Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špalda se zeleninou a zálivkou s tahini
Špalda se zeleninou a zálivkou s tahini
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Špalda se zeleninou a zálivkou s tahini

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1254 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 93 g
Tuky 78 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud toužíte doplnit špaldový salát živočišnou bílkovinou, ladí k němu třeba krevety či kuřecí maso.

Suroviny

špalda 150 g
vývar zeleninový 300 ml
horký
olivový olej 3 PL
množství rozdělené na 2 lžíce + 1 lžíci
nakrájená na tenká kolečka
zelí ½ ks
špičaté, nakrájené na nudličky
nebo černá kapusta (cavolo nero) nebo běžná kapusta, nakrájená na kusy o velikosti sousta
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
červená, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
Na zálivku
olivový olej panenský 1 PL
citron ½ ks
najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
hustý

Postup

1

Špaldové kroupy propláchněte, nasypte do rendlíku, zalijte vývarem a uvařte doměkka podle návodu na obalu (podle požadovaného stupně změknutí to trvá 30–50 minut). Podle potřeby dolévejte během vaření horkou vodu. Uvařenou špaldu sceďte a nechte okapat.

2

V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte cibuli a opékejte na silném ohni 2–3 minuty dozlatova a dokřupava. Vyjměte děrovanou sběračkou a osušte na papírových utěrkách. Pánev odložte.

3

Zelí a kapustu spařte 1–2 minuty ve vroucí osolené vodě, nechte dobře okapat a dejte stranou.

4

Pánev postavte na střední oheň a nechte na ní asi půl minuty rozvonět česnek a chilli papričku. Pak vsypte špaldové kroupy a opékejte za stálého obracení, aby mírně zezlátly, asi 2 minuty. Potom je vyklopte na talíř.

5

Do uvolněné pánve vlijte 1 lžíci oleje, vsypte spařenou zeleninu a opékejte za občasného obracení 2 minuty. Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Odstavte.

6

Na zálivku prošlehejte tahini, olivový olej, 1 lžíci citronové šťávy, jogurt a 3 lžíce studené vody. Podle chuti osolte a opepřete a dolaďte citronovou šťávou. 

7

Opečené špaldové kroupy promíchejte se zeleninou a navršte na servírovací talíř či rozdělte na jednotlivé talíře. Pokapejte zálivkou, posypte křupavou cibulí a najemno nastrouhanou citronovou kůrou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Namísto špaldových krup lze použít ječné anebo předem namočená zrna ovsa, špaldy, ozimé pšenice, jednozrnky či dvouzrnky. Počítejte však s tím, že doba vaření zrn může být ještě delší. Pokud se potřebujete vyhnout lepku, zkuste hnědou rýži či quinou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín