Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špaldové noky s míchanými vejci a pažitkovým pestem

Špaldové noky s míchanými vejci a pažitkovým pestem

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3846 kcal
Bílkoviny 165 g
Sacharidy 185 g
Tuky 263 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zbylé pažitkové pesto dejte do vyvařených skleniček a zalijte olejem, v chladu vydrží až měsíc.

Suroviny

Na míchaná vejce
vejce 4 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej
na opékání
petrželka 1 hrst
nasekaná
Na noky
vejce 2 ks
rostlinný olej 2,5 PL
mléko 200 ml
mouka špaldová celozrnná hladká 250 g
pažitka
podle chuti, na ozdobení
Na pesto
pažitka 1 svazek
nasekaná nahrubo
strouhaný
česnek 1 stroužek
oloupaný
olivový olej 100 ml
podle potřeby

Postup

1

Na noky prošlehejte vidličkou 2 vejce s 1 lžičkou soli, 1 lžící rostlinného oleje a mlékem. Vsypte mouku a krátce promíchejte. Nechte 30 minut odpočinout. Odpočinuté těsto by mělo být pevné a pružné.

2

Na pesto vložte pažitku, parmazán, vlašské ořechy a česnek do mixéru a rozmixujte najemno, postupně dolévejte olejem podle potřeby a mixujte do konzistence, jakou máte rádi.

3

Mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu 3–4 litry vody, osolte ji. Těsto protřete do vroucí vody přes struhadlo na halušky. Vařte 3–5 minut, až nočky vyplavou na hladinu. Sceďte a nechte v cedníku vykapat. Ve velké hlubší pánvi rozehřejte zbylý olej na noky a opečte je na něm dozlatova. Opečené noky vyklopte a v uvolněné pánvi připravte míchaná vejce. Čtyři vejce rozklepněte do misky, osolte je a opepřete a lehce promíchejte. V pánvi rozehřejte olej, vlijte vaječnou směs a začněte ji vařečkou stahovat od okrajů ke středu. Podle chuti k vajíčkům na závěr vmíchejte petrželku. Podávejte s nočky a pestem a ozdobené další pažitkou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/6

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...