Bůček s omáčkou ze švestek & špaldový salát

Bůček s omáčkou ze švestek & špaldový salát
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bůček s omáčkou ze švestek & špaldový salát

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9094 kcal
Bílkoviny 259 g
Cukr 616 g
Tuky 603 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkuste tentokrát připravit posvícenskou pečínku jinak! Švestková omáčka a originální příloha v podobě špaldového salátu posunou bůček na naprosto novou úroveň.

Suroviny

bůček 1.5 kg
bez kosti, s kůží
olivový olej
na potření
sůl
špalda 300 g
či dvouzrnka
švestky 3 ks
či blumy, a klínky
krémový sýr 150 g
lískové oříšky 80 g
loupaných, nasucho opražených a nasekaných
bazalka
lístky, k podávání
petrželka
k podávání
Na lák k naložení bůčku
hnědý cukr 170 g
sůl mořská 170 g
česnek 4 stroužky
drcený
pepř 1 ČL
hřebíček 2 ks
bobkový list 1 ks
tymián sušený 1 ČL
Na švestkovou omáčku
švestky 3 ks
nebo blumy, na kousky
javorový sirup 120 ml
víno červené 125 ml
suché
vývar 125 ml
nemusí být
vinný ocet červený 1 ČL

Postup

1

Na lák přiveďte v rendlíku k varu všechny suroviny a 1,5 litru vody. Vařte 4 minuty, aby se cukr a sůl rozpustily. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Mezitím kůži na mase nařízněte do mřížky.

2

Lák nalijte do nádoby, do níž se pohodlně vejde maso, a opatrně do něj ponořte maso tak, aby kůže zůstala nad hladinou a odkrytá. Dejte přes noc do chladničky.

3

Pak předehřejte troubu na 220°C. Maso vyjměte z láku a ten vylijte. Kůži potřete olejem a osolte. Pokud je maso nízké či nepravidelné, vytvarujte ho a svažte kuchyňským provázkem. Maso dejte kůží nahoru do pekáče vyloženého pečicím papírem. Pečte 30 minut, až kůže mírně zkřupaví.

4

Troubu zmírněte na 150°C a pečte další 1 hodinu 10 minut, potom opět zesilte troubu na 200°C a pečte ještě 20 minut, aby bylo maso propečené a kůže pěkně zlatá a křupavá. V průběhu pečení podle potřeby lehce podlévejte horkou vodou. Pak maso vyjměte na talíř a nechte volně zakryté alobalem odpočívat 30 minut.

5

Asi 20 minut před dopečením masa dejte vařit špaldu podle návodu na obalu do vroucí osolené vody, aby byla al dente, či podle vašich představ. Sceďte a odložte. 

6

Na omáčku seberte šťávu (ne tuk!) z pekáče do rendlíku a postavte na střední oheň. Přidejte ovoce a javorový sirup a přiveďte k varu. Vařte 10 minut, aby ovoce změklo. Zesilte oheň, vlijte víno a vývar podle potřeby (záleží na šťavnatosti ovoce), za občasného promíchání vařte do mírného zhoustnutí. Rozmixujte nebo protřete přes sítko, dejte do žáruvzdorné misky či omáčníku a vmíchejte ocet.

7

Na servírovací talíř naaranžujte a mírně promíchejte vařené zrní, na něj blumy/ švestky a rozdrobený či lžící rozdělený sýr a lískové oříšky. Přidejte bůček nakrájený na plátky nebo v celku a krájejte před hosty. Přílohu posypte bazalkou a petrželkou a vše doplňte švestkovou omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit