Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Skořicoví šneci
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 264
Do 90 minut Snadné Na 45-50 šneků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15685 kcal
Bílkoviny 207 g
Sacharidy 2110 g
Tuky 674 g
Vláknina 179 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skořicoví šneci jsou švédskou delikatesou, která se velmi rychle zabydlela i u nás. Tito jsou z kynutého těsta a po upečení ještě zdobené bílou polevou. „Je to čisté máslo s cukrem, navíc zabalené do kynutého těsta, ale je to absolutně bombastický recept a zcela upřímně jedna z nejlepších věcí na světě, co jsem kdy pekla," popisuje svůj recept Dita P.

Suroviny

mléko 950 ml
plnotučné
rostlinný olej 220 ml
droždí 4,5 ČL
+ navíc na pomoučení válu
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 1 PL
Na náplň
máslo 400 g
rozpuštěné + navíc na vymazání pekáčků
Na polevu
sůl 1 špetka
mléko 100 ml
plnotučné
rozpuštěné

Postup

1

Ve větším hrnci zahřejte mléko, olej a cukr těsně pod bod varu. Stáhněte z plotny a nechte zchladnout na asi 40 °C. Pak povrch posypte sušeným droždím a nechte minutu stát. Vsypte 1 kg mouky, lehce promíchejte, jen aby se vše propojilo, přikryjte hrnec utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout. ​​

2

Po hodině přidejte do hrnce jedlou sodu, kypřicí prášek, sůl a zbývající mouku a vypracujte hladké (ale lepivé) těsto. Můžete ho použít hned, ale vhodnější je dát ho na hodinu do lednice – lépe se s ním pak pracuje. (V lednici vám vydrží až 3 dny, ale pozor, bude pokračovat v kynutí – občas ho tedy na povrchu propíchněte prstem).

3

Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto rozdělte na dvě stejné části a jednu z polovin rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na tenkou placku o rozměrech přibližně 75 x 25 cm.

4

Rozválený plát těsta polijte polovinou rozpuštěného másla a prsty ho rozetřete po celé ploše. Posypte polovinou skořice a cukru. Z delší strany těsto srolujte – rolujte pomalu, opatrně a snažte se roládu co nejvíce utahovat. Nakonec přimáčkněte kraje a otočte roládu švem dolů. Zopakujte se zbylou polovinou těsta, máslem, cukrem a skořicí.

5

Ostrým nožem nakrájejte obě rolády na kolečka, široká asi 1,5 cm. Z jedné jich obvykle bývá 20–25. Malé pekáčky nebo jeden velký pekáč vymažte máslem a naskládejte do nich nakrájená kolečka naplocho, řezem dolů. Přikryjte je utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout. Dejte je do předehřáté trouby a pečte je 15–18 minut do zlatohněda.

6

Na polevu prošlehejte metličkou v míse moučkový cukr, špetku soli, mléko, rozpuštěné máslo a javorový sirup do hladké polevy. Poleva by měla být hustá, ale přitom dobře téct. Pokud je hustá příliš, přidejte trochu mléka.

7

Horké šneky polijte polevou ihned po vytažení z trouby. Nechte vychladnout a podávejte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Apetit magazín

Jak na to: porcování kuřete
  • Tipy a triky

Jak na to: porcování kuřete

Kuchař, který umí zužitkovat všechno, si zaslouží úctu. Zrovna kuře se dá využít se vším všudy. Než začnete vařit, musíte ho však správně naporcovat. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč