Stir fry z ledového salátu s pikantním tofu

Stir fry z ledového salátu s pikantním tofu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Stir fry z ledového salátu s pikantním tofu

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 867 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 103 g
Tuky 42 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ledový salát, jak ho neznáte. Křupavý a přitom teplý! A díky tofu nebudete mít hlad.

Suroviny

Na stir fry
ledový salát 1 ks
sójová omáčka 2 PL
ústřicová omáčka 2 PL
nebo vegetariánská alternativa
sezamový olej 0.5 ČL
hnědý cukr 0.25 ČL
rostlinný olej 2 PL
zázvor (čerstvý) 1 plátek
velký plátek, naklepaný tupou stranou nože, aby pustil šťávu
česnek 2 stroužky
nasekaný
Na tofu
tofu 1 ks
uzené
škrob 2 PL
kukuřičný
sriracha 2 PL
sójová omáčka 1 PL
sezamový olej 0.5 ČL
med 2 PL
rostlinný olej
na opékání

Tofu zatižte, abyste z něj dostali přebytečnou vodu, a pak ho důkladně osušte a nakrájejte na plátky, ty obalte ve škrobu. Smíchejte zbylé suroviny na tofu. V pánvi rozehřejte rostlinný olej a opečte na něm tofu dokřupava. Jakmile zezlátne, nalijte na něj vzniklou omáčku a chviličku společně vařte, aby se tofu omáčkou obalilo. Odložte stranou a uchovejte v teple.

2 Na stir fry hlávkou salátu udeřte o pracovní desku košťálem směrem dolů – tímto pohybem košťál uvolníte, že půjde snadno vyjmout. Uvolněným košťálem zakruťte a pak jej vyjměte. Odstraňte ze salátu svrchní ovadlé listy a natrhejte ho na zhruba 10cm kusy. Ty dejte na chvíli do mísy s ledovou vodou, pak slijte a oklepejte v utěrce (můžete použít i salátovou odstředivku).

3 Smíchejte sójovou a ústřicovou omáčku, sezamový olej a cukr. Ve woku rozpalte 2 lžíce oleje a vložte do něj na chviličku zázvor, aby ovoněl olej. Pak vložte salát a nasekaný česnek a míchejte, aby se salát obalil olejem. Po chvilce nahrňte salát do středu pánve (díky tomu se budou rozpalovat stěny woku) a přelijte přes něj omáčku. Zamíchejte obsahem pánve tak, aby salát zavadl a opekl se, ale zůstal stále křupavý. Celý proces vaření trvá asi 2 minuty. Rozdělte stir fry na talíře a na každý přidejte pár plátků tofu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit