Neobsahují bílý cukr ani vejce – a sladí se obilným sladem. I přes záměny za méně tradiční suroviny jde o klasické křehké těsto, s nímž se dobře pracuje a které má výtečnou chuť. Těsto má doslova všestranné využití – můžete ho s úspěchem použít i na koláčové korpusy, rozdělit na dvě části a z druhé vytvarovat přes náplň ‚pokličku‘ nebo mřížky.
Suroviny
mouka
300
g
libovolná kombinace bílé a celozrnné špaldové jemně mleté, třeba 2:1
máslo
200
g
v biokvalitě, lze nahradit neztužovaným rostlinným tukem bio
rýžový sirup
100
g
nebo ječmenná sladěnka či pšeničný sirup
ovocný džem
domácí nebo v bio kvalitě, na slepování
1 Mouky, tuk a sladěnku zpracujte v těsto, vytvarujte jako kouli a vychlaďte v lednici alespoň hodinu. Těsto vyválejte a vykrajujte libovolné tvary.
2 Troubu předehřejte na 170, horkovzdušnou na 150 °C, vložte cukroví a pečte asi deset minut. Po vychladnutí slepte kvalitním džemem nebo čokoládovou pomazánkou – bioprodejny jich nabízejí mnoho druhů!