Následující recept považujeme v redakci za opravdový vánoční hit. Dejte si s ním práci, protože vážně stojí za to!
Suroviny
Postup
Konzervu salka ponořte do hrnce s vodou a tři hodiny ji neotevřenou vařte. Pak nechte úplně vychladnout.
Z mouky, ořechů, cukru, másla, kakaa, žloutků a citronové kůry zpracujte těsto a dejte ho alespoň na půl hodiny odpočinout do chladu.
Pak vyválejte na tenký plát a vykrajujte oválky nebo rohlíčky. Pečte dorůžova při 180°C. Nechte úplně vychladnout.
Zkaramelizované salko prošlehejte s máslem. Krémem naplňte cukrářský sáček a ozdobte jím oválky.
Nechte v lednici (nebo mrazáku) zatuhnout a na závěr smočte do čokoládové polevy a nechte opět zatuhnout.
NĚCO NAVÍC
Dnes už nemusíte konzervu salka vařit, pokud nechcete. V běžné obchodní síti sežene i konzervu salko karamel, které vám značně usnadní práci.
Komentáře
21.11.2014 14:38
Čím by se daly nahradit
Čím by se daly nahradit ořechy, když je někdo alergik? Nějaké tipy na cukroví bez ořechù? Díky za odpověď.
20.12.2014 16:22
Prosím vás, ako sa pečie
Prosím vás, ako sa pečie tmavé cesto do ružova??? :-D
06.09.2019 23:04
Vynikající. Od doby, co jsem
Vynikající. Od doby, co jsem je zkusila poprvé, je peču každé Vánoce. Díky jejich vzhledu se u nás vžil název trilobiti.:)
15.12.2019 19:09
Tragedie ... peceno presne
Tragedie ... peceno presne podle receptu ... upecene testo je tak krehke, ze prakticky nedrzi pohromade a polovina se jich po upeceni rozlamala. Krem ze Salka a masla je tak tekuty, ze tece jak med (a ne nespletli jsme davkovani). Takze 2 hodiny prace a vysledek tak na splachnuti do zachodu :(
16.12.2019 12:57
Dobrý den, Lukáši,
Dobrý den, Lukáši,
mrzí nás, že cukroví nevyšlo. Jelikož je recept starý devět let, bohužel si už nikdo v redakci nepamatuje, zda jsme při pečení kvůli focení použili nějaký speciální trik, aby krém pěkně držel. Zkoumali jsme poměr salka a másla a asi bychom se klonili k tomu přidávat salko během šlehání k máslu postupně a přestat ve chvíli, kdy se vám konzistence krému zdá tak akorát. Jinak se po ušlehání vyplatí krém vychladit, bude se s ním potom lépe pracovat. Ohledně sušenkového základu bychom doporučili vyválet těsto tlustší, aby se s ním po upečení lépe manipulovalo.