
Medový bůček na špaldovém salátu
Bůček de luxe
Ingredience
- 2 kg vepřového bůčku bez kosti
- 500 ml drůbežího vývaru
- 100 ml sójové omáčky
- 130 g medu
- 2 lžíce strouhaného zázvoru
- špetka koření pěti vůní
- 150 ml rýžového vína
- 1 lžíce sezamových semínek na posypání
- 200 g špaldy, namočené den předem
- mořská sůl
- 2 salátové okurky, nakrájené na kostičky
- 2 šalotky, nakrájené najemno
- svazek hladkolisté petrželky, nasekané
- svazek máty, nasekané nahrubo
- 1 lžíce kaparů
- šťáva z 1/2 citronu
- 2 lžíce panenského olivového oleje
NA SALÁT
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 160°C. Bůček vložte do pekáčku velkého jako maso. V rendlíku promíchejte vývar, sójovou omáčku, med, zázvor, koření pěti vůní a rýžové víno. Na středním plameni přiveďte k varu. Přelijte maso, zakryjte alobalem a pečte 2–2,5 hodiny, až bude bůček velmi měkký. V polovině obraťte.
2 Vyjměte maso ze šťávy, nakrájejte je na plátky a dejte stranou. Ze šťávy slijte tuk (většinu, co se vám povede), přelijte ji do rendlíku a na středním plameni vařte asi 15 minut do zhoustnutí. Pak vraťte maso do pekáčku, přelijte šťávou, zlehka promíchejte a uchovejte horké (můžete vrátit do stále ještě teplé trouby).
3 Mezitím si připravte salát. Uvařte špaldu v osolené vodě doměkka podle návodu na obalu. Slijte a nechte vychladnout. V míse smíchejte se zbývajícími přísadami na salát a osolte podle chuti.
4 Bůček podávejte horký s chladivým křupavým salátem posypaným sezamovými semínky.
Přidat komentář