Podzimní salát s geniálně zkomponovanou citrusovou zálivkou spolehlivě prozáří jakékoli menu.
Suroviny
baby špenát
200
g
bazalka
1
svazek
lístky otrhané
bluma
4
ks
nejlépe modré a uvnitř červeně zbarvené, vypeckované a nakrájené na tenčí klínky
Na zálivku
olivový olej panenský
2
PL
citronová šťáva
2
PL
čerstvá
pomerančová šťáva
2
PL
čerstvá
balzamikový ocet
1
PL
pomerančová kůra
1
ČL
nastrouhaná
citronová kůra
1
ČL
nastrouhaná
sůl vločková
pepř barevný
hrubě drcený
Postup
1
V misce prošlehejte přísady na zálivku až po citronovou kůru včetně. Mírně osolte a opepřete.
2
V míse promíchejte špenát, bazalku a blumy. Pokropte zálivkou a dobře protřeste/promíchejte. Rozdělte na talíře či do mělkých misek, osolte a opepřete.
NĚCO NAVÍC
Dobře vyzrálé drobnější české švestky (počítejte cca 2 kusy na osobu) udělají chuťově stejnou službu, výsledek ale nebude tak vizuálně působivý. Se stejnou zálivkou můžete udělat také salát z rukoly s ostružinami a doplnit ho rozdrobenou fetou.