Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Bramborovo-pažitková polévka

Bramborovo-pažitková polévka

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1392 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 165 g
Tuky 57 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dlouhá stébla s nezaměnitelnou štiplavou chutí dodají i těm nejobyčejnějším rustikálním jídlům správný šmak a drobné kvítky pažitky zase efektní vzhled.

Suroviny

máslo 50 g
cibule 2 ks
nakrájená nadrobno
brambory 500 g
varný typ C, oloupané a nakrájené na půlky či kostky
vývar zeleninový 1.25 l
smetana ke šlehání 3 PL
(33%)
pažitka 1 hrst
nasekaná + trocha navíc k podávání + pažitkové květy na ozdobení
sůl
pepř
čerstvě mletý
zakysaná smetana
k podávání
smetana ke šlehání
(33%), k podávání

1 Ve velkém rendlíku na mírném ohni rozpusťte máslo, vsypte cibuli a zvolna opékejte doměkka a dosklovita, trvá to asi 10 minut. Pak vsypte brambory a zalijte vývarem tak, aby byly těsně pod hladinou. Přiveďte k varu a vařte, až brambory úplně změknou, asi 15 minut. Potom polévku rozmixujte dohladka, ale dávejte přitom pozor, aby se vám polévka nezvrtla v lepidlo.

2 Pak přilijte zbývající vývar a 3 lžíce smetany ke šlehání. Podle chuti osolte a opepřete. Za stálého prošlehávání metlou prohřejte, ale už nevařte. Odstavte a vmíchejte pažitku.

3 Podávejte se zakysanou smetanou, pokapané smetanou ke šlehání, ozdobené další pažitkou a pažitkovými květy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/6

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit