0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborovo-pažitková polévka

Bramborovo-pažitková polévka

4.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1392 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 165 g
Tuky 57 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dlouhá stébla s nezaměnitelnou štiplavou chutí dodají i těm nejobyčejnějším rustikálním jídlům správný šmak a drobné kvítky pažitky zase efektní vzhled.

Suroviny

máslo 50 g
cibule 2 ks
nakrájená nadrobno
brambory 500 g
varný typ C, oloupané a nakrájené na půlky či kostky
vývar zeleninový 1,25 l
smetana ke šlehání 3 PL
(33%)
pažitka 1 hrst
nasekaná + trocha navíc k podávání + pažitkové květy na ozdobení
sůl
pepř
čerstvě mletý
zakysaná smetana
k podávání
smetana ke šlehání
(33%), k podávání

Postup

1

Ve velkém rendlíku na mírném ohni rozpusťte máslo, vsypte cibuli a zvolna opékejte doměkka a dosklovita, trvá to asi 10 minut. Pak vsypte brambory a zalijte vývarem tak, aby byly těsně pod hladinou.

2

Přiveďte k varu a vařte, až brambory úplně změknou, asi 15 minut.

3

Potom polévku rozmixujte dohladka, ale dávejte přitom pozor, aby se vám polévka nezvrtla v lepidlo.

4

Pak přilijte zbývající vývar a 3 lžíce smetany ke šlehání. Podle chuti osolte a opepřete. Za stálého prošlehávání metlou prohřejte, ale už nevařte. Odstavte a vmíchejte pažitku.

5

Podávejte se zakysanou smetanou, pokapané smetanou ke šlehání, ozdobené další pažitkou a pažitkovými květy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/6

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč