0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční půst pro vaše tělo i mysl

Velikonoční půst pro vaše tělo i mysl
sdílet:
Po bujarých oslavách masopustu přichází tradiční půst před Velikonoci. Není o žádném hladovění, ale o změně v jídelníčku, která vám očistí organismus. Toto období je ideálním časem pro péči o tělo i duši. Mnoho milovníků půstu z něj údajně čerpá energii po celý rok, tak proč to tedy nevyzkoušet?

Tradice půstu před Velikonoci

Postní období má kořeny v náboženství, kdy se touto cestou křesťané připravovali na svůj nejvýznamnější svátek. Doba odpírání navazuje na masopustní oslavy, které jsou naopak obdobím vydatného jídla, tance a veselí. Jeho koncem i vrcholem je Masopustní úterý s maškarním průvodem. Popeleční středou půst začíná a jeho smyslem je mimo jiné také očištění organismu. Půst není jen o vynechání některých potravin a abstinenci, ale také se zaměřuje na duchovní růst a snaží se probouzet v lidech větší soucit či ohleduplnost vůči ostatním. 

Dříve měl poměrně striktní podobu. Vynechalo se maso (s výjimkou ryb), uzeniny, mléčné produkty, vejce, alkohol, sladkosti a jedlo se pouze jednou denně. Výjimku měla každá neděle, kdy se pravidla zmírňovala, ale rozhodně se nejednalo o žádné velké přejídání. Půst se vztahoval na zdravé osoby ve věku od 15 do 60 let a poté byl dobrovolný. V současné době se postí i nevěřící, a to z jednoho prostého důvodu – je to účinný detox, ke kterému každý přistupuje trochu jinak. Postní doba trvá i dnes 40 dní.

Půst jako čista těla i duše 

Nejrůznější kúry pro očištění organismu nejsou žádnou novinkou a jejich popularita stále stoupá. Někomu stačí k snídani horká voda s citronem a jiný zase pije celý týden jen zeleninové a ovocné šťávy. Obecně platí, že rostlinná strava se lépe tráví, nezatěžuje organismus, ale naopak ho nastartuje. Při vynechání kávy a alkoholu zase docílíte odkyselení, které v dnešní době trápí velkou část populace. 

Tímto se nastartuje očista všech orgánů v těle, nejvíce se projeví na játrech a ledvinách. Právě v nich se hromadí toxiny, které tělo nestačí odbourávat. Výsledkem bývá únavašpatný spáneksnížení koncentracezhoršení produktivitykvality vlasůpleti i nehtů.  

Jakmile tělo není zaneprázdněné detoxikováním organismu, začíná fungovat trochu jinak. Nejčastěji se v době postění doporučuje zkusit meditovat, zamyslet se nad svým životem a nad tím, co v něm potřebujeme a co naopak ne. Ne každý se ovšem rozhodne pro rozjímání o smyslu života a raději si doma usedne s oblíbenou knihou, zacvičí si jógu nebo si pustí oblíbenou hudbu a na chvíli zkrátka zpomalí. Čas pro sebe je stejně důležitý jako vyvážená strava bez alkoholu a kouření.

Co si během půstu dopřát a čemu se vyhnout  

Absence masa je postním základem, ryba je naopak v pořádku. Nejlepší volbou jsou mořské druhy, obsahují totiž kýžený jód, blahodárný pro naši štítnou žlázu. Zkuste omezit i všechny živočišné výrobky, ale tvaroh nebo kefír se nepočítají za zvlášť velký prohřešek. Velmi se doporučuje vynechat alkohol, kávu, černý čaj, cukrovinky a cigarety. Vše záleží na tom, jak si půst nastavíte. Někdo období půstu tráví tím, že omezí také sledování televize či pobyt na sociálních sítích. 

Svou pozornost naopak věnujte ovocizeleniněluštěninám a místo sladkostí si dejte raději oříšky. Nebojte se ani těstovincelozrnného pečivarýžebrambor na desítky způsobů nebo zavařenin. Jejich konzumací uděláte ve spíži místo pro ty, které připravíte v následujícím létě. Velmi důležité je poctivě dodržovat pitný režim. Nejlepší je obyčejná voda, ale pokud vás začne nudit, tak si do ní přidejte trochu citronu. Vhodný je i domácí neslazený ledový čaj nebo čaje bylinkové. Mějte vždy na paměti, že držet půst neznamená hladovět. Jednoduše upravte množství a zkuste se vyhnout nezdravým potravinám. 

Kdy s půstem začít 

Jelikož se půst vztahuje k Velikonocům, je jako ony pohyblivý. Začátkem půstu je Popeleční středa, která připadá v letošním roce na 17. únor. Své postění pak tedy ukončíte ve čtvrtek 1. dubna a můžete si naplno užít všechny radosti Velikonoc. Ať už jste se rozhodli pro radikálnější, benevolentní nebo žádný půst, tak si před 17. únorem rozhodně nenechte ujít masopustní koblížky.   

Související články

Bujarý masopust. Jak ho slavili naši předci?
  • Zajímavosti

Bujarý masopust. Jak ho slavili naši předci?

Každý rok se těšíme na masopustní průvod a zabijačku! Ne všichni účastníci veselí však vědí, co vlastně masopust je, jak vznikl, jaké tradice (včetně masek) jsou s ním spojené a jak ho slavili naši předci. Podle našeho článku masopust...
Hummus: lahodná pomazánka s nešťastným názvem
  • Zajímavosti

Hummus: lahodná pomazánka s nešťastným názvem

Na první pohled by se mohlo zdát, že pojmenovat pokrm názvem hummus se rovná gastronomické sebevraždě. V případě cizrnové pomazánky se však ukázalo, že trochu nešťastný název může odkazovat k delikátní chuti, které se jen tak něco nevyrovná...
Tofu, seitan a tempeh: 3 vegetariánské zdroje bílkovin
  • Zajímavosti

Tofu, seitan a tempeh: 3 vegetariánské zdroje bílkovin

Suroviny, které chceme představit, budou k užitku všem, kteří chtějí hledají alternativní zdroje bílkovin než jen maso. Tofu, seitan a tempeh jsou ideální pro vegany i vegetariány. Všichni si však těmito produkty můžeme zpestřit jídelníček...
Jak připravit dokonalé koblihy
  • Tipy a triky

Jak připravit dokonalé koblihy

Těsto a kynutíPrvotřídní suroviny dělají prvotřídní výsledek. Na koblihy jich potřebujete jen pár. Začněte hladkou pšeničnou moukou, díky které budou krásně nadýchané. Navíc se dobře zpracovává a díky jemnosti a vysokému obsahu lepku...
Cizrna: královna mezi luštěninami
  • Tipy a triky

Cizrna: královna mezi luštěninami

@page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent } I když by se mohlo zdát, že cizrna patří k novějším surovinám, opak je pravdou. Lidé si na ní pochutnávají už přes 7000...
Víte, co se ukrývá pod slupkou hrášku i hrachu?
  • Tipy a triky

Víte, co se ukrývá pod slupkou hrášku i hrachu?

Hrách setýJednoletá, popínavá rostlina kvete od května do října. Plodem hrachu jsou lusky, v nichž se nacházejí semena plná dužiny, zvaná hrášky. Nezralé hrášky i celé lusky se řadí k zelenině, zralá semena neboli hrách jsou...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
10 rychlých bezmasých obědů na home office
  • Tipy a triky

10 rychlých bezmasých obědů na home office

V současné době hodně z nás pracuje z domova a často si zlepšujeme náladu dobrým jídlem nebo samotnou přípravou. Přinášíme vám několik lahodných jídel, které vám ušetří čas pokud ho nemáte a přesto si pochutnáte. ...
Jednoduché odlehčení jídelníčku? Zkuste to bez masa
  • Tipy a triky

Jednoduché odlehčení jídelníčku? Zkuste to bez masa

Snídaně je základ Říká se, že snídaně je základ dne. Stále se mezi námi najdou snídaňový odpůrci, kteří si raději dopřejí jen hrnek kávy nebo čaje, ale nikdo by první jídlo dne neměl podceňovat. Dietologové a nutriční poradci se...
Co se děje v těle při detoxikaci?
  • Zajímavosti

Co se děje v těle při detoxikaci?

Co je detoxikace organismu? Jednoduše řečeno jde o očistu těla od škodlivin. Detoxikace není žádná novinka, využívá se již tisíce let. Přirozeně se o detoxikační procesy starají játra, ledviny a střeva, můžou se však dostat do bodu, ve...
Překyselený organismus: Jak jej rozpoznat i porazit
  • Zajímavosti

Překyselený organismus: Jak jej rozpoznat i porazit

Trápí vás únava, střevní potíže či zhoršené trávení, kožní vyrážky, pálení žáhy a cítíte tlak v žaludku? Jedna z příčin může být překyselení organismu. Poradíme vám, jak se s překyselením vyrovnat, jak mu příště předejít a proč jej začít...

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit