Dlouhá stébla s nezaměnitelnou štiplavou chutí dodají i těm nejobyčejnějším rustikálním jídlům správný šmak a drobné kvítky pažitky zase efektní vzhled.
Suroviny
1 Ve velkém rendlíku na mírném ohni rozpusťte máslo, vsypte cibuli a zvolna opékejte doměkka a dosklovita, trvá to asi 10 minut. Pak vsypte brambory a zalijte vývarem tak, aby byly těsně pod hladinou. Přiveďte k varu a vařte, až brambory úplně změknou, asi 15 minut. Potom polévku rozmixujte dohladka, ale dávejte přitom pozor, aby se vám polévka nezvrtla v lepidlo.
2 Pak přilijte zbývající vývar a 3 lžíce smetany ke šlehání. Podle chuti osolte a opepřete. Za stálého prošlehávání metlou prohřejte, ale už nevařte. Odstavte a vmíchejte pažitku.
3 Podávejte se zakysanou smetanou, pokapané smetanou ke šlehání, ozdobené další pažitkou a pažitkovými květy.