 g
Cukr 1419 g
Tuky 577 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Je to čisté máslo s cukrem, navíc zabalené do kynutého těsta, ale je to absolutně bombastický recept a zcela upřímně jedna z nejlepších věcí na světě, co jsem kdy pekla," popisuje svůj recept Dita P. "Šneky peču v malých aluminiových mističkách, ve kterých je pak rozdávám. Každý má svoji vlastní a všichni jsou totálně nadšení,“ dodává.

Suroviny

mléko 950 ml
rostlinný olej 220 ml
krupicový cukr 110 g
droždí 4.5 PL
mouka pšeničná hladká 1.2
navíc na pomoučení válu
1 PL
do pečiva
jedlá soda 1 PL
sůl 1 PL
Na náplň
máslo 400 g
rozpuštěné, navíc na vymazání pekáčů
skořice 60 g
krupicový cukr 220 g
moučkový cukr 900 g
sůl 1 špetka
mléko 100 ml
6 PL
javorový sirup 100 ml

1 Ve větším hrnci zahřejte mléko, olej a cukr těsně pod bod varu. Stáhněte z plotny a nechte zchladnout na asi 40°C. Pak povrch posypte sušeným droždím a nechte minutu stát. Vsypte 1 kg mouky, lehce promíchejte, jen aby se vše propojilo, přikryjte hrnec utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.

2 Po hodině přidejte do hrnce jedlou sodu, kypřicí prášek, sůl a zbývající mouku a vypracujte hladké (ale lepivé) těsto. Můžete ho použít hned, ale vhodnější je dát ho na hodinu do lednice – lépe se s ním pak pracuje. (V lednici vám vydrží až 3 dny, ale pozor, bude pokračovat v kynutí – občas ho tedy na povrchu propíchněte prstem).

3 Troubu předehřejte na 190°C. Těsto rozdělte na dvě stejné části a jednu z polovin rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na tenkou placku o rozměrech přibližně 75 x 25 cm.

4 Rozválený plát těsta polijte polovinou rozpuštěného másla a prsty ho rozetřete po celé ploše. Posypte polovinou skořice a cukru. Z delší strany těsto srolujte – rolujte pomalu, opatrně a snažte se roládu co nejvíce utahovat. Nakonec přimáčkněte kraje a otočte roládu švem dolů. Zopakujte se zbylou polovinou těsta, máslem, cukrem a skořicí.

5 Ostrým nožem nakrájejte obě rolády na kolečka, široká asi 1,5 cm. Z jedné jich obvykle bývá 20–25. Malé pekáčky nebo jeden velký pekáč vymažte máslem a naskládejte do nich nakrájená kolečka naplocho, řezem dolů. Přikryjte je utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout. Dejte je do předehřáté trouby a pečte je 15–18 minut do zlatohněda.

6 Na polevu prošlehejte metličkou v míse moučkový cukr, špetku soli, mléko, rozpuštěné máslo a javorový sirup do hladké polevy. Poleva by měla být hustá, ale přitom dobře téct. Pokud je hustá příliš, přidejte trochu mléka.

7 Horké šneky polijte polevou ihned po vytažení z trouby. Nechte vychladnout a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit