Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Karamelové oválky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 153
Více než hodinu Velmi snadné celý plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5976 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 286 g
Tuky 488 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Následující recept považujeme v redakci za opravdový vánoční hit. Dejte si s ním práci, protože vážně stojí za to!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 210 g
vlašské ořechy 140 g
mleté
moučkový cukr 70 g
máslo 140 g
kakao holandského typu 1 PL
žloutek 2 ks
trocha, z biocitronu
Na krém
slazené – salko, viz Něco navíc
máslo 250 g

Postup

1

Konzervu salka ponořte do hrnce s vodou a tři hodiny ji neotevřenou vařte. Pak nechte úplně vychladnout.

2

Z mouky, ořechů, cukru, másla, kakaa, žloutků a citronové kůry zpracujte těsto a dejte ho alespoň na půl hodiny odpočinout do chladu.

3

Pak vyválejte na tenký plát a vykrajujte oválky nebo rohlíčky. Pečte dorůžova při 180°C. Nechte úplně vychladnout.

4

Zkaramelizované salko prošlehejte s máslem. Krémem naplňte cukrářský sáček a ozdobte jím oválky.

5

Nechte v lednici (nebo mrazáku) zatuhnout a na závěr smočte do čokoládové polevy a nechte opět zatuhnout.

NĚCO NAVÍC
Dnes už nemusíte konzervu salka vařit, pokud nechcete. V běžné obchodní síti sežene i konzervu salko karamel, které vám značně usnadní práci.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Komentáře

Hana
Krmelová

Čím by se daly nahradit ořechy, když je někdo alergik? Nějaké tipy na cukroví bez ořechù? Díky za odpověď.

Prosím vás, ako sa pečie tmavé cesto do ružova??? :-D

Veronika
Dulíková

Vynikající. Od doby, co jsem je zkusila poprvé, je peču každé Vánoce. Díky jejich vzhledu se u nás vžil název trilobiti.:)

Lukáš
Talich

Tragedie ... peceno presne podle receptu ... upecene testo je tak krehke, ze prakticky nedrzi pohromade a polovina se jich po upeceni rozlamala. Krem ze Salka a masla je tak tekuty, ze tece jak med (a ne nespletli jsme davkovani). Takze 2 hodiny prace a vysledek tak na splachnuti do zachodu :(

Lucie
Velek

Dobrý den, Lukáši,
mrzí nás, že cukroví nevyšlo. Jelikož je recept starý devět let, bohužel si už nikdo v redakci nepamatuje, zda jsme při pečení kvůli focení použili nějaký speciální trik, aby krém pěkně držel. Zkoumali jsme poměr salka a másla a asi bychom se klonili k tomu přidávat salko během šlehání k máslu postupně a přestat ve chvíli, kdy se vám konzistence krému zdá tak akorát. Jinak se po ušlehání vyplatí krém vychladit, bude se s ním potom lépe pracovat. Ohledně sušenkového základu bychom doporučili vyválet těsto tlustší, aby se s ním po upečení lépe manipulovalo.

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč