0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Skořicoví šneci
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8 / 5. Počet hodnocení: 75
Do hodiny Snadné Na 45-50 šneků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15685 kcal
Bílkoviny 207 g
Sacharidy 2110 g
Tuky 674 g
Vláknina 179 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Je to čisté máslo s cukrem, navíc zabalené do kynutého těsta, ale je to absolutně bombastický recept a zcela upřímně jedna z nejlepších věcí na světě, co jsem kdy pekla," popisuje svůj recept Dita P. "Šneky peču v malých aluminiových mističkách, ve kterých je pak rozdávám. Každý má svoji vlastní a všichni jsou totálně nadšení,“ dodává.

Suroviny

mléko 950 ml
plnotučné
rostlinný olej 220 ml
krupicový cukr 110 g
droždí 4.5 ČL
mouka pšeničná hladká 1.2 kg
+ navíc na pomoučení válu
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
sůl 1 PL
Na náplň
máslo 400 g
rozpuštěné + navíc na vymazání pekáčků
skořice 60 g
krupicový cukr 220 g
Na polevu
moučkový cukr 900 g
sůl 1 špetka
mléko 100 ml
plnotučné
máslo 6 PL
rozpuštěné
javorový sirup 100 ml

Postup

1

Ve větším hrnci zahřejte mléko, olej a cukr těsně pod bod varu. Stáhněte z plotny a nechte zchladnout na asi 40°C. Pak povrch posypte sušeným droždím a nechte minutu stát. Vsypte 1 kg mouky, lehce promíchejte, jen aby se vše propojilo, přikryjte hrnec utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout. ​​

2

Po hodině přidejte do hrnce jedlou sodu, kypřicí prášek, sůl a zbývající mouku a vypracujte hladké (ale lepivé) těsto. Můžete ho použít hned, ale vhodnější je dát ho na hodinu do lednice – lépe se s ním pak pracuje. (V lednici vám vydrží až 3 dny, ale pozor, bude pokračovat v kynutí – občas ho tedy na povrchu propíchněte prstem).

3

Troubu předehřejte na 190°C. Těsto rozdělte na dvě stejné části a jednu z polovin rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na tenkou placku o rozměrech přibližně 75 x 25 cm.

4

Rozválený plát těsta polijte polovinou rozpuštěného másla a prsty ho rozetřete po celé ploše. Posypte polovinou skořice a cukru. Z delší strany těsto srolujte – rolujte pomalu, opatrně a snažte se roládu co nejvíce utahovat. Nakonec přimáčkněte kraje a otočte roládu švem dolů. Zopakujte se zbylou polovinou těsta, máslem, cukrem a skořicí.

5

Ostrým nožem nakrájejte obě rolády na kolečka, široká asi 1,5 cm. Z jedné jich obvykle bývá 20–25. Malé pekáčky nebo jeden velký pekáč vymažte máslem a naskládejte do nich nakrájená kolečka naplocho, řezem dolů. Přikryjte je utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout. Dejte je do předehřáté trouby a pečte je 15–18 minut do zlatohněda.

6

Na polevu prošlehejte metličkou v míse moučkový cukr, špetku soli, mléko, rozpuštěné máslo a javorový sirup do hladké polevy. Poleva by měla být hustá, ale přitom dobře téct. Pokud je hustá příliš, přidejte trochu mléka.

7

Horké šneky polijte polevou ihned po vytažení z trouby. Nechte vychladnout a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit