Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Halibut s kiwi salsou
Halibut s kiwi salsou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Halibut s kiwi salsou

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1294 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 98 g
Tuky 49 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud máte rádi salsu z ananasu, vyzkoušejte i variantu s dostupnějším kiwi. Příjemně vás překvapí a s jemným rybím masem tvoří dokonalý pár. Stejně skvělá bude i s kuřecím masem.

Suroviny

kiwi 5 ks
pevná, ale ne tvrdá
nadrobno
velká, jemnější chuti (např. jalapeño), najemno nakrájená
např. Ramiro, na jemné kostičky
koriandr čerstvý 1 hrst
najemno
limetová šťáva
z půl limetky, nebo podle chuti a kyselosti kiwi
na plátky - k podávání, lze nahradit citronem
halibut 4 filety
bez kůže, viz Něco navíc
sůl
pepř bílý
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL

Postup

1

Kiwi oloupejte škrabkou na zeleninu (nejlépe to jde ostrou a vroubkovanou), odkrojte tvrdý koneček a dužinu nakrájejte na kostičky. Dejte do mísy. Přidejte nakrájenou cibuli, chilli papričku i sladkou papriku, lístky koriandru a limetovou šťávu a kůru. Promíchejte a odložte na chvíli stranou, aby se chutě proležely.

2

Filety ryby osušte papírovou utěrkou, osolte je a opepřete. Na středním plameni rozehřejte nepřilnavou pánev, pak vlijte olej a nakonec přidejte máslo. Do rozpálené pánve vložte filety, opékejte je a přelévejte výpekem. Trvá to cca 3–5 minut, dejte pozor, abyste jemnou rybu nevysušili. Pokud máte nižší filet, není ani potřeba rybu otočit.

3

Porce halibuta vložte na talíře, navrstvěte na ně trochu salsy a ozdobte kolečky limety a/nebo citronu. Podávejte se zbylou salsou, jako příloha se hodí například rýže basmati.

NĚCO NAVÍC
Maso halibuta je opravdu jemné a jeho vůně není tak ‚rybí, jako je tomu u ostatních mořských ryb. Proto by mohl zabodovat i u těch, kdo ryby jinak úplně nemilují. Pokud ho ale neseženete nebo za něj nebudete ochotni zaplatit vyšší cenu, můžete použít i jinou bělomasou rybu, třeba tresku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín