Dlouhá stébla s nezaměnitelnou štiplavou chutí dodají i těm nejobyčejnějším rustikálním jídlům správný šmak a drobné kvítky pažitky zase efektní vzhled.
Suroviny
Postup
Ve velkém rendlíku na mírném ohni rozpusťte máslo, vsypte cibuli a zvolna opékejte doměkka a dosklovita, trvá to asi 10 minut. Pak vsypte brambory a zalijte vývarem tak, aby byly těsně pod hladinou.
Přiveďte k varu a vařte, až brambory úplně změknou, asi 15 minut.
Potom polévku rozmixujte dohladka, ale dávejte přitom pozor, aby se vám polévka nezvrtla v lepidlo.
Pak přilijte zbývající vývar a 3 lžíce smetany ke šlehání. Podle chuti osolte a opepřete. Za stálého prošlehávání metlou prohřejte, ale už nevařte. Odstavte a vmíchejte pažitku.
Podávejte se zakysanou smetanou, pokapané smetanou ke šlehání, ozdobené další pažitkou a pažitkovými květy.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rychlé letní polévky(20 receptů )
- Kopřiva, petrželka a pažitka: 24 receptů, ve kterých hrají prim tyto bylinky (24 receptů )