
Halibut s kiwi salsou
Pokud máte rádi salsu z ananasu, vyzkoušejte i variantu s dostupnějším kiwi. Příjemně vás překvapí a s jemným rybím masem tvoří dokonalý pár. Stejně skvělá bude i s kuřecím masem.
Ingredience
- 5 kiwi, pevných, ale ne tvrdých
- 1 malá červená cibule, nakrájená nadrobno
- 1 velká jemnější chilli paprička (jalapeño), nakrájená najemno
- 1 menší sladká červené paprika (dobrá je například odrůda Ramiro), nakrájená na jemné kostičky
- hrst lístků koriandru, nasekaných najemno
- šťáva z 1/2 limety nebo podle chuti a kyselosti kiwi, 1 lžička nastrouhané kůry z limety + plátky limety a/nebo citronu k podávání
- 4 filety halibuta bez kůže (viz Něco navíc)
- sůl a čerstvě mletý bílý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 1–2 lžíce másla
Příprava jídla
1 Kiwi oloupejte škrabkou na zeleninu (nejlépe to jde ostrou a vroubkovanou), odkrojte tvrdý koneček a dužinu nakrájejte na kostičky. Dejte do mísy. Přidejte nakrájenou cibuli, chilli papričku i sladkou papriku, lístky koriandru a limetovou šťávu a kůru. Promíchejte a odložte na chvíli stranou, aby se chutě proležely.
2 Filety ryby osušte papírovou utěrkou, osolte je a opepřete. Na středním plameni rozehřejte nepřilnavou pánev, pak vlijte olej a nakonec přidejte máslo. Do rozpálené pánve vložte filety, opékejte je a přelévejte výpekem. Trvá to cca 3–5 minut, dejte pozor, abyste jemnou rybu nevysušili. Pokud máte nižší filet, není ani potřeba rybu otočit.
3 Porce halibuta vložte na talíře, navrstvěte na ně trochu salsy a ozdobte kolečky limety a/nebo citronu. Podávejte se zbylou salsou, jako příloha se hodí například rýže basmati.
NĚCO NAVÍC
Maso halibuta je opravdu jemné a jeho vůně není tak ‚rybí‘, jako je tomu u ostatních mořských ryb. Proto by mohl zabodovat i u těch, kdo ryby jinak úplně nemilují. Pokud ho ale neseženete nebo za něj nebudete ochotni zaplatit vyšší cenu, můžete použít i jinou bělomasou rybu, třeba tresku.
Přidat komentář