Halibut s kiwi salsou

Halibut s kiwi salsou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1033 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 98 g
Tuky 34 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud máte rádi salsu z ananasu, vyzkoušejte i variantu s dostupnějším kiwi. Příjemně vás překvapí a s jemným rybím masem tvoří dokonalý pár. Stejně skvělá bude i s kuřecím masem.

Suroviny

kiwi 5 ks
pevná, ale ne tvrdá
cibule červená 1 ks
nadrobno
chilli paprička 1 ks
najemno nakrájená, lze nahradit papričkou jalapeño
paprika červená 1 ks
na kostičky
koriandr hrst
najemno
limetová šťáva
z půl limetky
limetová kůra 1 PL
limeta
na plátky - k podávání, lze nahradit citronem
halibut 4 ks
filety bez kůže
sůl
pepř bílý
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
máslo 1 PL

1 Kiwi oloupejte škrabkou na zeleninu (nejlépe to jde ostrou a vroubkovanou), odkrojte tvrdý koneček a dužinu nakrájejte na kostičky. Dejte do mísy. Přidejte nakrájenou cibuli, chilli papričku i sladkou papriku, lístky koriandru a limetovou šťávu a kůru. Promíchejte a odložte na chvíli stranou, aby se chutě proležely.

2 Filety ryby osušte papírovou utěrkou, osolte je a opepřete. Na středním plameni rozehřejte nepřilnavou pánev, pak vlijte olej a nakonec přidejte máslo. Do rozpálené pánve vložte filety, opékejte je a přelévejte výpekem. Trvá to cca 3–5 minut, dejte pozor, abyste jemnou rybu nevysušili. Pokud máte nižší filet, není ani potřeba rybu otočit.

Porce halibuta vložte na talíře, navrstvěte na ně trochu salsy a ozdobte kolečky limety a/nebo citronu. Podávejte se zbylou salsou, jako příloha se hodí například rýže basmati.

NĚCO NAVÍC
Maso halibuta je opravdu jemné a jeho vůně není tak ‚rybí‘, jako je tomu u ostatních mořských ryb. Proto by mohl zabodovat i u těch, kdo ryby jinak úplně nemilují. Pokud ho ale neseženete nebo za něj nebudete ochotni zaplatit vyšší cenu, můžete použít i jinou bělomasou rybu, třeba tresku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit