Ovoce můžete libovolně obměňovat podle sezony či zásob v mrazáku – použijte jahody, třešně, meruňky nebo švestky. Litá bublanina s blumami je perfektní recept na letní moučník, který nevyžaduje příliš času ani cukrářského umu.
Suroviny
Postup
Rozpalte troubu na 180 °C. Plech o velikosti 20 x 30 cm s vyšším okrajem vyložte papírem na pečení či vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Blumy omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte.
Do mísy prosejte obě mouky s kypřicím práškem, přidejte oba cukry a vmíchejte máslo, mléko, jogurt a vejce. Umíchejte hladké těsto a vlijte ho na plech.
Povrch poklaďte blumami řezem nahoru. Pečte 20–30 minut dozlatova; před vyjmutím zkuste špejlí, jestli těsto nelepí.
Nechte vychladnout (nejlépe na mřížce). Před podáváním poprašte moučkovým cukrem a nakrájejte.
NĚCO NAVÍC
Množství cukru regulujte podle své chuti a kyselosti použitého ovoce.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Poklady z letní zahrádky: Nejlepší jednoduché buchty s ovocem(23 receptů )
- Ty nejlepší bublaniny na váš stůl: 11 ověřených receptů(12 receptů )
- 25 snadných letních moučníků, které se neomrzí(25 receptů )
- Hrníčkové buchty: Jednoduché a chutné dezerty bez vážení 12x jinak(12 receptů )
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů )
- Buchty a koláče na plech, které upečete, než bys řekl švec. Úspěch zaručen!(25 receptů )
Komentáře
Tak teď nevím... toho másla 1/8 anebo 125 g?
Dobrý den, paní Šarbachová,
1/8 másla (neboli osminka másla) je opravdu 125 g. Je to stará míra, kterou používaly naše babičky (nebo možná už prababičky), když se máslo prodávalo na váhu. Znamená to 1/8 z 1 kg, tj. právě oněch 125 g. Je ovšem fakt, že v dnešní době je to míra už spíše neobvyklá :-). Takže určitě bez obav použijte 125 g másla.
Držíme palce, ať se bublanina podaří :-)!
Krásný den, redakce Apetitu
Dneska upecena s tresnemi a opravdu vyborna. Jen si musim rejpnout, ze 1/8 masla opravdu neni jedna polovina…