Neobsahují bílý cukr ani vejce – a sladí se obilným sladem. I přes záměny za méně tradiční suroviny jde o klasické křehké těsto, s nímž se dobře pracuje a které má výtečnou chuť. Těsto má doslova všestranné využití – můžete ho s úspěchem použít i na koláčové korpusy, rozdělit na dvě části a z druhé vytvarovat přes náplň ‚pokličku‘ nebo mřížky.
Náš tip: Připravte si také hvězdičky s brusinkami a pistáciemi podle našeho video receptu
Suroviny
mouka
300
g
libovolná kombinace bílé a celozrnné špaldové jemně mleté, třeba 2:1
máslo
200
g
v biokvalitě, lze nahradit neztužovaným rostlinným tukem bio
rýžový sirup
100
g
nebo ječmenná sladěnka či pšeničný sirup
ovocný džem
domácí nebo v bio kvalitě, na slepování
Postup
1
Mouky, tuk a sladěnku zpracujte v těsto, vytvarujte jako kouli a vychlaďte v lednici alespoň hodinu. Těsto vyválejte a vykrajujte libovolné tvary.
2
Troubu předehřejte na 170, horkovzdušnou na 150 °C, vložte cukroví a pečte asi deset minut. Po vychladnutí slepte kvalitním džemem nebo čokoládovou pomazánkou – bioprodejny jich nabízejí mnoho druhů!
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Využijte linecké těsto na maximum: Od slepované klasiky přes elegantní košíčky k jednoduchému cukroví, které stačí nakrájet(29 receptů )
- Hvězdy vánočního cukroví: Jak připravit dokonalé křehké linecké(17 receptů )
- Jak na linecké cukroví, aby se vždy povedlo: Nejdůležitější je dokonalý poměr surovin(18 receptů )
- Pečeme tradiční druhy vánočního cukroví: 39 léty prověřených receptů a tipy redaktorek Apetitu(41 receptů )